0dienas
6stundas
23minūtes
25sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Vieglatlētikas treneris tiek diskvalificēts, jo ņirgājies par cilvēkiem ar invaliditāti
foto: AFP/Scanpix
Lielbritānijas vadošā augstlēcēja Morgana Leika, kura līdz 2021. gadam trenējās pie diskvalificētā Fajāza Kāna, marta sākumā Stambulā notikušajā Eiropas čempionātā telpās finālā spēja pārvarēt vien 186 centimetrus un bija spiesta samierināties ar septīto vietu.
Sporta zvaigznes

Vieglatlētikas treneris tiek diskvalificēts, jo ņirgājies par cilvēkiem ar invaliditāti

Jauns.lv

Lielbritānijas augstlēkšanas trenerim Fajāzam Kānam piespriesta ilgstoša diskvalifikāciju par aizvainojošu izturēšanos pret cilvēkiem ar invaliditāti, vēsta Apvienotās Karalistes vieglatlētikas savienība (UKA).

Vieglatlētikas treneris tiek diskvalificēts, jo ņi...

Pēc Apvienotās Karalistes vieglatlētikas (UKA) disciplinārās izmeklēšanas nolemts, ka kādreizējam augstlēcējam un tagadējam šīs vieglatlētikas disciplīnas trenerim Fajāzam Kānam jāpiespriež trīs gadu diskvalifikācija, vēsta CNN.

Kānam kopumā tika izvirzītas 12 apsūdzības par pārkāpumiem. Divas no apsūdzībām UKA atsauca, taču Kāns atzinis savu vainu, ka vairākos gadījumos ir lietojis necenzētu valodu un nav rīkojies cieņpilni un pieklājīgi pret sportistiem un citiem treneriem. Tāpat treneris atzinis, ka izsmējis cilvēkus ar fizisku invaliditāti, atdarinot viņu klibošanu un zobojoties par to.

UKA savā ziņojumā vēsta, ka, ka Kāns esot draudējis iespert kādai sportistei, ja viņai rastos ēšanas traucējumi. Šādu rīcību gan viņš esot noliedzis. Tāpat treneris noliedzis, ka viņš savā treniņu grupā esot radījis atmosfēru, "kurā ņirgāšanās un aizvainošana būtu ikdienišķa un pieņemama", tomēr atzinis, ka viņa grupas sportisti esot ņirgājušies viens par otru.

Kā vēsta CNN, Kāna trenera licence esot apturēta jau no 2021. gada jūnija, kamēr norisinājās izmeklēšana, proti, viņa trīs gadu atstādināšana ilgs līdz 2024. gada 29. jūnijam. Viņam nav tiesību pārsūdzēt šo lēmumu.

Kāna augstlēcēja karjera priekšlaicīgi aprāvās savainojumu dēļ. No 2009. gada viņš bija UKA treneris, un jau 2012. gadā viņš palīdzēja britu sportistam Robijam Grabarzam izcīnīt Londonas olimpisko spēļu sudrabu. Līdz savai diskvalifikācijai viņš trenēja britu augstlēcējas Morganu Leiku un Emīliju Bortviku, ar kurām kopā viņam bija plānots doties arī uz Tokijas olimpiskajām spēlēm, vēsta BBC. Vai psiholoģiskais terors tika veikts tieši pret šīm sportistēm, publiskas informācijas pagaidām nav.

Bortvika Tokijas olimpiskajās spēlēs neiekļuva finālā, paliekot 16. vietā, savukārt Leikai, kura ir 2014. gada junioru pasaules čempione gan augstlēkšanā, gan septiņcīņā, 2015. gada Eiropas junioru čempione augstlēkšanā, 2018. gada pasaules vicečempione un tā paša gada Sadraudzības spēļu čempione augstlēkšanā, Tokijā izdevās kvalificēties finālam, tomēr savainojuma dēļ viņa no sacensībām bija spiesta izstāties.

Šī gada 4. februārī Leika, kura ir uzvarējusi pēdējo septiņos Lielbritānijas čempionātos augstlēkšanā, sasniedza jaunu Lielbritānijas rekordu augstlēkšanā telpās, kas nu ir 199 centimetri.