foto: CAMERA PRESS/Chris Ashford / Vida Press
Kādreizējā ekipējuma menedžera stāsti liek ar atplestu muti klausīties par Mario Balotelli izdarībām
Mario Balotelli noteikti ir viens no visu laiku kolorītākajiem futbolistiem.
Sporta zvaigznes
2023. gada 13. aprīlis, 14:40

Kādreizējā ekipējuma menedžera stāsti liek ar atplestu muti klausīties par Mario Balotelli izdarībām

Jauns.lv

Viens no visu laiku skandāliem un leģendām visvairāk apvītajiem futbolistiem noteikti ir itālietis Mario Balotelli, kurš šobrīd pārstāv Šveices vienību FC “Sion”. Viņa karjera pēdējos gados zaudējusi savu kādreizējo spozmi, bet runas par viņu neapsīkst. Tagad savā pieredzē ar kolorīto uzbrucēju padalījies Mančestras “City” kādreizējais ekipējuma menedžeris Less Čepmens.

Šobrīd 33 gadus vecais Mario Balotelli ir stāstiem un leģendām apvīts. Liela daļa no tā ir izdomājumi un pārspīlējumi, tomēr vairums varētu būtu visai tuvs patiesībai, vismaz Lesa Čepmena stāstītais "Ninety Three Twenty" podkāstā liek aizdomāties par futbola zvaigznes dzīves vērienu.

Uguņošana paša mājās, jūra nesamaksātu sodi par nepareizu automašīnas novietošanu... Mario Balotelli ir pazīstams ar saviem mežonīgajiem izlēcieniem un neparedzamību gan laukumā, gan ārpus. Bijušais Mančestras "City" ekipējuma menedžeris, kurš pats savulaik bijis futbolists un futbola treneris atklājis dažus stāstus par sadarbību ar Mario Balotelli Mančestras klubā.

Divas cigaretes pirms treniņa

"Katru rītu pirms treniņa mēs mēdzām doties uz nelielo atpūtas zonu aiz ģērbtuvēm. Tur bija neliels placis ar dažiem galdiņiem, kur varēja iedzert tēju vai kafiju.”

Viņš paņēma vienu manu cigareti - es tolaik smēķēju – pēc tam vēl vienu un vienu pēc otras izpīpēja. Viņš nekad neņēma līdzi savas. Viņam, iespējams, bija kādas 80 paciņas un 70 šķiltavas, bet ne reizi man neiedeva nevienu cigareti,” atceras Čepmens.

foto: Ian Hodgson/ANL/Shutterstock/ Vida Press
Less Čapmans ar milzu aizrautību stāsta par vienu no spožākajiem futbola dimantiem Mario Balotelli.

Tomēr Čepmens atzīst, ka Balotelli bijis ļoti dāsns. Nereti viņš apmaksājis degvielas uzpildes stacijā klāt esošajiem degvielu, vai kādam bezpajumtniekam iedevis skaidras naudas žūksni.

Leģendārais krekls

Tieši Čepmens ir cilvēks, kurš uzdrukājis tik slaveno uzrakstu uz Balotelli krekla – “Why Always me?” (Kāpēc vienmēr es?”) -, kuru futbolists vilka zem formas un pēc vārtu guvumiem atrādīja līdzjutējiem. "Tajā konkrētajā dienā Mario atnāca pie manis un teica: "Es gribu, lai man uz krekla kaut ko uzdrukā, ko es par to domāju". Es teicu, ka uzdrukāšu, bet tas nedrīkst būt nekas, kas aizskar "United" fanus vai jebkuru citu.

"Viņš nāca ar vienu vai divām idejām, un es teicu: "Nē, Mario", un tad viņš teica: "Kāpēc vienmēr es?". Tiklīdz viņš to pateica, es nodomāju, ka tas ir vienkārši perfekti, un pēc spēles man radās nepatikšanas.

“Viņi man pēc šīs spēles neļāva vairs apdrukāt kreklus, jo tā vietā, lai vienkārši paceltu kreklu, viņš pārvilka pār galvu un saņēma brīdinājumu, tāpēc Deivids Plats (komandas treneris) pienāca un pateica: "Ziņa no Roberto Mančini (tā laika galvenais treneris), vairs neapdrukājiet kreklus".

"Pēc piecām minūtēm tas bija kļuvis globāls, tāpēc Mario man teica: "Sazinies ar “Umbro”, mēs gribam komisijas maksu par šo pārdoto preci". Es piezvanīju “Umbro” un pajautāju, bet viņi atteica: "Mēs tur neko nevaram darīt".

Dedzinātājs kļūst par ugunsdrošības vēstnesi

Balotelli ar šo kreklu izcēlās 2011./2012. gada sezonas laikā, kad “City” sagrāva “United” ar 6:1. Balotelli tajā spēlē guva divus vārtus, tostarp pirmos vārtus, un to atzīmēja, izskatīdamies neizteiksmīgi un atklājot uz apakškrekla uzrakstu.

Tā bija atbilde medijiem, jo tikai dienu pirms spēles itālietis bija nonācis ziņu virsrakstos par uguņošanas sarīkošanu savās mājās.

foto: Publicitātes foto
Negaidīts pavērsiens Mario Balotelli dzīvē.

Toreiz futbolista draugs viņa pirmā stāva vannas istabā novietoja desmitiem uguņošanas ierīču no "daudzšāvienu lielgabaliem", izraisot nopietnu ugunsgrēku. Vēlāk tajā pašā nedēļā itāliešu uzbrucējs tika prezentēts kā Mančestras apgabala uguņošanas ierīču drošības vēstnesis

Mario neiesita trenerim

Tas bija skaļš vēstījums tā laika galvenajam trenerim Roberto Mančīni, kas vēl vairāk pievērsa uzmanību savam tautietim, ar kuru ik pa laikam konfliktēja.  "Kādu vakaru mēs spēlējām ar Kijivas “Dynamo”, un Mario tika noraidīts pēc aptuveni 20 minūtēm. Viņš aizgāja uz ģērbtuvi, un es viņam sekoju. Viņš vienkārši mierīgi sēdēja pie savas skapīša," atceras Čepmens.

"Nākamās 10 sekundēs Mančīni ietraucās ģērbtuvē, lamājoties un kliedzot itāļu valodā, vicinot rokas kā apsēsts. Tas viss notiek spēles laikā.  "Viņš pagriezās, lai dotos atpakaļ uz laukumu, un ieraudzīja vienu no spēlētāju “Louis Vuitton” somu - Mančīni to paķēra, pagriezās un meta Balotelli pa galvu. Mario pieliecās, un tā ielidoja viņa skapītī.

foto: Pathos Images / Alamy/ Vida Press
Roberto Mančīni pieredze ar Mario Balotelli noteikti paliks atmiņā uz ilgu laiku.

"Mančīni atkal pieskrēja pie viņa, atkal kliedzot itāļu valodā, es domāju: "Sit viņu, Mario!". Es biju nostājies starp viņiem, domājot, ka tūlīt sāksies kautiņš. Tad viņš vienkārši pagriezās un devās uz spēli.

"Vienmēr kaut kas notika. Viņam bija fantastiskas spējas, bet viņš nekad nebūs komandas spēlētājs.”

Pārsteigums ekskursantiem

Čepmens atklāja arī kuriozu, kad Balotelli jau bija pametis “City” komandu. Viņš esot mēdzis vadīt ekskursijas pa treniņlaukumu un pirmajā ekskursijā pēc itālieša aiziešanas no kluba viņš esot pievedis ģērbtuvē pie skapīša: "Tas ir Mario skapītis". Atvērām durvis, un no tām izkrita apmēram 30 autostāvvietas soda kvītis un algas čeks. Tajā mēnesī klubs viņam bija piespriedis 100 000 mārciņu sodu par disciplīnas pārkāpumiem.”

"Viņam 27 reizes bija konfiscēta automašīna, un, kad viņš pameta klubu, bija parādā Mančestras domei desmitiem tūkstošus mārciņu. Domāju, ka klubs to samaksāja viņu.

Ar šautriņu met jaunietim

Bija gadījums, kad itālietim piesprieda gandrīz 10 000 sterliņu mārciņu soda naudu par automašīnas novietošanu. Tāpat viņam nācās samaksāt arī aptuveni 300 000 sterliņu mārciņu soda naudu klubam par dažādām izdarībām, piemēram, šautriņu mešana pa jauniešu komandas spēlētāju.

Čepmens atcerējās arī 2011. gada incidentu, kad policija viņu apturēja pirmajā nedēļā jaunajā klubā. "Viņam uz priekšējā sēdekļa bija 15 000 mārciņu," teica Čepmens.

"Viņš trenējās ar dimantu aprocēm un kaklarotām. Vienreiz pēc treniņa viņš atnāca un pazaudēja dimanta auskaru. Tas viņam izmaksāja 10 000 mārciņu, bet viņš par to neuztraucās. Es izrāpoju visu laukumu, bet tā arī neatradu.

foto: ddp / Vida Press
Mario Balotelli nav spējis ilgu laiku noturēties pasaules spēcīgākajos futbola klubos.

Balotelli pameta “City” 2013. gadā, un Mančīni apgalvoja, ka viņam bija izjukušas attiecības ar komandas biedriem. Balotelli Mančestras klubā 54 spēlēs kopumā izcēlās a 20 vārtu guvumiem. Viņš parakstīja līgumu ar “AC Milan”, kur 43 spēlēs guva 26 vārtus, taču nespēja ilgstoši noturēties komandā. Pirms “City” Balotelli uzspīdēja Milānas “Inter” rindās, kur 59 mačos 20 precīzi sitieni, bet spožākie posmi karjerā, iespējams bijuši no 2016. līdz 2019. gam “Nice” rindās, kur 61 spēlē 33 precīzi sitieni un pērnā sezona Turcijā Adanas “Demirspor”, kur 33 mačos 18 vārtu guvumi.

Tāpat karjeras laikā pārstāvētas “Liverpool”, “Lumezzane”, “Marseille”, “Brescia” un “Monza” vienības. Šo sezonu viņš aizvada Šveices virslīgā, kur 15 spēlēs ir guvis piecus vārtus.

Savukārt Itālijas izlases kreklā viņa karjera, visticamāk, noslēgusies ar 14 vārtu guvumiem 36 spēlēs. Gan valstsvienības, gan klubu Mario Balotelli varēja izvērsties krietni citādāk.