foto: Edijs Pālens/LETA
Daugaviņš atkal kapteinis; izlasē vieta neatrodas Eglem, Bindulim, Golovkovam, Tumānovam un Grigalam
Kaspars Daugaviņš atgriezies Latvijas izlasē un atkal būs valstsvienības kapteinis.
Hokejs
2023. gada 9. maijs, 12:43

Daugaviņš atkal kapteinis; izlasē vieta neatrodas Eglem, Bindulim, Golovkovam, Tumānovam un Grigalam

Jauns.lv/LETA

Latvijas vīriešu hokeja izlases sastāvā pasaules čempionātā Rīgā būs trīs vārtsargi, astoņi aizsargi un 14 uzbrucēji, bet komandas kapteinis atkal būs Kaspars Daugaviņš, otrdien tika paziņots preses konferencē Latvijas Hokeja federācijas (LHF) birojā "Daugavas" ledus hallē.

Tomēr, kā apstiprināja komandas galvenais treneris Harijs Vītoliņš un ģenerālmenedžeris Rūdolfs Kalvītis, visticamāk, visi spēlētāji uzreiz netiks pieteikti meistarsacīkstēm un tiks atstāta vieta kādam iespējamam papidlinājumam no Ziemeļamerikas. Reālākais no tiem varētu būt Lasvegasas "Golden Knights" uzbrucējs Teodors Bļugers, kurš gan Stenlija kausā šosezon vēl nav devies laukumā. Tāpat Kaldera kausa izcīņā sacensības turpina arī Kristiāns Rubīns, kurš arī kontaktējas ar Latvijas izlasi.

Kā pēdējie spēlētāji, kam neatradās vieta sastāvā bija aizsargi - Čehijas virslīgā spēlējušais Kristofers Bindulis, Somijas pēc spēka otrajā līgā spēlējušais Miks Tumānovs, uzbrucēji - Šveices otrās līgas viens no rezultatīvākajiem spēlētājiem Haralds Egle un Zviedrijas pēc spēka otrajā līgā spēlējušais Georgs Golovkovs, kā arī vārtsargs, kurš sezonu aizvadīja NCAA, bet nesen parakstīja līgumu Amerikas Hokeja līgas (AHL) klubu Gustavs Dāvis Grigals. Vītoliņš preses konferencē gan norādīja, ka šiem hokejistiem jāturpina gatavoties un nav izslēgts, ka viņi varētu tikt iekļauti sastāvā, ja gadās kādi savainojumi vai citas neparedzamas lietas.

Līdz šim pasaules čempionātu pieredzes nav uzbrucējiem Danam Ločmelim un Tomam Andersonam.

Tikmēr komandas kapteiņa Kaspara Daugaviņa asistenti turnīrā būs Rodrigo Ābols un Roberts Bukarts.

Pirmais Daugaviņa pieaugušo čempionāts norisinājās 2006. gada pavasarī Rīgā, 2014. gadā Minskā viņš kļuva par kapteiņa palīgu, bet gadu vēlāk Čehijā viņš pirmoreiz pasaules čempionātā veda komandu laukumā kā kapteinis. Šīs Daugaviņam būs 11. pasaules meistarsacīkstes un piektā reize ar kapteiņa uzšuvi uz formastērpa.

Daugaviņš pēc Pekinas olimpiskajām spēlēm pagājušajā gadā paziņoja par karjeras noslēgšanu izlasē, taču pavasarī mainīja lēmumu un pievienojās izlasei. Hokejists pasaules čempionātos 61 spēlē ir guvis 16 vārtus un 18 reizes rezultatīvi piespēlējis.

Latvijas izlase, gatavojoties pasaules čempionātam, pārbaudes spēlēs pa reizei uzvarēja un zaudēja Polijas, Lielbritānijas un Šveices hokejistiem, kā arī izbraukumā pārspēja Dāniju.

Darbā ar nacionālo izlasi galvenajam trenerim Harijam Vītoliņam asistē Lauris Dārziņš, Artūrs Irbe, Artis Ābols, Peteri Nummelins un Raimonds Vilkoits.

Pasaules čempionāts, kuru kopīgi rīko Somijas pilsēta Tampere un Rīga, norisināsies no 12. līdz 28. maijam.

Rīgā norisināsies vienas grupas spēles, kurās spēkus mēros Kanāda, Čehija, Šveice, Slovākija, Latvija, Norvēģija, Kazahstāna un Slovēnija, kā arī divi ceturtdaļfināla mači.

Latvijas izlases sastāvs pasaules čempionātā:

vārtsargi - Ivars Punnenovs ("Lausanne", Šveice), Kristers Gudļevskis (Ērnšeldsvīkas "MoDo", Zviedrija), Artūrs Šilovs (Ebotsfordas "Canucks", AHL);

aizsargi - Uvis Jānis Balinskis (Liberecas "Bīlī Tygrži"", Čehija), Kristaps Zīle, Ralfs Freibergs, Jānis Jaks (visi - Litvīnovas "Verva", Čehija), Kārlis Čukste (Tršinecas "Ocelārži", Čehija), Arvils Bergmanis (Aļaskas Fērbenksas Universitāte, NCAA), Roberts Mamčics ("Nove Zamky", Slovākija), Oskars Cibuļskis (Kladno "Rytīrži", Čehija);

uzbrucēji - Kaspars Daugaviņš (Izerlonas "Roosters", Vācija), Oskars Batņa (Mikeli "Jukurit", Somija), Dans Ločmelis ("Lulea", Zviedrija), Miks Indrašis (Švenningenes "Wild Wings", Vācija), Renārs Krastenbergs (Stokholmas AIK, Zviedrija), Mārtiņš Dzierkals (Česke Budejovices "Motor", Čehija), Rihards Bukarts (Klāgenfurtes "EC-KAC", Austrija), Ronalds Ķēniņš ("Lausanne", Šveice), Toms Andersons ("La Chaux-de-Fonds", Šveice"), Rodrigo Ābols ("Orebro", Zviedrija), Roberts Bukarts (Vītkovices "Ridera", Čehija), Andris Džeriņš (Herningas "Blue Fox", Dānija), Deniss Smirnovs (Ženēvas "Servette", Šveice), Rūdolfs Balcers (Sirakjūsas "Crunch", AHL).