foto: Getty Images via AFP
"Golden Knights" bez Bļugera ierindā Stenlija kausa izcīņu sāk ar pārliecinošu zaudējumu
Stenlija kausa izcīņas pirmajam mača Teodors Bļugers netika iekļauts sastāvā.
Hokejs
2023. gada 19. aprīlis, 09:31

"Golden Knights" bez Bļugera ierindā Stenlija kausa izcīņu sāk ar pārliecinošu zaudējumu

Jauns.lv/LETA

Ar zaudējumu Nacionālās hokeja līgas (NHL) Stenlija kausa izcīņu otrdien uzsāka Vegasas "Golden Knights" vienība, kas bez latvieša Teodora Bļugera sastāvā savā laukumā pirmās kārtas pirmajā mačā ar 1:5 (0:0, 1:2, 0:3) piekāpās Vinipegas "Jets" komandai.

Ar pirmo numuru Rietumu konferencē izsētā "Golden Knights" vienība šajā mačā pa pretinieku vārtiem izpildīja vien 17 metienus, kamēr viesi izpildīja 31 raidījumu pa vārtiem.

Pirmajā periodā vārti netika gūti, bet otrās trešdaļas sākumā "Jets" 62 sekunžu laikā guva divus vārtus - precīzi meta Kails Konors un Pjērs-Liks Dibuā. Spēles 36. minūtē Viljams Karlsons vienus vārtus "Golden Knights" atguva, taču izlīdzināt rezultātu mājinieki nespēja.

Trešā perioda ceturtajā minūtē Bleiks Vīlers panāca 3:1, bet mača izskaņā vēl divus vārtus guva Ādams Lorijs, reizi ripu raidot tukšos vārtos.

Vīlers viesu rindās izcēlās ar 1+2, Dibuā ar 1+1 bet divas rezultatīvas piespēles atdeva Nino Nīderraiters.

Otro sērijas spēli komandas arī aizvadīs Lasvegasā. Mačs norisināsies ceturtdien.

Pagājušajā sezonā nedz "Golden Knights", nedz "Jets" Stenlija kausa izcīņai nekvalificējās, bet par čempioni kļuva Kolorādo "Avalanche", kas finālsērijā ar 4-2 pieveica iepriekšējo divu sezonu uzvarētājus Tampabejas "Lightning".

Tikmēr ar drošām uzvarām viesos Stenlija kausa izcīņu uzsāka Ņujorkas "Rangers" un Tampabejas "Lightning" vienības.

Pēdējo trīs gadu fināliste "Lightning" viesos ar 7:3 (3:0, 3:2, 1:1) pārspēja Toronto "Maple Leafs", bet citā Austrumu konferences pirmās kārtas duelī "Rangers" ar 5:1 (2:0, 1:0, 2:1) pieveica Ņūdžersijas "Devils" hokejistus.

"Lightning" pirmajā periodā pēc Pjēra-Eduāra Belmāra, Entonija Sirelli un Ņikitas Kučerova gūtajiem vārtiem ieguva trīs vārtu pārsvaru, uz ko mājinieki "Maple Leafs" spēja atbildēt ar diviem vārtiem otrā perioda vidū, Raienam O'Railijam un Viljamam Nīlanderam samazinot viesu pārsvaru līdz 2:3.

Otrās trešdaļas turpinājumā atkal labāki izrādījās Tampas spēlētāji, kas pateicoties diviem Breidena Pointa un vieniem Korija Perija vārtiem panāca jau 6:2 savā labā.

Trešajā periodā Ross Koltons palielināja "Lightning" pārsvaru arī līdz 7:2, uz ko mājinieki atbildēja ar Kalles Jarnkroka vārtu guvumu.

Viesiem Perijs un Kučerovs šajā mačā iekrāja pa trim punktiem, katrs tiekot pie vārtiem un divām rezultatīvām piespēlēm, kamēr mājinieku rindās visos trijos vārtos asistēja Mičels Mārners.

Četrus vārtus šājā mačā "Lightning" guva skaitliskajā vairākumā.

Mača gaitā traumu deļ uzvarētāju rindās laukumu bija spiesti pamest Viktors Hedmans, Ēriks Černaks un Maikls Īzīmonts.

Sērijas nākamais mačs notiks tur pat Toronto ceturtdien, pēc kā sērija pārcelsies uz Tampu.

"Lightning" un "Maple Leafs" arī pagājušajā sezonā tikās Stenlija kausa izcīņas pirmajā kārtā un ar 4-3 pārāka bija Tampabejas, vēlāk trešo reizi pēc kārtas sasniedzot finālsēriju.

Tikmēr citā Austrumu konferences ceturtdaļfinālā "Rangers" pret "Devils" līdz trešā perioda vidum spēja iegūt pārsvaru 4:0, uz ko mājinieki spēja atbildēt tikai ar vieniem vārtiem.

"Rangers" rindās ar diviem vārtiem skaitliskajā vairākumā izcēlās Kriss Kraiders, bet vienādos sastāvos precīzi bija Vladimirs Tarasenko, Raiens Lingrēns un Filips Hitils. Četras rezultatīvas piespēles atdeva Ādams Fokss, bet divas - Artemijs Panarins.

Mājinieku sastāvā vienīgos vārtus spēles 58. minūtē guva Džeks Hjūzs, kurš realizēja soda metienu.

Sērijas nākamā spēle ceturtdien arī tiks aizvadīta "Devils" laukumā.

Tikmēr ar uzvaru Stenlija kausa izcīņā debitēja Sietlas "Kraken" vienība, kas izbraukumā pirmās kārtas pirmajā spēlē ar 3:1 (1:1, 1:0, 1:0) pieveica pagājušās sezonas čempioni Kolorādo "Avalanche".

"Kraken" kļuva par 13.komandu NHL vēsturē, kas Stenlija kausa izcīņā debitējusi ar uzvaru.

Pirmos vārtus "Kraken" vēsturē izslēgšanas mačos guva Ēli Tolvanens, pirmā perioda ceturtajā minūtē izmantojot mājinieku kļūdu pie saviem vārtiem.

Miko Rantanens mača 13.minūtē panāca izlīdzinājumu, tomēr Aleksandra Venberja vārti otrajā trešdaļā un Morgana Gīkija precīzais raidījums pēdējā periodā ar 3:1 sēriju ar uzvaru ļāva uzsākt "Kraken".

Viesu vārtos Filips Grūbauers atvairīja 34 no 35 metieniem, kamēr "Avalanche" cietoksnī stājās Aleksandrs Georgijevs, kurš tika tika galā ar 27 no 30 metieniem.

Līdz ar šo zaudējumu pārtrūka "Avalanche" desmit uzvaru sērija Stenlija kausa izcīņas pirmajā kārtā, kas aizsākās vēl 2020. gadā.

Šī bija piektā reize NHL vēsturē, kad Stenlija kausa debitante tiekas ar iepriekšējās sezonas čempioni. Pirms "Kraken" pret čempioniem debijas piedzīvoja Kolumbusas "Blue Jackets" (2009. gadā pret Detroitas "Red Wings"), Vašingtonas "Capitals" (1983. gadā pret Ņujorkas "Islanders"), Hārtfordas "Whalers" (1980. gadā pret Monreālas "Canadiens") un Ņujorkas "Americans" (1929. gadā pret Ņujorkas "Rangers").

Nākamais mačs sērijā līdz četrām uzvarām tiks aizvadīts tur pat Denverā ceturtdien.