foto: EPA/Scanpix
Starptautiskā Olimpiskā komiteja: Ukraina graujot olimpiskos principus
SOK prezidents Tomass Bahs pēdējā laikā šķiet mazliet apmaldījies savos izteikumos. Vai arī nauda pāri dzīvībām?
Citi sporta veidi
2023. gada 2. februāris, 15:33

Starptautiskā Olimpiskā komiteja: Ukraina graujot olimpiskos principus

Jauns.lv

Portāla Jauns.lv rīcībā nonākusi kāda vēstule, ko Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Tomass Bahs nosūtījis Ukrainas Olimpiskās komitejas prezidentam Vadimam Gutsaitam. Vēstules saturs, maigi sakot, pārsteidz.

Portāla Jauns.lv rīcībā nonākusī vēstule, ko parakstījis SOK prezidents Tomass Bahs, ir datēta ar šī gada 31. janvāri un tā ir atbilde uz Vadima Gutsaita šī gada 26. janvārī nosūtīto vēstuli SOK, kurā Ukraina paudusi gatavību boikotēt Parīzes olimpiskās spēles, ja tajās kaut kādā veidā tiks atļauts piedalīties Krievijas un Baltkrievijas sportistiem.

“Bezierunu atbalsts”

Bahs savas vēstules sākumā pauž bezierunu atbalstu un solidaritāti ar Ukrainas sportistiem no visas olimpiskās kopienas, jo visi vēlas ieraudzīt spēcīgu Ukrainas komandu 2024. un 2026. gada olimpiskajās spēlēs. (Red.- fakts, ka Krievijas uzsāktajā karā krituši vairāk nekā 200 sportisti un vairāki tūkstoši atlētu un viņu treneru karo frontes līnijā, netiek pieminēts.) Visa olimpiskā kustība izjūt žēlas par kara nežēlībām, kas jāpiedzīvo Ukrainas iedzīvotājiem.

Bahs pauž norāda, ka vairākums SOK biedru atbalstījuši Ukrainu un noteikuši sankcijas pret Krieviju un Baltkrieviju, liedzot iespēju šo valstu sportistiem un komandām starptautiskās sacensībās tikt identificētiem ar savu valsti.

Kamēr SOK spriež par krievu dalību olimpiādē, Ukraina atvadās no talantīga sportista, kuru nogalināja okupanti

gallery icon

Ukraina pret principiem

Tomēr tad seko Ukrainas rīcības kritizēšana, ka tā ir sazinājusies ar citām reģiona valstu olimpiskajām komitejām un sporta organizācijām, draudot boikotēt olimpiskās spēlēs, ja tajās piedalītos Krievijas un Baltkrievijas sportisti. Bahs norāda, ka neviena nacionālā olimpiskā komiteja, neraugoties uz ciešanām un kara šausmām nedrīkst nostāties pret olimpiskajiem principiem, kas ir vienotas un mierpilnas sacensības visā pasaulē.

SOK prezidents pauž viedokli, ka pasaulē esot pārāk daudz karadarbības, bet neviena no 206 SOK dalībvalstīm iepriekš, neraugoties uz konfliktiem un kariem, neesot šaubījušies par dalību sporta sacensībās. Draudot ar olimpisko spēļu boikotu, Ukraina nostājoties pret olimpiskajiem principiem un ar šādu rīcību Ukrainai vairs nebūs SOK dalībvalstu vairākum atbalsts.

Nolaupītā bērnība: kā Ukrainas bērni cenšas izdzīvot Krievijas nežēlīgajā karā

gallery icon

"Veiksmīgais" piemērs

Bahs norāda, ka vēl neesot nemaz sāktas diskusijas par neitrālo sportistu ar “Krievijas un Baltkrievijas pasēm” iespējamo dalību Parīzes olimpiskajās spēlēs, bet šāda Ukrainas rīcība manipulējot ar iespējamo SOK biedru un sporta federāciju viedokli gadījumā, ja šādas sarunas tiktu iesāktas. Katrai olimpiskajai komitejai ir jāievēro pamatprincipi, bet boikots ir klajš principu pārkāpums.

Pēc SOK prezidenta domām, “Australian Open” esot bijis ļoti veiksmīgs piemērs, kā vajadzētu attiekties pret sportistiem ar “Krievijas un Baltkrievijas pasēm”. Šie neitrālie sportisti, protams, nekādā veidā nedrīkst izrādīt savu piederību ar valsti, kuru tie pašlaika nedrīkst pārstāvēt. Neviens no sportistiem nedrīkst paust atbalstu karam, bet “Australian Open” pirmās spēle starp Ukrainas sportisti un “neitrālo sportisti ar Krievijas pasi” esot bijis vēsturisks mačs.

Bahs gan aizmirst pieminēt sacensību laikā notikušos skandālus, kad Novāka Džokoviča tēvs bija manīts radikāla Krievijas uzsāktā kara aizstāvja tuvumā un fotografējās ar cilvēku, kuram uz krekla bija “Z” simbols. Tāpat arī piemirsies, ka degvīnu uz Arinas Sabaļenkas veselību dzer Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko.

Vārdi sāp, bet darbus nedara

Tāpat Bahs vēstulē norāda uz Apvienoto Nāciju Ģenerālasamblejā parakstīto rezolūciju, ka sporta sacensības ir jārīko miera, abpusējas sapratnes, starptautiskas sadarbības, draudzības un tolerances veidā bez jebkāda veida diskriminācijas, kas Krievijas un Baltkrievijas sportistu un oficiālo pārstāvju nepielaišanas gadījumā rada bažas par rezolūcijas nepildīšanu.

Tāpat noprotams, ka Bahu un SOK aizskāruši Ukrainas prezidenta padomnieka izteikumi, ka SOK ir kara, slepkavību un iznīcināšanas veicinātāja. Bahs norāda, ka šādi “kādu Ukrainas amatpersonu” izteikumi neveicina konstruktīvu diskusiju un SOK kategoriski noliedz to pamatojumu.

Vēstules beigās Bahs pieprasa šo vēstuli parādīt visai Ukrainas sporta kopienai, bet SOK to izsūtīs organizācijām, kas saņēmušas Ukrainas paziņojumu par iespējamo olimpisko spēļu boikotu. SOK prezidents aicina miera un solidaritātes gara vārdā visiem kopā palīdzēt Ukrainas sportistiem.

Ar pilnu vēstules tekstu angļu valodā var iepazīties raksta beigās.

Portāls Jauns.lv jau vēstīja, ka SOK aicinājusi pētīt veidus, kā Krievijas un Baltkrievijas sportistiem atgriezties starptautisko sacensību apritē, teikts SOK paziņojumā.

SOK konsultējusies ar SOK locekļiem, sportistu pārstāvjiem, starptautiskajām sporta veidu federācijām un nacionālajām olimpiskajām komitejām.  Vairums konsultācijās iesaistīto pušu piekritušas, ka saskaņā ar Olimpisko hartu ir jāciena visu sportistu tiesības, izslēdzot diskrimināciju. Valdības nedrīkstētu izlemt, kuri sportisti var piedalīties sacensībās un kuri nē. Tāpat konsultāciju procesā nonākts pie secinājuma, ka nevienam sportistam nevajadzētu liegt piedalīties sacensībās, liegumu pamatojot tikai ar viņa pilsonību.

Snaiperu mācības Ukrainā

Kara laika apstākļos viena no snaipera panākumu atslēgām ir prasme meistarīgi iekļauties apkārtējā vidē jeb, vienkārši sakot, labi noslēpties. No ...

gallery icon

LOK rāda mugurkaulu

Pašreizējā situācijā, kad Krievija turpina karadarbību Ukrainā, Latvija nepiedalītos olimpiskajās spēlēs kopā ar agresorvalstīm Krieviju un Baltkrieviju, sarunā ar Latvijas Televīziju norādīja Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Žoržs Tikmers.

"Latvijas pozīcija ir tāda - ja šīs spēles notiktu šobrīd un tajās būtu paredzēta gan Krievijas, gan Baltkrievijas sportistu dalība, domāju, ka Latvijas komanda uz šīm spēlēm nedotos. Ceram, ka karš noslēgsies, tajā uzvarēs Ukraina, būs pilnīgi jauna situācija un jauni spēles noteikumi. Arī Latvijas sportisti tādā gadījumā, protams, šādās olimpiskajās spēlēs varēs piedalīties," stāstīja Tikmers.

Latvijas sportistiem un sporta nozares pārstāvjiem nav jāpiedalās sacensībās un pasākumos kopā ar Krievijas un Baltkrievijas sportistiem un valsts pārstāvjiem, teikts trešdien izplatītajā LOK paziņojumā. Nosodot Krievijas militāro agresiju pret Ukrainu, tās neatkarību un teritoriālo nedalāmību, kā arī izvērsto teroru un vardarbību pret Ukrainas iedzīvotājiem, LOK uzsver, ka, kamēr notiek karš Ukrainā, Krievijas un Baltkrievijas sportistu dalība olimpiskajās spēlēs zem jebkāda karoga ir nepieļaujama.

LOK uzskata, ka jebkādas darbības, kas ir vērstas uz Krievijas un Baltkrievijas sportistu un sporta darbinieku atgriešanos starptautiskā sporta apritē sacensību vai citā ietvarā zem viņu valstu karogiem vai jebkādiem citiem simboliem, "ir nekas cits kā iedrošinājums tālākai karadarbības eskalācijai, kara noziegumu un necilvēcīgas vardarbības normalizācijai".

LOK viedoklis balstās Latvijas padomju okupācijas gados gūtajā pieredzē. "Uzskatot, ka patlaban prioritāte ir solidaritāte ar ukraiņu tautu un Ukrainas sportu, ir nepieciešams spert izlēmīgus soļus Krievijas un Baltkrievijas "maigās varas" ierobežošanai kā Latvijas, tā starptautiskajā sporta apritē, LOK aicina olimpisko sporta veidu federācijas, sadarbojoties ar Ukrainas, Baltijas, Ziemeļvalstu, Polijas, Francijas, Lielbritānijas, Kanādas, kā arī jebkurām citām līdzīgi domājošām organizācijām, rakstiski vērsties attiecīgajās starptautiskajās federācijās ar mērķi nepieļaut Krievijas un Baltkrievijas sportistu dalību jebkādās olimpiskās kvalifikācijas sacensībās un olimpiskajās spēlēs," teikts paziņojumā.

LOK iesaka ikkatrai olimpisko sporta veidu federācijai publiski paust organizācijas nostāju attiecībā uz Krievijas un Baltkrievijas sportistu dalības nepieļaujamību, kā arī informēt par to sportistus un trenerus. Tāpat LOK uzskata par nepieļaujamu Latvijas izlases sastāvā un individuāli piedalīties tādās starptautiskās sporta sacensībās, kurās no dalības nav atstādināti Krievijas un Baltkrievijas sportisti, tai skaitā olimpiskās kvalifikācijas sacensībās.

Eiropu maina pret Āziju

Kā priekšnoteikumus, lai sportisti varētu atgriezties sacensību apritē, SOK min, ka tie varētu startēt tikai kā neitrāli sportisti, nekādā veidā nepārstāvot savu valsti vai federāciju, līdzīgi kā tas ir profesionālajās sporta līgās Eiropā, ASV un Kanādā, kā arī atsevišķos individuālajos sporta veidos. Tāpat sportisti sacensībās varētu piedalīties, ja pilnībā respektē Olimpisko hartu. Pirmkārt, tie var būt tikai sportisti, kas nav aktīvi atbalstījušu Krievijas karadarbību Ukrainā. Otrkārt, šiem sportistiem jāatbilst Pasaules antidopinga kodeksam un citiem antidopinga noteikumiem.

Gadījumā, ja sportisti neievērotu šos priekšnosacījumus, starptautiskajām federācijām un/vai sacensību rīkotājiem nekavējoties jāatstādina viņus no sacensībām, ziņojot par to SOK. Tāpat SOK novērtējusi Āzijas Olimpiskās padomes piedāvājumu nodrošināt šiem sportistiem startus sacensībās Āzijā.

Šobrīd gan nekas neliecina, vai vispār “neitrālajiem sportistiem ar Krievijas un Baltkrievijas pasēm” būtu reāli iespējams visos sporta izpildīt olimpiskos normatīvus Parīzes olimpiskajām spēlēm. Dažos visai iespējams tas būtu pa spēkam.

Ukraina gatava boikotēt

Ukrainas sporta ministrs Vadims Gutcaits paziņojis, ka Ukraina gatava boikotēt 2024. gada Vasaras olimpiskās spēles Parīzē, ja tajās tiks ļauts piedalīties Krievijas un Baltkrievijas sportistiem. "Nevar būt nekādas vienošanās ar atlētiem no teroristiskām valstīm," norādīja Gutcaits. Viņš arī piebilda, ka, kamēr Ukrainā norit karš, viņa valsts uzstās uz sankcijām pret Krieviju un Baltkrieviju, un arī sportistiem no tām pat zem neitrāla karoga nevajadzētu ļaut piedalīties starptautiskās sacensībās.

"Ceru, ka visas sporta federācijas, sportisti un visa pasaule tam pievērsīs uzmanību un mums nebūs jāpieņem šāds ekstrēms solis [boikots]," ceturtdien brīdināja Ukrainas sporta ministrs.

Gutcaita paziņojums nācis pēc tam, kad SOK aicinājusi pētīt veidus, kā Krievijas un Baltkrievijas sportisti varētu atgriezties starptautisko sacensību apritē, arī 2024.gada Parīzes olimpiskajās spēlēs, lai gan Ukraina tieši pretēji lūdz liegt viņiem dalību.

Arī SOK prezidents Tomass Bahs norādīja, ka "sportu nevajadzētu jaukt ar politiku" un, ka krievu sportistus nevajadzētu sodīt par Krievijas izvērsto karu Ukrainā.

Zelenskis salīdzina ar Hitlera Berlīni

Tikmēr Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis uzskata, ka centieni panākt, lai agresorvalsts Krievijas sportisti varētu piedalīties nākamā gada vasaras olimpiskajās spēlēs Parīzē, ir vērtējami kā mēģinājums parādīt pasaulei, ka terors var būt pieņemams, videouzrunā svētdienas vakarā paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

SOK iecere pētīt iespējas, kā Krievijas sportisti varētu atgriezties olimpiskajās sacensībās,  ir "mēģinājums pateikt visai pasaulei, ka terors var būt kaut kas pieņemams, it kā varētu pievērt acis uz to, ko Krievija dara ar Hersonu, ar Harkivu, ar Bahmutu, ar Avdijivku", teica Zelenskis.

Viņš sacīja, ka par savu viedokli informējis vēstulē, ko nosūtījis Francijas prezidentam Emanuelam Makronam. "Gatavojoties Parīzes olimpiādei, mums jābūt pārliecinātiem par to, ka Krievija nevarēs izmantot šo vai jebkuru citu starptautisku sporta notikumu, lai propagandētu agresiju vai savu valsts šovinismu," uzsvēra Ukrainas prezidents.

Viņš arī atgādināja par 1936. gada vasaras olimpiskajām spēlēm Berlīnē, kuras notika nacistu varas laikā. "Ir bijusi arī nozīmīga olimpiskā kļūda. Olimpiskās kustības un teroristisku valstu ceļi noteikti nedrīkst krustoties," sacīja Zelenskis.

Krievu nauda nesmird?

Tikmēr Ukrainas prezidenta biroja padomnieks Mihailo Podoļaks apsūdzēja Starptautisko SOK, ka ar ieceri atrast iespējas Krievijas sportistiem atgriezties starptautisko sacensību apritē tā veicina karu Ukrainā. "SOK ir kara, slepkavību un iznīcināšanas veicinātāja. SOK ar baudu noskatās, kā Krievija iznīcina Ukrainu, un tad piedāvā Krievijai tribīni  genocīda reklāmai un mudina to uz turpmākām slepkavībām," tviterī ierakstījis Podoļaks.

"Acīmredzot Krievijas nauda, kas pērk SOK liekulību, nesmird pēc ukraiņu asinīm. Vai ne tā, Baha kungs?" piebildis Podoļaks, vēršoties pie SOK prezidenta Tomasa Baha.