foto: Caters News Agency
Leģendārais Pelē tiek iekļauts Brazīlijas vārdnīcā kā īpašības vārds
Mākslinieka uzzīmēts Pelē.
Sporta zvaigznes
2023. gada 28. aprīlis, 16:17

Leģendārais Pelē tiek iekļauts Brazīlijas vārdnīcā kā īpašības vārds

Jauns.lv

Godinot pērn mūžībā aizgājušo Brazīlijas futbola leģendu Pelē, viņa vārds dzimtenē ticis iekļauts pat vārdnīcā kā īpašības vārds, vēsta “Inside the Games”.

Portugāļu valodā izdotā “Michaelis” vārdnīca ir pievienojusi vārdu "Pelē" kā īpašības vārdu, ko var lietot, raksturojot kādu personu kā "izcilu, neatkārtojamu, unikālu".

Tagad tas ir viens no 167 000 vārdu, kas iekļauti tiešsaistes izdevumā, un paredzams, ka tas tiks iekļauts arī drukātajā versijā. Šis vārds tika iekļauts pēc tam, kad Pelē fonda vadītā kampaņa, kuras mērķis bija godināt viņa ietekmi ārpus futbola, piesaistīja vairāk nekā 125 000 parakstu.

Pelē, kura pilnais vārds ir Edsons Arentess do Nascimento, nomira 82 gadu vecumā 2022. gada decembrī pēc ilgstošas ārstēšanās slimnīcā Brazīlijā.

foto: IMAGO/TheNews2
Apliecinājums no Michaelis” vārdnīcas.

Vārdnīcas ierakstā teikts: "Pelē, Edsona Arentesa do Nascimento (1940-2022) iesauka, kas tiek uzskatīts par visu laiku izcilāko sportistu; ārkārtējs, nesalīdzināms, unikāls."

Pelē fonds atzinīgi novērtējis vārda iekļaušanu vārdnīcā, sakot, ka tas ir pienācīgs veltījums "karalim". "Izteiciens, kas savulaik tika lietots, lai apzīmētu labāko tajā, ko tu dari, ir iemūžināts vārdnīcas lappusēs," sociālajos tīklos rakstīja Pelē fonds. "Mēs kopā veidojām vēsturi un ierakstījām futbola karaļa vārdu mūsu portugāļu valodā. "Pelē nozīmē "labākais"."

Pelē Brazīlijas izlases rindās 92 spēlēs guva 77 vārtus 92 spēlēs, esot labākais vārtu guvējs valstsvienības vēsturē. Viņu gan tagad ir noķēris Neimārs, kurš 124 mačos guvis 77 vārtus. Pelē karjeras laikā kopā esot guvis 1279 vārtus.

Uzbrucējs bija trīskārtējs Pasaules kausa ieguvējs - 1958., 1962. un 1970. gadā

1999. gadā Pelē tika atzīts par Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) Gadsimta sportistu, bet 2016. gadā SOK prezidents Tomass Bahs viņa dzimtajā pilsētā Santusā pasniedza viņam Olimpisko ordeni.