foto: scanpix
Kuruca pārstāvētā "Baskonia" viesos uzvar Eirolīgas čempioni "Anadolu Efes"
Latvijas basketbolists Artūrs Kurucs.
Basketbols
2022. gada 14. decembris, 21:52

Kuruca pārstāvētā "Baskonia" viesos uzvar Eirolīgas čempioni "Anadolu Efes"

Jauns.lv/LETA

Latvijas basketbolista Artūra Kuruca pārstāvētā Vitorijas "Baskonia" trešdien ULEB Eirolīgas 13. kārtas spēlē viesos uzvarēja iepriekšējo divu sezonu čempioni Stambulas "Anadolu Efes".

Mačs Stambulā noslēdzās ar rezultātu 83:78 (21:23, 15:23, 28:12, 19:20) viesu labā.

Kurucs šajā mačā spēlēja deviņas minūtes un 13 sekundes, kuru laikā pa grozu nemeta, pieļāva divas kļūdas, divreiz pārkāpa noteikumus un izprovocēja vienu piezīmi.

Ar 19 punktiem rezultatīvākais uzvarētājiem bija Markuss Hovards, bet 18 punktus guva Vaņa Marinkovičs. Būtisku ieguldījumu uzvarā deva Roks Giedraitis, kurš 18 sekundes pirms finālsvilpes uzbrukuma pēdējā sekundē realizēja ļoti sarežģītu tālmetienu atlēcienā uz vienas kājas, tobrīd panākdams 81:76. Lietuvietis spēli pabeidza ar 11 punktiem un sešām bumbām zem groziem.

Mājiniekiem 17 punktus guva Vasilje Micičs, kurš arī atdeva sešas rezultatīvas piespēles, taču pieļāva piecas kļūdas un sakrāja piezīmju normu. Par punktu mazāk guva Amats M'Bajē, bet 15 punkti bija Vilam Klaibērnam. Šeins Larkins vēl neatgriezās laukumā un nespēlēja pret savu bijušo komandu.

Abas komandas līdzšinējās 12 spēlēs bija svinējušas pa septiņām uzvarām un turnīra tabulā noslēdza labāko septiņnieku. Pēc trešdienas cīņas "Baskonia" apsteidza sāncenšus un ar bilanci 8-5 ir sestā, bet "Anadolu Efes" atrodas pozīciju zemāk.

"Monaco" savā laukumā piekāpās "Barcelona" ar 63:69 (13:16, 16:18, 16:26, 18:9).

Mājiniekiem 16 punktus sakrāja Maiks Džeimss, bet 11 punkti lietuvieša Donata Motiejūna kontā.

Spānijas vienībā 15 punktus un deviņas atlēkušās bumbas sakrāja Nikola Mirotičs.

Dienas beidzamajā spēlē Boloņas "Virtus" mājās uzveica Berlīnes "Alba" ar 85:76 (18:15, 22:14, 23:23, 22:24).

Mājiniekiem rezultatīvākais ar 16 punktiem bija Kails Vīmss, bet Milošs Teodosičs 11 punktiem pievienoja deviņas rezultatīvas piespēles, piecas atlēkušās bumbas un piecas kļūdas.

Viesiem 16 punkti, sešas atlēkušās bumbas un piecas rezultatīvas piespēles Lūka Sikmas kontā.

Arī šajā sezonā Eirolīgā spēlē 18 komandas, kuras aizvada divu apļu turnīru, labākajām astoņām iekļūstot izslēgšanas turnīrā.

Iepriekšējā sezonā par čempioni tika kronēta Stambulas "Anadolu Efes", kas finālcīņā Belgradā ar 58:57 uzveica Madrides "Real", turnīrā uzvarot otro sezonu pēc kārtas.

Tikmēr Mārtiņš Meiers Turcijā guva 13 punktus FIBA Eiropas kausa mačā, viņa un Zigmāra Raimo pārstāvētajai Tallinas "Kalev"/"Cramo" piedzīvojot zaudējumu, bet Verners Kohs sakrāja deviņus punktus Hertogenbosas "Heroes Den Bosch" zaudējumā Vācijā.

Tallinieši otrā posma K apakšgrupas pirmajā mačā viesos ar rezultātu 62:77 (20:25, 16:21, 10:22, 16:9) atzina Turcijas kluba "Gaziantep" pārākumu.

Meiers trešdien laukumā pavadīja 20 minūtes un 20 sekundes, kuru laikā grozā raidīja sešus no desmit divpunktu metieniem un savu vienīgo "sodiņu", bet netrāpīja vienu tālmetienu. Jūrmalnieks arī izcīnīja četras atlēkušās bumbas, divreiz pārkāpa noteikumus, bloķēja divus metienus, iekrāja negatīvu +/- rādītāju (-9) un tika pie 14 efektivitātes koeficienta punktiem.

Raimo, spēlējot deviņas minūtes, guva divus punktus - viņš realizēja vienu no trīs divpunktu metieniem, bet netrāpīja grozā abus soda metienus. Viņam šajā mačā bija arī divas atlēkušās bumbas, viena rezultatīva piespēle, viena piezīme, viena kļūda, viena pārtverta bumba, pozitīvs +/- rādītājs (+1) un viens efektivitātes koeficienta punkts.

Igaunijas galvaspilsētas klubā ar 15 punktiem rezultatīvākais bija Arturs Konočuks, bet pretiniekiem 19 punktus guva un 11 atlēkušās bumbas izcīnīja Kodi Millers-Makintairs.

Otrā šīs grupas spēlē Koha pārstāvētā Hertogenbosas "Heroes Den Bosch" izbraukumā Ilshofenā ar 84:89 (17:19, 21:22, 26:16, 20:32) piekāpās Krailsheimas "Merlins".

Kohs 18 minūtēs un divās sekundēs laukumā grozā raidīja divus no četriem divpunktu metieniem, vienu no trim tālmetieniem, kā arī abus soda metienus. Kohs izcīnīja arī trīs atlēkušās bumbas, sakrāja vienu rezultatīvu piespēli, vienu bloķētu metienu, un finišēja ar otru labāko komandā +/- rādītāju (+10) un efektivitātes koeficientu desmit.

Viesiem pa 19 punktiem sakrāja Kobe Vebsters un Kriss Ndovs, kura kontā arī desmit atlēkušās bumbas.

Mājiniekiem ar 28 punktiem un piecām rezultatīvām piespēlēm izcēlās Edons Makshuni.

Pēc pamatturnīra pirmā posma apakšgrupu pirmo divu vietu ieguvējas iekļuva otrajā posmā, kur 16 komandas ir sadalītas četrās apakšgrupās, aizvadot vēl vienu apļa turnīru ar spēlēm savā laukumā un izbraukumā. Otrā posma apakšgrupu pirmo divu vietu ieguvējas iekļūs ceturtdaļfinālā.

FIBA Eiropas kauss ir rangā ceturtais turnīrs Vecajā kontinentā.