foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Dāmu izrāde Katarā! Pirmo reizi Pasaules kausa vēsturē spēles gaitu pilnībā diktēs sievietes
Stefānija Frapāra pārrakstīs pasaules futbola vēsturi.
Futbols
2022. gada 30. novembris, 14:20

Dāmu izrāde Katarā! Pirmo reizi Pasaules kausa vēsturē spēles gaitu pilnībā diktēs sievietes

Jauns.lv

Ceturtdien, 21:00 pēc Latvijas laika, Katarā notiekošā Pasaules kausa E apakšgrupas spēle starp Vāciju un Kostariku ieies pasaules futbola vēsturē, jo to laukumā pilnībā apkalpos sieviešu tiesnešu brigāde.

1. decembra spēlē “Al Bayt” stadionā Alhorā pirmo reizi Pasaules kausa vēsturē mača galvenais arbitrs būs sieviete – francūziete Stefānija Frapāra, turklāt arī pārējā tiesnešu brigāde būs tikai dāmas. Kā līnijtiesneši darbosies brazīliete Neuza Baka un meksikāniete Karena Haneta Diasa Medina, savukārt rezerves tiesnese – Saīda Martinesa no Hondurasas. VAR tiesnešu kolektīvā gan šoreiz būs tikai viena sieviete – amerikāniete Katrīna Nesbita, ar kuru kopā darbosies kanādieties Drjū Fišers, vācietis Žeroms Brizārs un itālis Masimiliāno Iratti.

Nav pārāk liels pārsteigums, ka tieši 38 gadus vecajai Frapārai uzticēts kļūt par pirmo sievieti galveno tiesnesi Pasaules kausā, jo viņa šobrīd uzskatāma par atpazīstamāko. Francūziete bijusi pirmā sieviete, kas vadījusi Francijas čempionāta spēli, UEFA Čempionu līgas spēli, Pasaules kausa kvalifikācijas maču. Viņa 2020. gada septembrī vadīja arī Latvijas izlases spēli UEFA Nāciju līgā pret Maltu, kad mūsu futbolisti viesos nospēlēja 1:1.

foto: action press/ Vida Press
Stefānija Frapāra Katarā mača starp Meksiku un Poliju kļuva par pirmo tiesnesi sievieti Pasaules kausa mačos. Šeit vēl ceturtā tiesneša lomā.

Kādā no intervijām Frapāra atklāja, ka, vērojot tēvu spēlējam amatieru futbolu, nolēmusi iestāties kursos, lai apgūtu futbola noteikumus un arī pati tajā laikā spēlējusi. Sieviešu futbols viņas jaunatnes laikā nebija vēl pārāk attīstīts, tāpēc nolēmusi pievērsties tiesneses arodam. Jau 19 gadu vecumā viņa tiesājusi Francijas nacionālās līgas (pēc spēka trešais līmenis) mačus, tomēr tajā laikā viņai pat prātā nenāca kļūt par daudzu vēsturisku ierakstu veicēju.

Stefānija Frapāra atklāj, ka viņa cenšas attīstīt savu ķermeņa valodu, jo futbolisti to saprot labāk nekā vārdus,

Francūziete neslēpj, ka seksisms futbola ir nopietna problēma, un viņa joprojām dzird kliedzienus no tribīnēm, ka labāk “jāiet mazgāt traukus”, bet tādus viņa neņem galvā, jo ir koncentrējusies spēle. Tāpat viņa atteikusies no sociālo tīklu izmantošanas un interneta komentāru lasīšanas. “Es vairāk esmu koncentrējusies uz tehniskajiem spēles aspektiem un atsauksmēm, ko varu dabūt no Francijas Futbola federācijas, UEFA vai FIFA. Es koncentrējos pašai spēlei, nevis pievēršu uzmanību kritikai un mana darba apspriešanai.