foto: Paula Čurkste/LETA
Pasečņiks debitējis Francijas čempionātā; Lomažs pabiedē Eirolīgas klubu
Latvijas basketbola izlases spēlētājs Anžejs Pasečņiks.
Basketbols
2022. gada 7. decembris, 10:35

Pasečņiks debitējis Francijas čempionātā; Lomažs pabiedē Eirolīgas klubu

Jauns.lv/LETA

Latvijas basketbolists Anžejs Pasečņiks otrdien piedzīvoja debiju Francijas čempionātā un guva trīs punktus, taču viņa pārstāvētā Levaluā Perē "Metropolitans 92" vienība piedzīvoja zaudējumu.

"Metropolitans 92" viesos ar rezultātu 77:102 (22:28, 18:25, 18:21, 19:28) zaudēja "Roanne" klubam, pārtraucot deviņu uzvaru sēriju.

Pasečņiks spēlē iesaistījās no rezervistu soliņa, nomainot Viktoru Vembanjamu, kurš nākamā gada Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) draftā, visticamāk, tiks izvēlēts ar pirmo numuru. Latviešu centra spēlētājs laukumā pavadīja 13 minūtes un 51 sekundi, kuru laikā realizēja vienu no trīs divpunktu metieniem un vienu no diviem "sodiņiem". Viņš arī izcīnīja trīs atlēkušās bumbas, atdeva trīs rezultatīvas piespēles, pieļāva vienu kļūdu, divreiz pārkāpa noteikumus, iekrāja piecus efektivitātes koeficienta punktus un tika pie negatīva +/- rādītāja (-15).

Vembanjamā un Tremonts Voterss guva pa 15 punktiem, bet uzvarētājiem ar 22 punktiem rezultatīvākais bija Kails Fosters.

"Metropolitans 92" ar deviņām uzvarām 11 spēlēs ir turnīra vicelīdere, bet Kaspara Bērziņa pārstāvētā un Lukas Banki trenētā "Strasbourg" ar četriem panākumiem 11 mačos ierindojas 13. pozīcijā starp 18 Francijas čempionāta komandām. 

Tikmēr Rihards Lomažs  Vācijas bundeslīgas spēlē guva 15 punktus, kamēr viņa pārstāvētā Oldenburgas EWE komanda piedzīvoja zaudējumu.

EWE izbraukumā ar rezultātu 77:81 (20:26, 11:18, 19:18, 27:19) zaudēja ULEB Eirolīgas komandai Minhenes "Bayern".

Lomažs otrdien laukumā pavadīja 19 minūtes un 43 sekundes, cīņu pabeidzot ar piekto piezīmi četras sekundes pirms finālsvilpes, uzreiz pēc tam, kad ar tālmetienu bija panācis 77:79. Viņš šajā mačā realizēja trīs no pieciem divpunktu metieniem, vienu no četriem tālmetieniem un visus sešus "sodiņus", kā arī atdeva vienu rezultatīvu piespēli, pārtvēra vienu bumbu, pieļāva trīs kļūdas, sakrāja deviņus efektivitātes koeficienta punktus un tika pie sliktākā +/- rādītāja komandā (-10).

Par Lomažu EWE vienībā rezultatīvāks bija tikai Trejs Dreksels, kurš guva 16 punktus. Minheniešiem 23 punktus guva Kasijs Vinstons.

Oldenburgas komanda Vācijas čempionātā izcīnījusi sešas uzvaras deviņos aizvadītajos mačos un turnīra tabulā ieņem piekto vietu.

Sezonas ievadā Lomažs pārstāvēja Spānijas klubu Saragosas "Casademont", bet pirms izlašu pārtraukuma abu pušu ceļi šķīrās.

Savukārt "Liepājas" basketbolisti "Pafbet" Latvijas-Igaunijas Basketbola līgā (LIBL) pārtrauca sešu zaudējumu sēriju, savā laukumā ar rezultātu 72:60 (18:15, 8:20, 26:12, 20:13) pārspējot "Ventspili".

Savukārt "Ventspils" savu zaudējumu sēriju pagarināja līdz trīs spēlēm.

Mājiniekiem rezultatīvākais ar 20 punktiem bija Renārs Birkāns, 11 punktus guva un 11 atlēkušās bumbas izcīnīja Kārlis Šiliņš, tāpat 11 punkti bija Arnoldam Helmanim, bet desmit punktus un piecas rezultatīvas piespēles pievienoja Ojārs Bērziņš.

Viesiem 22 punktus guva Kristaps Mediss, 11 punkti un sešas bumbas zem groziem bija Linardam Jaunzemam, kamēr desmit atlēkušās bumbas izcīnīja Guntis Sīpoliņš. 

"Liepāja" ar piecām uzvarām 13 spēlēs turnīra tabulā atrodas 11. vietā, kamēr "Ventspils" ar astoņiem panākumiem un piecām neveiksmēm ieņem septīto pozīciju.

Latviju turnīrā pārstāv sešas komandas - "VEF Rīga", "Ventspils", "Ogre", "Latvijas Universitāte", "Valmiera Glass"/"Vidzemes Augstskola" un "Liepāja". Igaunija ir pārstāvēta ar deviņām komandām - "Parnu Sadam", "Tartu Universitāte"/"Maks & Moorits", Tallinas "Kalev"/"Cramo", Tallinas "TalTech", Raplas "Avis Utilitas", Rakveres "Tarvas", Tallinas "Kalev"/"Audentes", "Viimsi" un jaunpienācēja "Keila". Tāpat turnīrā sacenšas arī Ukrainas komanda Slobožanskas "Prometey". Ukrainas vienība LIBL sacensībās piedalās pirmoreiz.

Latvijas un Igaunijas labākie vīriešu basketbola klubi apvienotā čempionātā pirmo reizi spēlēja 2019.gada sezonā, kad piedalījās 15 komandas. "Final 4" turnīrā par līgas pirmajiem uzvarētājiem kļuva "Ventspils" basketbolisti.

Pērn par LIBL čempioniem tika kronēti "VEF Rīga" basketbolisti, kuri izšķirošajā mačā pārspēja "Viimsi", bet bronzas godalgas izcīnīja "Parnu Sadam".

Savukārt Jānis Bērziņš guva piecus punktus un izcīnīja septiņas atlēkušās bumbas FIBA Čempionu līgas mačā, taču ar to nepietika, lai viņa pārstāvētā Polijas komanda Varšavas "Legia" izcīnītu uzvaru.

Varšavas basketbolisti C apakšgrupas cīņā viesos ar rezultātu 79:101 (13:25, 18:31, 20:24, 28:21) atzina Izraēlas kluba Holonas "Hapoel" pārākumu.

Bērziņš laukumā bija 21 minūti un 53 sekundes, realizēdams vienu no trīs divpunktu metieniem un trīs no četriem soda metieniem, bet netrāpīdams vienīgo "trejaci". Viņa kontā bija arī divas rezultatīvas piespēles, četras piezīmes, viena pārtverta bumba, viens bloķēts metiens, negatīvs +/- rādītājs (-6) un 12 efektivitātes koeficienta punkti.

"Legia" komandā rezultatīvākais ar 19 punktiem bija Viljams Gerets, bet uzvarētājiem 25 punktus guva un septiņas atlēkušās bumbas izcīnīja Kriss Džonsons, kuram ar 23 punktiem piebalsoja Ēriks Grīns.

C apakšgrupā četras uzvaras piecos mačos ir Holonas "Hapoel" komandai, trīs panākumus guvuši Stambulas "Galatasaray" basketbolisti, divreiz uzvarējusi Ostendes "Filou" vienība, bet viena uzvara ir varšaviešiem, kuri vēl nav zaudējuši cerības izkļūt no grupas.

Sacensību formāts paliek nemainīgs - 32 komandas sacenšas astoņās grupās pa četrām vienībām. Grupu uzvarētājas uzreiz iekļūst astotdaļfinālā, bet otrās un trešās vietas ieguvējas 2023. gada janvārī cīnīsies "play-In" sērijā.

Ceturtdaļfinālā komandas aprīlī aizvadīs dueļus līdz divām uzvarām, bet sezona noslēgsies ar "Final Four" turnīru maijā.