foto: Michele Nucci/LiveMedia/LiveMedi/ Vida Press
Šmitam spožs sniegums Eirolīgā; Strēlnieks ieved AEK Čempionu līgas otrajā grupu turnīrā
Rolands Šmits (aizsardzībā pret "Virtus" spēlētāju Džordanu Mikiju) aizvadīja vienu no savas karjeras ražīgākajiem mačiem ULEB Eirolīgā.
Basketbols
2023. gada 11. janvāris, 11:07

Šmitam spožs sniegums Eirolīgā; Strēlnieks ieved AEK Čempionu līgas otrajā grupu turnīrā

Jauns.lv/LETA

Latvijas basketbolists Rolands Šmits otrdien Boloņā guva 17 punktus un izcīnīja astoņas atlēkušās bumbas Kauņas "Žalgiris" uzvarā ULEB Eirolīgas mačā.

"Žalgiris" viesos apspēlēja Boloņas "Virtus", kas bija spiesta atzīt Lietuvas kluba pārākumu ar 77:87 (13:24, 23:16, 24:20, 17:27).

Šmits laukumā devās starta pieciniekā un spēlēja 24 minūtes un 46 sekundes, realizējot četrus no pieciem divpunktu metieniem, vienu no trim tālmetieniem un visus sešus soda metienus. Viņš arī četrreiz  rezultatīvi piespēlēja, reizi kļūdījās, kā arī nopelnīja trīs personiskās piezīmes un izprovocēja četras piezīmes pretiniekiem, sakrājot komandā labāko efektivitātes koeficientu 26.

17 punktus viesiem sakrāja arī Igns Brazdeiķis. Edgars Ulanovs guva 15, bet Arns Butkevičs - 13 punktus.

Mājiniekiem rezultatīvākais ar 21 punktu un 12 rezultatīvām piespēlēm bija Milošs Teodosičs, kuram vienīgajam šajā spēlē bija labāks efektivitātes koeficients nekā Šmitam - 28 punkti.

Citā spēlē Artūra Kuruca pārstāvētā Vitorijas "Baskonia" viesos piekāpās Minhenes "Bayern", kura uzvarēja ar 92:79 (34:24, 18:20, 23:16, 17:19).

Kurucs guva trīs punktus, septiņās minūtēs un 14 sekundēs laukumā realizēdams vienīgo tālmetienu un spēli beigdams ar efektivitātes koeficientu trīs.

Rezultatīvākais Vitorijas komandā ar 21 gūtu punktu bija Markuss Hovards, bet 13 punktus guva Dariuss Tompsons.

Vācijas komandā seši basketbolisti guva vismaz 11 punktus, bet rezultatīvākais ar 16 punktiem bija Kasiuss Vinstons.

"Baskonia" ar 11 uzvarām un septiņiem zaudējumiem turnīra tabulā ir piektā, bet "Žalgiris" ar bilanci 10-8 - septītie.

Arī šajā sezonā Eirolīgā spēlē 18 komandas, kuras aizvada divu apļu turnīru, labākajām astoņām iekļūstot izslēgšanas turnīrā.

Iepriekšējā sezonā par čempioni tika kronēta Stambulas "Anadolu Efes", kas finālcīņā Belgradā ar 58:57 uzveica Madrides "Real", turnīrā uzvarot otro sezonu pēc kārtas.

Tikmēr Jānis Strēlnieks guva 17 punktus un sekmēja Atēnu AEK komandas uzvaru Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Čempionu līgas "play-in" otrajā spēlē, Grieķijas vienībai iekļūstot otrajā grupu turnīrā.

AEK arī viesos Turcijas klubu Bursas "Tofas" uzvarēja ar triju punktu starpību - 73:70 (9:18, 29:24, 23:10, 24:30) un sērijā līdz divām uzvarām panāca 2-0.

Strēlnieks 31 minūtes un 28 sekunžu laikā realizēja divus no sešiem divpunktu un trīs no četriem trīspunktu metieniem, kā arī visus četrus  soda metienus. Latviešu basketbolists arī izcīnīja divas bumbas zem groziem, sakrāja sešas rezultatīvas piespēles, vienreiz pārkāpa noteikumus, pieļāva trīs kļūdas, reizi pārtvēra bumbu, reizi bloķēja metienu, kā arī tika pie +/- rādītāja +8 un efektivitātes koeficienta 19.

Rezultatīvāks par Strēlnieku uzvarētāju rindās bija vien 21 punktu guvušais, kā arī 14 atlēkušās bumbas un sešas rezultatīvas piespēles sakrājušais Akils Mičels.

Pretiniekiem 18 punktus guva Robs Grejs, par punktu mazāk - Tailers Eniss.

Pamatturnīrā 32 komandas sacentās astoņās grupās pa četrām vienībām katrā. Apakšgrupu uzvarētājas uzreiz nodrošināja vietu otrajā posmā, kur tām pievienosies vēl astoņas vienības, kas tiks noskaidrotas "play-in" sērijās starp grupu otro un trešo vietu ieņēmušajām komandām.

Plānots, ka "play-in" turnīrā un ceturtdaļfinālā uzvarētāji tiks noskaidroti sērijā līdz divām uzvarām. Ceturtdaļfinālu pārvarējušās komandas iekļūs "Final Four" turnīrā.

Savukārt Vernera Koha pārstāvētā Hertogenbosas "Heroes Den Bosch" savā laukumā FIBA Eiropas kausa spēlē pieveica Mārtiņa Meiera un Zigmāra Raimo pārstāvēto Tallinas "Kalev"/"Cramo".

Otrā posma K grupas mačā "Heroes Den Bosch" savā laukumā bija pārāka ar 86:72 (20:18, 25:14, 21:20, 20:20).

Kohs 18 minūtēs un 20 sekundēs laukumā realizēja abus soda metienus, bet netrāpīja abus tālmetienus. Viņš arī tika pie vienas atlēkušās bumbas, vienas rezultatīvas piespēles, divām piezīmēm, divām kļūdām, vienas pārķertas bumbas, kā arī sakrāja +/- rādītāju astoņi un noslēdza maču ar efektivitātes koeficientu viens.

Tallinas komandā Meiers 26 minūtēs un 49 sekundēs guva četrus punktus, realizējot divus no četriem divpunktu metieniem. Viņš arī izcīnīja sešas atlēkušās bumbas, sešreiz rezultatīvi piespēlēja, sakrāja divas personiskās piezīmes, divreiz bloķēja metienus, kā arī sakrāja komandā labāko +/- rādītāju +15 un efektivitātes koeficientu 16.

Raimo guva divus punktus, desmit minūtēs un 55 sekundēs laukumā realizējot vienu no diviem divpunktu metieniem. Viņš arī izcīnīja divas atlēkušās bumbas, pa reizei saņēma personisko piezīmi un kļūdījās, divreiz pārķēra bumbu, kā arī sakrāja +/- rādītāju -2 un noslēdza maču ar efektivitātes koeficientu četri.

Mājiniekiem ar 34 punktiem izcēlās Kobe Vebsters, un Ostins Praiss guva 17 punktus, bet viesiem 18 punktus guva Oleksandrs Kovļars, pa 15 punktiem - Arturs Konocuks un Hugo Toms.

K grupā Hertogenbosas komanda ar vienu uzvaru un divām neveiksmēm ieņem otro vietu, bet ceturtā ir Tallinas "Kalev"/"Cramo", kas abos mačos ir zaudējusi.

Pēc pamatturnīra pirmā posma apakšgrupu pirmo divu vietu ieguvējas iekļuva otrajā posmā, kur 16 komandas ir sadalītas četrās apakšgrupās, aizvadot vēl vienu apļa turnīru ar spēlēm savā laukumā un izbraukumā. Otrā posma apakšgrupu pirmo divu vietu ieguvējas iekļūs ceturtdaļfinālā.

FIBA Eiropas kauss ir rangā ceturtais turnīrs Vecajā kontinentā.