foto: Getty Images via AFP
Par Lietuvas labākajiem 2022. gada basketbolistiem atzīst Saboni un 17 gadus veco Jocīti
Domants Sabonis aizvada lielisku sezonu "Kings" rindās.
Basketbols
2023. gada 10. februāris, 15:18

Par Lietuvas labākajiem 2022. gada basketbolistiem atzīst Saboni un 17 gadus veco Jocīti

Jauns.lv/LETA

Par Lietuvas 2022. gada labākajiem basketbolistiem atzīti Juste Jocīte un Domants Sabonis, ziņo Lietuvas Basketbola federācija (LKF).

Pēc gandrīz mēnesi ilgas līdzjutēju balsošanas, nobalsojot vairāk nekā 15 000 cilvēku, Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Sakramento "Kings" spēlētājs Sabonis ir saņēmis 2840 balsis, apsteidzot cita NBA kluba Ņūorleānas "Pelicans" pārstāvi Jonu Valančūnu, kurš sakrāja 2206 balsis.

Sabonis Lietuvas labākā basketbolista balvu ir atguvis pēc viena gada pārtraukuma. Viņš par labāko tika atzīts arī no 2018. līdz 2020. gadam, bet pērn šo titulu ieguva Valančūns.

Sabonis 2022.gada 8.februārī no Indiānas "Pacers" tika aizmainīts uz "Kings". Sezonu lietuvietis pabeidza ar vidēji spēlē gūtiem 18,9 punktiem un 12,1 atlēkušo bumbu, šajā rādītājā ierindojoties trešajā vietā līgā.

2022. gadā 8. janvārī Sabonis laboja Lietuvas basketbolistu spēlē gūto punktu rekordu NBA, duelī ar Jūtas "Jazz" gūstot 42 punktus un par vienu punktu uzlabojot Lina Kleizas 2008.gada sasniegumu.

Sabonis Vācijā notikušajā Eiropas čempionātā septembrī Lietuvas izlases rindās guva vidēji 12,5 punktus spēlē un izcīnīja 7,3 atlēkušās bumbas. Mačā ar Ungārijas izlasi Sabonis guva 19 punktus un sakrāja lietderības koeficientu 30.

Septiņpadsmitgadīgā Jocīte par Lietuvas labāko basketbolisti atzīta pirmo reizi karjerā.

foto: Alfredas Pliadis / Alamy/ Vida Press
Juste Jocīte tiek uzskatīta par Eiropas vienu lielākajiem basketbola talantiem pēdējos gados.

Jocīte sakrāja 2474 balsis, apsteidzot Lietuvas valstsvienības kapteini Gintari Petronīti, kuras kontā bija 1523 balsis.

Jocīte ir kļuvusi par jaunāko uzvarētāju šajā aptaujā. Līdz šim šāds sasniegums piederēja Valančūnam, kurš 2011. gadā ieguva gada labākā basketbolista balvu 19 gadu vecumā.

2022. gadā Jocīte izcīnīja Eiropas čempionāta zelta medaļas Lietuvas U-18 izlases rindās. Vidēji spēlē sakrājot 19 punktus, septiņas atlēkušās bumbas un septiņas rezultatīvas piespēles, basketbolists tika atzīts par čempionāta lietderīgāko spēlētāju.

Jocīte 2022. gadā notikušajās divās Eiropas sieviešu basketbola čempionāta kvalifikācijas spēlēs Lietuvas pieaugušo izlases rindās guva vidēji 12 punktus spēlē un sakrāja trīs rezultatīvas piespēles.

Lietuvas basketbolistes guva divas uzvaras, pārspējot Ukrainas un Somijas valstsvienības.

Šosezon Francijas klubā Lionas ASVEL spēlējošā basketboliste Francijas basketbola čempionātā vidēji mačā gūst sešus punktus, bet FIBA Eiropas kausa izcīņā sievietēm - 4,4 punktus.