foto: Mirrorpix / Vida Press
Bijusī futbola zvaigzne savā dzimšanas dienā uzzina, ka nākamie gadi būs jāpavada aiz restēm
Ričards Rufuss (priekšplānā) savainojumu dēļ jau 30 gadu vecumā bija spiests beigt savu futbolista karjera, tomēr viņa vārds ir iekļauts Čārlstonas "Athletic" kluba slavas zālē.
Sporta zvaigznes
2023. gada 12. janvāris, 16:52

Bijusī futbola zvaigzne savā dzimšanas dienā uzzina, ka nākamie gadi būs jāpavada aiz restēm

Jauns.lv

Kādreizējais Anglijas futbola premjerlīgas spēlētājs Ričards Rufuss ticis notiesāts uz septiņarpus gadiem par iespaidīgu krāpšanas shēmu, kurā cietušie bija viņa paša draugi un radinieki, vēsta tabloīds “The Sun”.

12. janvārī savu 48. dzimšanas dienu sagaidījušais Ričards Rufuss deviņdesmitajos un divtūkstošo gadu sākumā 11 sezonas rūpējās par Anglijas premjerlīgas kluba Čārltonas “Athletic” aizsardzību un savulaik arī sešas spēles aizvadīja Anglijas U-21 izlasē savu futbolista karjeru noslēdza 2004. gadā, bet viņš, acīmredzot, nevēlējās šķirties no dzīves vēriena, pie kāda bija pieradis savas futbolista karjeras laikā.

Lai turpinātu dzīvot zaļi, Rufuss izlikās par veiksmīgu ārvalstu valūtu tirgu investoru un šādā veidā, piesolot lieliskas peļņas iespējas saviem draugiem un tuviniekiem, no viņiem kopā izkrāpis 15 miljonus sterliņu mārciņu (vairāk nekā 16,9 miljoni eiro). Septiņus miljonus no šīs summas viņš atmaksāja piramīdas shēmas investoriem, bet aptuveni divus miljonus mārciņu  gluži vienkārši notriecis savām vajadzībām.

Bijušais futbolists, veidojot savu tēlu turpmākām krāpšanas shēmām, brauca ar “Bentley” automašīnu, valkāja “Rolex” pulksteņus un dzīvoja privātmājā Dienvidlondonā, izrādot statusu sabiedrībā.

Tiesas spriedumu tiesnese Dafna Spiro paziņoja tieši viņa 48. dzimšanas dienā, un tas paredz septiņarpus gadus aiz restēm par trim krāpšanas epizodēm un divām naudas atmazgāšanas epizodēm. Vismaz puse noteiktā laika viņam būs jāpavada ieslodzījumā un tikai tad viņš drīkstēs lūgt priekšlaicīgu atbrīvošanu, vēsta “The Sun”.

Tiesnese, skaidrojot Rufusa krāpšanas shēmu, atklāja, ka viņš sev labi zināmiem cilvēkiem sastāstījis brīnumu lietas, radot cerības uz iespaidīgu peļņu zema riska ieguldījumos, kas iepriekš jau nesuši augļus, bet patiesībā izkrāpis naudu no viena, lai atmaksātu kādam citam. Viņš apgalvoja, ka ieguldītājs jau 14 dienu laikā būs atpelnījis savus ieguldījumus, tomēr tā nenotika, jo bijušais futbolists gan veica neveiksmīgus ieguldījumus, gan lielu daļu saņemto “investīciju” pārvirzīja savas shēmas realizēšanai.

Piecu gadu laikā futbolistes īrē un kredītos notērējis gandrīz 700 000 mārciņu (vairāk nekā 790 000 eiro). Milzu summas tik tērētas autoparka uzturēšanai, kurā bez “Bentley” bija arī “Mercedes Benz” un “Land Rover” automašīnas.

Kā norādīja tiesnese, viņa vienīgie godīgie ieņēmumi bija 850 mārciņas mēnesī, ko saņēma par kādu apartamentu izīrēšanu Londonas priekšpilsētā.

Savu krāpšanas shēmu Rufuss realizēja laikā no 2006. līdz 2011. gadam, bet 2013. gadā viņš pasludināja bankrotu. 2015. gadā bijušais futbolists jau tika izmeklēts kā iespējamais piramīdu shēmas dalībnieks un zaudēja uz izmeklēšanas laiku darbu Čārltonas kluba jaunatnes akadēmija. Tāpat viņam tika noteikts 15 gadu liegums par bankrota ierobežošanu. Neraugoties uz izmeklētāju ziņojumiem, ka lieta “esot viena no sliktākajām, kas redzēta”, tā tiesā nonāca tikai 2019. gadā. Pēc neskaitāmām sēžu pārcelšanām Ričards Rufuss savu spriedumu uzzināja tikai 2023. gada 12. janvārī.