foto: Publicitātes attēls
Latvijas futbola virslīgā tiks izmēģināta VAR sistēma
Informatīvs apraksts, kad izmantojama VAR sistēma.
Futbols
2023. gada 22. februāris, 18:33

Latvijas futbola virslīgā tiks izmēģināta VAR sistēma

Jauns.lv/LETA

Latvijas futbola virslīgā tiesneša video asistenta sistēmas (VAR) izmantošanai sezonas beigās, visticamāk, tiks vērtēta sportiskā intriga turnīra tabulā, norāda VAR projekta ieviešanas speciālists Latvijā Andris Treimanis.

Gaidāmā 2023. gada sezona "Optibet" virslīgā būs īpaša arī ar to, ka pirmoreiz vēsturē Latvijas futbola čempionātā būs arī VAR ("Video Assistant Referee") sistēma. 

Latvijas Futbola federācija (LFF) informē, ka virslīgā paredzēts pirmajā no apļiem apkalpot pa vienai spēlei kārtā. Sezonas laikā ir iespēja apkalpojamo spēļu skaitu palielināt līdz 72 mačiem. Apkalpojamo spēļu skaitu nosaka fakts, ka šobrīd Latvijā ir tikai viens VAR izmantošanai atbilstoši pielāgots minibuss.

Lēmumu, uz kurām spēlēm nosūtīt VAR brigādi, pieņems par tiesnešu segmentu atbildīgie LFF darbinieki. Sezonas griezumā VAR spēļu izvēlē tiks piemēroti divi principi - vienāds VAR spēļu skaits visām komandām un sportiskais princips.

"Ir dažāda valstu pieredze, un katram no abiem spēļu izvēles principiem ir savi plusi un mīnusi. No vienas puses, vienāds spēļu skaits būtu labi, bet no otras puses - jāņem tomēr vērā sportiskie principi. Ja mēs jau tagad paredzēsim, ka rudenī jāsūta VAR uz tādu spēli, kurā varbūt nekas vairs neizšķirsies nevienai no komandām, tas laikam nebūtu īsti pareizi. Līdz ar to - visticamāk, sezonas izskaņā tiks vērtēta sportiskā intriga turnīra tabulā, izvēloties spēli, uz kuru sūtīt VAR. Bet idejiski, protams, ir vēlme, lai katrai no komandām būtu apmēram vienāds skaits spēļu ar VAR," sarunā ar LFF stāsta Treimanis.

Šobrīd tiek plānots, ka VAR varēs izmantot visu virslīgas klubu stadionos, lai gan pāris stadionos tam ir daži sarežģījumi, kurus LFF kopā ar klubiem mēģina novērst. 

"VAR izmantos atkārtojumus no visām kamerām, kas nodrošinās spēles tiešraidi, plus papildu vēl divas 16 metru kameras, kas ir obligāta FIFA prasība VAR izmantošanai," norāda Triemanis.

Šobrīd pirms gaidāmās sezonas ir astoņi sertificēti galvenie tiesneši, kuri gatavojas darbam jaunajā virslīgas sezonā. Tie paši astoņi var būt arī VAR tiesneši, tāpat ir astoņi darbam ar VAR apmācīti un sagatavoti VAR tiesnešu asistenti.

Jaunā virslīgas sezona sāksies 11. martā jeb pēc nepilna mēneša.