foto: AP/Scanpix
VIDEO: Lebrons Džeimss kļuvis par NBA visu laiku rezultatīvāko spēlētāju
"Man tas joprojām ir prātam neaptverami," rekordu komentēja Lebrons Džeimss.
Basketbols
2023. gada 8. februāris, 07:59

VIDEO: Lebrons Džeimss kļuvis par NBA visu laiku rezultatīvāko spēlētāju

Jauns.lv/LETA

Par Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) visu laiku rezultatīvāko spēlētāju otrdien kļuva Losandželosas "Lakers" uzbrucējs Lebrons Džeimss, kurš mājas mačā ar Oklahomasitijas "Thunder" guva karjeras 38 388.punktu, apsteidzot līdzšinējo rekordistu Karīmu Abdulu-Džabaru.

38 gadus vecais Džeimss ar rekordraidījumu izcēlās 10,9 sekundes pirms trešās ceturtdaļas beigām, tobrīd panākot 99:104.

Spēli klātienē apmeklēja arī Abduls-Džabars, kurš pēc Džeimsa trāpīgā metiena piecēlās kājās un aplaudēja. Mačs uz brīdi tika apturēts un Džeimsu uz laukuma sveica viņa ģimene.

"Visi, kas ar mani ir piedalījušies šī rekorda tapšanā pēdējos 20 gadus, - es tikai vēlos pateikt lielu paldies, jo bez jums visiem es nebūtu es," rekorda uzstādīšanas, izsaucot laukumā sievu, meitu, divus dēlus un mammu, atklāja Džeimss.

Šī Džeimsam ir 20. NBA sezona un piektā Losandželosas "Lakers". Abduls-Džabars arī guva savus punktus 20 sezonās, tostarp 14 kopā ar "Lakers".

Pirms rekorda labošanas Džeimss komentēja savu atrašanos uz visu laiku NBA rezultativitātes rekorda sliekšņa. "Man tas joprojām ir prātam neaptverami," ESPN sacīja Džeimss. "Visas karjeras laikā esmu izvirzījis mērķus — gribēju būt par gada labāko debitantu, vēlējos būt šīs līgas MVP, vēlējos uzvarēt čempionātos, būt Visu zvaigžņu spēlē. Es gribēju būt par gada labāko spēlētāju aizsardzībā. Tomēr nekad neesmu teicis, ka vēlos būt visu laiku rezultatīvākais spēlētājs līgā. Būt uz tā sliekšņa, tas ir diezgan traki."

Biļetes, lai noskatītos šo maču klātienē maksāja līdz 100 000 ASV dolāru (aptuveni 93 tūkstoši eiro), kas interesanti, ka vēl dažas stundas pirms mača sākuma Džeimsa dalība tajā potītes svainojuma dēļ bija uz jautājuma zīmes.

Pašā spēle gan "Lakers" piedzīvoja zaudējumu saviem tiešajiem konkurentiem "Thunder"  ar 133:130, vēl vairāk pasliktinot savas pozīcijas cīņā par vietu izslēgšanas spēlēs vai vismaz "play-in" mačos.

Džeimss ar 38 punktiem un septiņas atlēkušajām bumbām bija rezultatīvākais Losandželosas komandā, bet viņam ar 27 punktem un astoņas rezultatīvām piespēlēm palīdzēja Rasels Vestbruks. Savukārt uzvarētāju rindās kārtējo reizi lielisks bija Šejs Gildžess-Aleksandrs, kuram šoreiz 30 punkti un astoņas rezultatīvas piespēles, viņam ar 25 punktiem, septiņām atlēkušajām bumbām un sešām pārtvertām piespēlēm asistēja pirmgadnieks Džeilens Viljamss. Savukārt 20 punkti talantīgā Austrālijas saspēles vadītāja Džoša Gidija rēķinā.

Pirms sezonas Abduls-Džabars sacīja, ka ar nepacietību gaida rekorda labošanu.

"Esmu sajūsmā redzēt, ka tas notiek," sacīja Abduls-Džabars. "Es neuzskatu rekordus kā personiskus sasniegumus, bet gan vairāk kā cilvēku sasniegumus. Ja viens cilvēks var paveikt kaut ko, kas nekad nav bijis izdarīts, tas nozīmē, ka mums visiem ir iespējas to paveikt."

Abduls-Džabars savu karjeru NBA noslēdza 1989. gadā un kopumā guva 38 387 punktus. Ilgu laiku rekords palika nepārspēts, tuvākajam sekotājam Karlam Melounam gūstot par 1459 punktiem mazāk. Kobe Braients atpalika 4744 punktus, bet Maikls Džordans - 6095.

NBA vēsturē kopumā 16 spēlētāji ir izpelnījušies rezultatīvākā titulu, no kuriem lielākā daļa - deviņi - pirmajā sezonā 1946. gadā. Tikmēr tikai seši spēlētāji līdz šim bijuši līgas visu laiku rezultatīvākie pēc sezonas noslēguma - Džo Fulkss, Džordžs Mikans, Dolfs Šeijs, Bobs Petits, Vilts Čemberlens un Abduls-Džabars. Džeimss kļuvis par septīto šajā sarakstā.

Citā mačā serbu centra spēlētājs Nikola Jokičs jau pirmajā puslaikā izcēlās ar "triple double", bet viņa pārstāvētā Denveras "Nuggets" vienība savā laukumā ar 146:112 (49:19, 30:29, 31:27, 36:37) sagrāva Minesotas "Timberwolves" komandu.

Jokičs kopumā nepilnu 28 minūšu laikā guva 20 punktus, izcīnīja 12 atlēkušās bumbas zem groziem un atdeva 16 rezultatīvas piespēles, laukumu pie liela komandas pārsvara atstājot jau trešajā ceturtdaļā.

Jokičam šis bija 19. "triple double" sezonā un otrā reize karjerā, kad zīmīgo statistiku izdevies sasniegt jau pirmajās divās ceturtdaļās. Kopumā Jokičs NBA regulārajā čēmpionātā pie "triple double" tika 95. reizi.

Jau pirmajā ceturtdaļā "Nuggets" guva 49 punktus, kas ir dalīts otrais rādītājs līgas vēsturē.

Mājinieku rindās rezultatīvākais šajā spēlē ar 30 punktiem bija Maikls Porters, bet 24 punktus guva Ārons Gordons. "Timberwolves" sastāvā pa 19 punktiem guva Entonijs Edvardss un Luka Garza.

Citā mačā Ņūorleānas "Pelicans" savā laukumā ar 116:107 (33:35, 29:24, 29:22, 25:26) pārspēja Atlantas "Hawks" vienību.

Mājinieku sastāvā 30 punkti Brendona Ingrema kontā, kamēr viesu rindās rezultatīvākais ar 22 punktiem bija Bogdans Bogdanovičs.

Pie panākuma savu skatītāju priekšā tika arī Memfisas "Grizzlies" basketbolisti, kuri ar 104:89 (26:14, 23:25, 23:36, 32:14) pieveica Čikāgas "Bulls" komandu.

Uzvarētāju rindās Dža Morants izcēlās ar 34 punktiem, bet 24 punktus guva Džarens Džeksons. "Bulls" sastāvā 28+17 savā kontā ierakstīja Nikola Vučevičs.

Tikmēr zaudējumu mājās otrdien piedzīvoja Bruklinas "Nets", kas ar 112:116 (25:24, 26:33, 30:30, 31:29) atzina Fīniksas "Suns" pārākumu.

Ar 43 punktiem uzvarētāju sastāvā izcēlās 21 gadu vecais Kems Tomass, kļūstot par jaunāko līgas spēlētāju, kuram trīs mačos pēc kārtas izdevies gūt vismaz 40 punktus.

Mājinieku sastāvā Deandre Eitons atzīmējās ar 35+15, bet pirmo maču kopš Ziemassvētkiem aizvadījušais Devins Bukers tika pie 19 punktiem un sešām rezultatīvām piespēlēm.