foto: EPA/Scanpix
Babkina un Laksa spožas Eirokausos; Kurucs sekmē vēl vienu Strasbūras uzvaru
Elīna Babkina cīņā par bumbu.
Basketbols
2023. gada 2. februāris, 11:58

Babkina un Laksa spožas Eirokausos; Kurucs sekmē vēl vienu Strasbūras uzvaru

Jauns.lv/LETA

Latvijas basketboliste Elīna Babkina trešdien Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Eirokausa astotdaļfināla atbildes spēlē izcēlās ar 26 punktiem un palīdzēja Izraēlas komandai Ramlas "Elitzur" sasniegt ceturtdaļfinālu.

Nākamajā kārtā iekļuva arī Ievas Pulveres un Aijas Jurjānes pārstāvētā Stambulas "Galatasaray", kā arī Paula Strautmane ar Lasevas Duržeļas "Cadi La Seu" komandu un Lauras Melderes pārstāvētā Venēcijas "Umana Reyer".

"Elitzur" viesos ar rezultātu 85:64 (21:18, 21:16, 25:17, 18:13) pieveica Lielpolijas Gožuvas "InvestInTheWest Enea" un divu maču summā uzvarēja ar 170:127.

Babkina laukumā pavadītajās 34 minūtēs un 54 sekundēs realizēja četrus no deviņiem divpunktu metieniem un sešus no deviņiem tālmetieniem. Latvietes kontā bija arī astoņas rezultatīvas piespēles, trīs atlēkušās bumbas, divas kļūdas, divas piezīmes, trīs pārtvertas bumbas, pozitīvs +/- rādītājs (+17) un 30 efektivitātes koeficienta punkti.

Babkina bija mača rezultatīvākā un arī produktīvākā spēlētāja.

Strautmane guva sešus punktus spēlē, kurā "Cadi La Seu" izbraukumā ar 65:77 (13:23, 18:24, 15:14, 19:16) zaudēja Šarlevilmezjēras "Flammes Carolo", taču divu spēļu summā uzvarēja ar 137:131.

Strautmane 21 minūtē un 32 sekundēs izpildīja četrus precīzus soda metienus un vienu no trīs divpunktu metieniem, bet netrāpīja abus tālmetienus. Latvijas basketboliste arī izcīnīja septiņas atlēkušās bumbas, atdeva divas rezultatīvas piespēles, četrreiz pārkāpa noteikumus, pieļāva trīs kļūdas, pārtvēra vienu bumbu, tika pie otra labākā +/- rādītāja komandā (+2) un deviņiem efektivitātes koeficienta punktiem.

Tikmēr Pulvere guva četrus punktus, kamēr "Galatasaray" viesos ar 67:57 (14:16, 15:7, 21:16, 17:18) pārspēja Latas BLMA un summā uzvarēja ar 155:132.

Pulvere 20 minūšu un astoņu sekunžu laikā realizēja visus četrus soda metienus, bet netrāpīja nevienu no trīs tālmetieniem. Viņa arī izcīnīja divas atlēkušās bumbas, atdeva divas rezultatīvas piespēles, pārtvēra divas bumbas, divreiz pārkāpa noteikumus, pieļāva divas kļūdas, guva dalītu labāko +/- rādītāju komandā (+15) un iekrāja piecus efektivitātes koeficienta punktus.

Jurjāne, spēlējot 11 minūtes un 12 sekundes, punktus neguva, jo netrāpīja savu vienīgo divpunktu metienu un abus tālmetienus. Vēl viņas kontā bija arī trīs atlēkušās bumbas, viena rezultatīva piespēle, viens bloķēts metiens, trīs piezīmes, divas kļūdas un trešais labākais +/- rādītājs komandā (+14).

Traumas dēļ nespēlējot Laurai Melderei, Venēcijas basketbolistes mājās ar 77:60 (16:13, 22:13, 21:15, 18:19) pārspēja Holonas "Elitzur" un summā bija pārākās ar 145:143.

Eirokausa pamatturnīra sacensības norisinājās divās reģionālās konferencēs, kurā katrā bija pa sešām grupām ar četrām komandām. Izslēgšanas turnīrā iekļuva katras grupas divas labākās vienības un vēl pa četrām labākajām trešo vietu īpašniecēm katrā konferencē.

FIBA Eirokauss aiz ir otrā līmeņa turnīrs aiz FIBA Eirolīgas.

Laksa samet Eirolīgā

Savukārt Kitija Laksa guva 18 punktus Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Eirolīgas spēlē un sekmēja Itālijas komandas Boloņas "Virtus Segafredo" uzvaru.

Boloņas klubs A apakšgrupā mājās ar rezultātu 92:69 (26:16, 23:22, 18:17, 25:14) pārspēja Pirejas "Olympiakos".

Laksa 30 minūšu un 35 sekunžu laikā ar 60% precizitāti realizēja pa trīs divpunktu metieniem un tālmetieniem, kā arī grozā raidīja trīs no četriem soda metieniem. Latviete arī atzīmējās ar trīs atlēkušajām bumbām, divām rezultatīvām piespēlēm, vienu pārtvertu bumbu, trešo labāko +/- rādītāju komandā (+15) un 19 efektivitātes koeficienta punktiem.

Par Laksu uzvarētāju rindās rezultatīvāka bija tikai Ivana Dojkiča, kura guva 19 punktus, bet produktīvi spēlēja arī Olbisa Andrē, kurai bija desmit punkti un desmit atlēkušās bumbas. Viešņām 18 punktus guva Anna Stamolampru.

"Virtus Segafredo" ar četrām uzvarām 12 spēlēs A apakšgrupā ieņem sesto vietu. "Olympiakos", kuru pārstāv savainojumu ārstējošā Digna Strautmane un sezonas pirmajā pusē vadīja Mārtiņš Zībarts, ar vienu panākumu ir pēdējā, astotā.

Tikmēr Aleksa Gulbe guva divus punktus mačā, kurā Salamankas "Perfumerias Avenida" B apakšgrupā ar 74:61 (17:12, 22:14, 20:13, 15:22) uzvarēja pašreizējās čempiones "Sopron" basketbolistes no Ungārijas.

Gulbe, spēlējot 14 minūtes un 35 sekundes, izpildīja vienu precīzu divpunktu metienu, nerealizēja vienīgo tālmetienu, izcīnīja divas bumbas zem groziem, trīsreiz pārkāpa noteikumus, pieļāva divas kļūdas, vienīgā komandā tika pie negatīva +/- rādītāja (-1) un iekrāja vienu efektivitātes koeficienta punktu.

Salamankas komanda uzvarējusi septiņās no 12 spēlēm un B apakšgrupā ieņem piekto vietu.

Katras grupas četras labākās komandas kvalificēsies izslēgšanas spēlēm.

Šosezon FIBA Eirolīgā nestartē Latvijas čempionvienība "TTT Rīga", kas pagājušajā sezonā iekļuva izslēgšanas spēlēs, kur ceturtdaļfināla sērijā piekāpās Stambulas "Fenerbahce".

Pērn par čempionēm kļuva Ungārijas vienība "Sopron", kas finālā pārspēja "Fenerbahce".

"Žalgiris" nenokārto čempionu eksāmenu

Rolands Šmits guva piecus punktus ULEB Eirolīgas 22.kārtas mačā, viņa pārstāvētajam Lietuvas klubam Kauņas "Žalgiris" piedzīvojot zaudējumu.

"Žalgiris" izbraukumā ar rezultātu 70:80 (16:16, 12:22, 21:17, 21:25) zaudēja iepriekšējo divu sezonu čempionei Stambulas "Anadolu Efes".

Šmits laukumā pavadīja 24 minūtes un 27 sekundes, grozā raidot savu vienīgo divpunktu metienu un vienu no pieciem tālmetieniem. Valmierieša kontā bija arī trīs atlēkušās bumbas, trīs rezultatīvas piespēles, viena kļūda un viens efektivitātes koeficienta  punkts. Divarpus minūtes pirms pamatlaika beigām Šmits piektās piezīmes dēļ bija spiests atstāt laukumu.

Kauņas komandā rezultatīvākais ar 25 punktiem bija Igns Brazdeiķis, bet 15 punkti bija Edgaram Ulanovam. Mājiniekiem Vils Klaibērns guva 19 punktus un izcīnīja septiņas atlēkušās bumbas.

"Žalgiris" ar 12 uzvarām 22 spēlēs turnīra tabulā ieņem septīto vietu, bet "Anadolu Efes" ar 11 panākumiem ir divas pozīcijas zemāk.

Arī šajā sezonā Eirolīgā spēlē 18 komandas, kuras aizvada divu apļu turnīru, labākajām astoņām iekļūstot izslēgšanas turnīrā. Eirolīgas finālčetrinieka turnīrs no 19. līdz 21. maijam norisināsies "Žalgiris" mājvietā Kauņā.

Iepriekšējā sezonā par čempioni tika kronēta Stambulas "Anadolu Efes", kas finālcīņā Belgradā ar 58:57 uzveica Madrides "Real", turnīrā uzvarot otro sezonu pēc kārtas.

Gražulim kārtējā neveiksme

Andrejs Gražulis guva piecus punktus ULEB Eirokausa mačā, viņa pārstāvētajai Itālijas komandai Trento "Dolomiti Energia" šajā turnīrā piedzīvojot piekto zaudējumu pēc kārtas.

Trento basketbolisti 13. kārtas mačā mājās ar rezultātu 60:78 (20:20, 20:17, 11:21, 9:20) atzina Telavivas "Hapoel" pārākumu.

Gražulis spēlēja 21 minūti un vienu sekundi, grozā raidot vienu no diviem divpunktu metieniem un vienu no četriem tālmetieniem. Koknesieša rēķinā bija arī sešas atlēkušās bumbas, viena pārtverta bumba, viena kļūda, piecas piezīmes, viens izprovocēts noteikumu pārkāpums un trīs efektivitātes koeficienta punkti.

Mājiniekiem 15 un 14 punkti bija Derionam Etkinsam un Djego Flakadori, bet uzvarētājiem ar 22 punktiem un astoņām atlēkušajām bumbām izcēlās Činanu Onuaku.

Trento komanda ar divām uzvarām 13 spēlēs B apakšgrupā ierindojas priekšpēdējā, devītajā pozīcijā.

Tikmēr A apakšgrupā par līderi kļuva Slobožanskas "Prometey", kas Rīgā ar rezultātu 95:90 (26:20, 23:18, 23:19, 23:33) pieveica Spānijas klubu Badalonas "Joventut".

"Prometey" komandā ar 23 punktiem, septiņām atlēkušajām bumbām, piecām rezultatīvām piespēlēm un septiņiem izprovocētiem pārkāpumiem atzīmējās Deivids Džons Kenedijs. Viesu rindās 17 punktus guva Hoels Parra.

Šosezon Rīgā bāzētā "Prometey" ar deviņām uzvarām 13 mačos A apakšgrupā ieņem pirmo vietu.

ULEB Eirokausa pamatturnīrā 20 komandas sadalītas divās grupās pa desmit vienībām katrā. Izslēgšanas turnīrā, kas sāksies no astotdaļfināla, iekļūs katras grupas astoņas labākās komandas.

Pagājušajā sezonā par čempioniem kļuva Boloņas "Virtus" basketbolisti, kuri finālā pārspēja "Bursaspor".

Mejeris sekmē pirmo uzvaru

Rodions Kurucs guva 11 punktus Starptautiskās Basketbola federācija (FIBA) Čempionu līgas otrā posma otrajā spēlē un sekmēja Strasbūras SIG komandas uzvaru.

Kuruca pārstāvētā un Latvijas izlases galvenā trenera Lukas Banki vadītā Strasbūras komanda viesos ar rezultātu 85:72 (32:29, 18:12, 16:22, 19:9) pārspēja citu Francijas klubu Dižonas DJA.

Kurucs spēlēja 28 minūtes un 26 sekundes, grozā raidot četrus no septiņiem divpunktu metieniem un vienu no diviem tālmetieniem, bet nerealizēja abus soda metienus. Cēsnieks arī izcīnīja piecas bumbas zem groziem, trīsreiz rezultatīvi piespēlēja, trīsreiz pārkāpa noteikumus, pieļāva vienu kļūdu, tika pie pozitīva +/- rādītāja (+6) un 12 efektivitātes koeficienta punktiem.

Strasbūras vienībā ar 22 punktiem, sešām atlēkušajām bumbām un septiņām rezultatīvām piespēlēm izcēlās Markuss Kīns. Mājiniekiem 19 punktus guva Deivids Holstons.

Tikmēr Mareks Mejeris guva divus punktus mačā, kurā Jeruzalemes "Hapoel" divu Izraēlas vienību duelī viesos ar rezultātu 65:63 (15:18, 15:17, 17:11, 18:17) uzveica Holonas "Hapoel".

Mejeris laukumā bija 24 minūtes un 17 sekundes, realizēja vienu no diviem divpunktu metieniem un netrāpīja visus trīs tālmetienus. Vēl viņa kontā bija arī četras atlēkušās bumbas, trīs piezīmes, viena kļūda, viena pārtverta bumba, pozitīvs +/- rādītājs (+6) un divi efektivitātes koeficienta punkti.

I apakšgrupā pēc divām spēlēm Strasbūras komandai ir divas uzvaras, Dižonas un Jeruzalemes vienībām ir pa vienam panākumam, kamēr Holonas basketbolisti zaudējuši abos mačos.

Citā spēlē Mārcis Šteinbergs guva vienu punktu, Spānijas komandai Manrezas "Baxi" mājās ar rezultātu 69:87 (22:23, 11:18, 18:27, 18:19) zaudējot Bonnas "Telekom" vienībai.

Šteinbergs spēlēja 23 minūtes un 38 sekundes, iemetot vienu no diviem soda metieniem, bet netrāpot visus piecus metienus no spēles. Tāpat latvietis izcīnīja divas atlēkušās bumbas, pārtvēra vienu bumbu un spēli pabeidza ar sliktāko +/- rādītāju komandā (-17).

J apakšgrupā abās spēlēs uzvarējuši Bonnas basketbolisti, pa uzvarai ir Manrezas un Viļņas "Rytas" komandām, kamēr Stambulas "Bachesehir College" zaudējusi abos dueļos.

Otrajā posmā 16 komandas sadalītas četrās apakšgrupās pa četrām katrā. Pirmo divu vietu ieguvējas kvalificēsies ceturtdaļfinālam, kurā uzvarētājas noskaidrosies dueļos līdz divām uzvarām, bet sezona noslēgsies ar "Final Four" turnīru maijā.

Meiers ražens Krailshaimā

Mārtiņš Meiers guva 15 punktus un Zigmārs Raimo pievienoja divus FIBA Eiropas kausa mačā, latviešu pārstāvētajai Tallinas "Kalev"/"Cramo" svinot uzvaru.

Savukārt Verners Kohs un Kaspars Vecvagars guva attiecīgi desmit un deviņus punktus Hertogenbosas "Heroes Den Bosch" zaudējumā.

Otrā posma K grupas mačā "Kalev"/"Cramo" izbraukumā ar rezultātu 79:76 (21:13, 18:28, 18:17, 22:18) guva virsroku pār Vācijas komandu Krailshaimas "Merlins".

Meiers laukumā pavadīja 30 minūtes un trīs sekundes, realizējot četrus no septiņiem divpunktu metieniem, divus no četriem tālmetieniem un vienu no četriem soda metieniem. Tāpat jūrmalnieka rēķinā bija deviņas atlēkušās bumbas, divas rezultatīvas piespēles, trīs piezīmes, viena pārtverta bumba, pozitīvs +/- rādītājs (+1) un 17 efektivitātes koeficienta punkti.

Raimo desmit minūšu un 59 sekunžu laikā iemeta vienu no diviem divpunktu metieniem, izcīnīja četras bumbas zem groziem, četrreiz pārkāpa noteikumus, pieļāva vienu kļūdu, pārtvēra vienu bumbu, tika pie pozitīva +/- rādītāja (+2) un pieciem efektivitātes koeficienta punktiem.

Talliniešiem par Meieru rezultatīvāks bija tikai Veslijs van Beks, kurš guva 26 punktus un izcīnīja deviņas atlēkušās bumbas. Mājiniekiem 27 punkti un 12 bumbas zem groziem bija Džerenam Lūisam.

Tikmēr Nīderlandes komanda "Heroes Den Bosch" šajā pašā apakšgrupā viesos ar rezultātu 72:93 (23:28, 8:29, 20:20, 21:16) atzina "Gaziantep" pārākumu.

Kohs spēlēja 32 minūtes un 20 sekundes, kuru laikā grozā raidīja divus no sešiem divpunktu metieniem un divus no septiņiem tālmetieniem. Latvietis arī izcīnīja deviņas atlēkušās bumbas, atdeva divas rezultatīvas piespēles, divreiz pārkāpa noteikumus, pieļāva divas kļūdas, pārtvēra vienu bumbu, bloķēja vienu metienu, tika pie negatīva +/- rādītāja (-9) un 12 efektivitātes koeficienta punktiem.

Vecvagars, spēlējot 24 minūtes un 13 sekundes, realizēja vienu no diviem divpunktu metieniem, divus no trīs tālmetieniem un vienu no diviem soda metieniem. Viņa kontā bija arī viena atlēkusī bumba, viena piezīme, divas kļūdas, negatīvs +/- rādītājs (-11) un seši efektivitātes koeficienta punkti.

Viesiem 15 punkti un septiņas rezultatīvas piespēles bija Krisam Ebū Ndovam, bet uzvarētājiem 16 punktus guva Olivjē Henlens.

K grupā pēc piecām spēlēm līdere ar piecām uzvarām ir "Gaziantep", divus panākumus guvušas "Kalev"/"Cramo" un "Merlins", bet "Heroes Den Bosch" kontā ir viena uzvara.

Pēc pamatturnīra pirmā posma apakšgrupu pirmo divu vietu ieguvējas iekļuva otrajā posmā, kur 16 komandas ir sadalītas četrās apakšgrupās, aizvadot vēl vienu apļa turnīru ar spēlēm savā laukumā un izbraukumā. Otrā posma apakšgrupu pirmo divu vietu ieguvējas iekļūs ceturtdaļfinālā.

FIBA Eiropas kauss ir rangā ceturtais turnīrs Vecajā kontinentā.