foto: imago/Beautiful Sports
Meiera un Raimo "Kalev"/"Cramo" kā arī Jurjānes un Pulveres "Galatasary" piedzīvo smagas neveiksmes Eirokausos; Kurucs nodrošina uzvaru
Rodions Kurucs aizsardzībā pret Tīdžeju Šortsu.
Basketbols
2023. gada 6. aprīlis, 09:59

Meiera un Raimo "Kalev"/"Cramo" kā arī Jurjānes un Pulveres "Galatasary" piedzīvo smagas neveiksmes Eirokausos; Kurucs nodrošina uzvaru

Jauns.lv/LETA

Latvijas basketbolistu Mārtiņa Meiera un Zigmāra Raimo pārstāvētā Tallinas "Kalev"/"Cramo" komanda trešdien nepārvarēja FIBA Eiropas kausa pusfinālu.

Igaunijas klubs viesos ar rezultātu 59:81 (11:20, 11:17, 19:27, 18:17) zaudēja "Cholet" no Francijas un, spītējot pirmajā spēlē izcīnītajai uzvarai, divu maču summā zaudēja ar 139:154.

Meiers 16 minūšu un 21 sekundes laikā izpildīja trīs neprecīzus divpunktu metienus, izcīnīja trīs bumbas zem groziem, divreiz pārkāpa noteikumus, pieļāva vienu kļūdu, tika pie negatīva +/- rādītāja (-8) un ar negatīva efektivitātes koeficienta (-1).

Raimo, spēlējot septiņas minūtes un 17 sekundes, nerealizēja vienīgo divpunktu metienu, izcīnīja trīs atlēkušās bumbas, atdeva vienu rezultatīvu piespēli, pieļāva vienu kļūdu, tika pie neitrāla +/- rādītāja (0) un diviem efektivitātes koeficienta punktiem.

Talliniešiem ar 18 punktiem rezultatīvākais bija Veslijs van Beks, bet uzvarētājiem 20 punkti bija Dominikam Artī.

"Cholet" finālā tiksies ar Polijas klubu Vloclavekas "Anwil".

Pēc pamatturnīra pirmā posma apakšgrupu pirmo divu vietu ieguvējas iekļuva otrajā posmā, kur 16 komandas tika sadalītas četrās apakšgrupās, pirmo divu vietu ieguvējām iekļūstot ceturtdaļfinālā.

FIBA Eiropas kauss ir rangā ceturtais turnīrs Vecajā kontinentā.

Savukārt Aijas Jurjānes un Ievas Pulveres pārstāvētā Stambulas "Galatasaray"piedzīvoja smagu zaudējumu Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Eirokausa fināla pirmajā spēlē un tikpat kā zaudēja cerības izcīnīt titulu.

"Galatasaray" viesos ar rezultātu 56:95 (19:27, 9:23, 12:22, 16:23)  zaudēja Francijas klubam Lionas ASVEL.

Fināla atbildes spēle notiks pēc nedēļas Stambulā, uzvarētājām summā nodrošinot titulu.

Jurjāne laukumā pavadītajās 17 minūtēs un 19 sekundēs guva deviņus punktus, grozā raidot savu vienīgo divpunktu metienu, divus no trīs tālmetieniem un vienu no trīs soda metieniem. Viņas rēķinā bija arī trīs atlēkušās bumbas, viena rezultatīva piespēle, divas piezīmes, viena kļūda, negatīvs +/- rādītājs (-17) un deviņi efektivitātes koeficienta punkti.

Pulvere bija pieteikumā, bet laukumā nedevās.

Viešņām Teaira Makovena guva 12 punktus un izcīnīja 12 bumbas zem groziem. Uzvarētājām Marīne Johannesa guva 25 punktus, bet Gabija Viljamsa - 20.

Eirokausa pamatturnīra sacensības norisinājās divās reģionālās konferencēs, kurā katrā bija pa sešām grupām ar četrām komandām. Izslēgšanas turnīrā iekļuva katras grupas divas labākās vienības un vēl pa četrām labākajām trešo vietu īpašniecēm katrā konferencē.

FIBA Eirokauss ir otrā līmeņa turnīrs aiz FIBA Eirolīgas.

Tikmēr Rodions Kurucs FIBA Čempionu līgas ceturtdaļfināla pirmajā spēlē guva sešus punktus un noturēja pēdējo aizsardzību, sekmējot Strasbūras SIG komandas uzvaru.

Kuruca pārstāvētā un Lukas Banki vadītā Strasbūras komanda viesos ar rezultātu 77:76 (22:25, 18:17, 20:16, 17:18) pārspēja Bonnas "Telekom" un sērijā līdz divām uzvarām panāca 1-0.

12 sekundes pirms pamatlaika beigām Markuss Kīns ar tālmetienu panāca 77:76 strasbūriešu labā, bet mājinieku pēdējā uzbrukumā Kurucs aizsardzībā veiksmīgi nospēlēja pret bijušo "Ventspils" basketbolistu 175 centimetrus garoTīdžeju Šortsu, piespiežot viņam izdarīt pagalam neprecīzu metienu. Bonnas basketbolisti pirms šī mača bija izcīnījuši 17 uzvaras pēc kārtas.

Latvijas basketbolist trešdien spēlēja 32 minūtes un 15 sekundes, realizēja trīs no četriem divpunktu metieniem, izcīnīja sešas atlēkušās bumbas, atdeva divas rezultatīvas piespēles, trīsreiz pārkāpa noteikumus, pieļāva vienu kļūdu, iekrāja pozitīvu +/- rādītāju (+1) un 12 efektivitātes koeficienta punktus.

Viesu komandā Kīns izcēlās ar 26 punktiem, bet mājiniekiem 24 punkti, piecas bumbas zem groziem un sešas rezultatīvas piespēles bija Šortsam.

Tikmēr Mārcis Šteinbergs guva trīs punktus, kamēr viņa pārstāvētā Manrezas "Baxi" pērnās sezonas fināla atkārtojumā izbraukumā ar rezultātu 84:91 (27:20, 13:26, 18:23, 26:22) piekāpās Tenerifes "Lenovo".

Šteinbergs, laukumā pavadot sešas minūtes un 59 sekundes, grozā raidīja savu vienīgo tālmetienu, izpildīja vienu neprecīzu divpunktu metienu, izcīnīja vienu bumbu zem groza, tika pie divām piezīmēm, negatīva +/- rādītāja (-3) un trīs efektivitātes koeficienta punktiem.

"Baxi" komandā rezultatīvākais ar 21 punktu bija Džeriks Hārdings, bet mājiniekiem 18 punktus guva Giorgi Šermadini un pa 16 pievienoja Sasu Salins un Bruno Fitipaldo.

Mareka Mejera pārstāvētā Jeruzalemes "Hapoel" sērijā ir vadībā ar 1-0 pret Atēnu AEK, kurai savainojuma dēļ nevar palīdzēt Jānis Strēlnieks.

Ceturtdaļfinālu otrās spēles notiks 11. un 12. aprīlī, bet trešās, ja būs nepieciešams, - 18. un 19. aprīlī.

Ceturtdaļfinālā uzvarētāji tiek noskaidroti dueļos līdz divām uzvarām, bet sezona noslēgsies ar "Final Four" turnīru maijā. Pusfināla izloze notiks aprīļa beigās pilsētā, kura uzņems finālčetrinieka spēles.

Otrajā grupu turnīrā 16 komandas bija sadalītas četrās apakšgrupās, pirmo divu vietu ieguvējām kvalificējoties ceturtdaļfinālam.

Pagājušajā sezonā divu Spānijas komandu cīņā finālā Tenerifes "Lenovo" ar 98:87 pieveica "Baxi".

Savukārt Paula Strautmane Spānijas čempionāta spēlē guva deviņus punktus un palīdzēja Lasevas Duržeļas "Cadi La Seu" izcīnīt uzvaru.

"Cadi La Seu" savā laukumā ar rezultātu 83:64 pārspēja Vitorijas "Araski".

Strautmane arī izcīnīja četras atlēkušās bumbas, atdeva trīs rezultatīvas piespēles, iekrāja 14 efektivitātes koeficienta punktus un trešo labāko +/- rādītāju komandā (+21).

Tikmēr Aleksa Gulbe guva četrus punktus un izcīnīja trīs bumbas zem groziem, viņas pārstāvētajai Salamankas "Perfumerias Avenida" komandai mājās ar 91:47 sagraujot Lugo "Ensino".

"Perfumerias Avenida" ar 22 uzvaru 28 spēlēs turnīra tabulā atrodas trešā vietā, bet "Cadi La Seu" ar bilanci 15-13 ierindojas piektajā pozīcijā.

Pagājušajā sezonā par čempionēm kļuva Salamankas "Perfumerias Avenida", kas triumfēja arī Karalienes kausa izcīņā.