foto: IBL/Shutterstock/ Vida Press
Igaunijas futbolisti izpelnās asu nosodījumu, jo sagaidījuši Jauno gadu kopā ar Krievijas izlases galveno treneri
Igaunijas izlases futbolisti treniņā.
Citi sporta veidi
2023. gada 4. janvāris, 17:04

Igaunijas futbolisti izpelnās asu nosodījumu, jo sagaidījuši Jauno gadu kopā ar Krievijas izlases galveno treneri

Jauns.lv/LETA

Igaunijas kultūras ministre Pireta Hartmane nosodījusi bijušos un pašreizējos valstsvienības futbolistus, kuri sagaidījuši kopā Jauno ganu un publiski pieejamā fotogrāfijā pozējuši kopā ar Krievijas izlases galveno treneri Valēriju Karpinu, kurš dzimis Narvā.

"Kultūra un sports līdz šim bijušas starptautiskās sadarbības jomas, neskatoties un visiem politiskajiem vējiem. Tomēr pašlaik situācija ir kardināli mainījusies. Eiropas sirdī notiek karš, un mums ir jādara viss, lai neatbalstītu agresoru - Krieviju," sociālajos tīklos publicēto fotogrāfiju komentēja Igaunijas kultūras ministre.

Kā viņa uzsvēra, cilvēks, kurš joprojām Igauniju uzskata par padomju valsti un pieder agresorvalsts sporta elitei, nav piemērota kompānija. "Mūsu mērķim ir jābūt mazināt agresorvalsts pozīcijas visās dzīves jomās," aicināja Hartmane.

Fotogrāfiju nosodīja arī līdzjutēju izveidotais futbola klubs "Jalgpallihaigla", bet Igaunijas Futbola savienības prezidents Aivars Pohlaks savā vērtējumā atturējies no kritikas.

Piebilde fotogrāfijai liek domāt, ka jautrā kompānija, kas sevi sauc par draugiem, kopā sagaidījuši 2023. gadu.

"Cilvēcīgā līmenī līdzās līdzjūtībai un palīdzībai cietējiem mums ir jādomā arī par to, kā nezaudēt svarīgas cilvēktiesības, arī tiesības pazīt cilvēkus, kuri domā citādāk, un tiesības tikties ar viņiem. Miera atjaunošanai pasaulē neizbēgams nosacījums ir saglabāt saziņu, draudzību un mīlestību starp cilvēkiem," Pohlaks teicis portālam "Delfi.ee".

Pirms gadumijas bijušais Igaunijas izlases futbolists Andrejs Stepanovs, kurš tagad ir futbola aģents, sociālajos tīklos publicēja fotogrāfiju, kurā pie viena galda ar Igaunijā dzimušo Karpinu sēž viņš pats un pašlaik Igaunijas izlasi pārstāvošie Konstantīns Vasiļjevs un Sergejs Zeņovs, viens no valstsvienības treneriem Andress Opers, kā arī agrāk izlasē spēlējošie Artūrs Kotenko, Sergejs Pareiko, Igors Morozovs, Jevgeņijs Novikovs un Aleksandrs Dmitrijevs.

Opers, Vasiļjevs un Zeņovs atvainojās par piedalīšanos vakariņās ar Karpinu.

"Mums ir žēl par radušos situāciju un atvainojamies ikvienam, kuru ir aizskārušas vakariņas un sociālajos medijos publicētā fotogrāfija. Mūsu sarunas bija tikai par futbolu, mēs nerunājām par politiku vai karu. Mūsu pozīcija par karu ir nemainīga - tam nav nekāda attaisnojuma. Gan futbola laukumā, gan ārpus tā mēs vienmēr esam Igaunijas pusē un to darīsim arī turpmāk," pausts paziņojumā.

foto: REUTERS/SCANPIX
Valērijs Karpins publiski paudis viedokli, ka visām PSRS republikām vajadzētu būt vienai valstij.

Narvā dzimušajam Karpinam kopš dzimšanas ir Igaunijas pilsonība, bet kā futbolists viņš pārstāvēja Krievijas izlasi. 2014. gadā intervijā portālam "Rusfootball.info" Karpins teica, ka viņa skatījumā visas agrāk Padomju Savienībā iekļautās zemes joprojām ir viena valsts - PSRS.

Krievijas futbola izlasi Karpins, kurš nekad nav spēlējis Igaunijā, vada kopš 2021. gada vasaras.

Karpins 1990.-1994.gadā spēlēja Maskavas "Spartak", bet pēc tam karjeru turpināja Spānijas klubos "Valencia", Vigo "Celta" un Sansevastjanas "Real Sociedad".

Krievijas izlases sastāvā 72 spēlēs Karpins guvis 17 vārtus.

Profesionālā futbolista karjeru Karpins noslēdza 2005. gadā.