foto: Ivars Soikāns/LETA
Valdība piešķir 8 miljonus eiro, lai sāktu Komandu sporta spēļu halles izveidi Rīgā
Basketbola grozs un bumba.
Citi sporta veidi
2022. gada 29. novembris, 16:53

Valdība piešķir 8 miljonus eiro, lai sāktu Komandu sporta spēļu halles izveidi Rīgā

Jauns.lv/LETA

Valdība otrdien nolēma no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt 7,9 miljonus eiro, lai sāktu Komandu sporta spēļu halles izveidi Rīgā, Krišjāņa Barona ielā 99C.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Halles būvniecības ieceri vairākus gadus aktīvi lobē Latvijas Basketbola savienība. Kā skaidro Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), lai iekļautos projekta īstenošanai paredzētajā termiņā un neradītu risku 2025. gada Eiropas čempionāta basketbolā finālturnīra vīriešiem norisei, steidzami nepieciešams uzsākt būvdarbus, lai tos pabeigtu līdz 2023. gada 31. decembrim.

Latvijas Nacionālais sporta centrs (LNSC), kas ir projekta īstenotājs, nespējot uzņemties nepieciešamās saistības bez papildu valsts budžeta finansējuma ieguldījumu uzņēmuma pamatkapitālā, lai segtu ar projekta īstenošanu saistītos izdevumus.

Kā atzīmē IZM, veicot finanšu analīzi par komandu sporta spēļu halles nākotnes ieņēmumiem un izdevumiem, tika apsvērta iespēja nepieciešamo finansējumu aizņemties Valsts kasē vai kredītiestādē, bet tādā gadījumā aptuveni 6 miljoni eiro būtu jāsamaksā procentos. Attiecīgi šādu risinājumu IZM nav atbalstījusi, jo komandu sporta spēļu halle pēc plānotās funkcionalitātes un darbības nespēšot nodrošināt pietiekamu finanšu plūsmu un ieņēmumus kredīta atmaksai, jo halles galvenās funkcijas un darbība pamatā saistīta ar sporta treniņu procesu nodrošināšanu, tostarp bērniem un jauniešiem.

Šādos apstākļos nolemts, ka valdība piešķirs IZM 7,9 miljonus eiro, kas tiks ieguldīti LNSC pamatkapitālā, lai nodrošinātu vienreizēju investīciju halles projekta īstenošanā. Līdzekļu saņemšanai vēl būs nepieciešams Eiropas Komisijas saskaņojums.

Komandu sporta spēļu halles izmaksas sākotnēji tika lēstas ap 13,65 miljoniem eiro. Projekts paredz komandu sporta spēļu halles izveidi ar trim tranformējamiem basketbola laukumiem un tribīnēm līdz 2500 skatītājiem, kā arī vieglatlētikas un smagatlētikas sektoriem.

Komandu sporta spēļu hallē būtu iespējas sarīkot arī starptautiska līmeņa sporta sacensības un treniņnometnes, piemēram, 2025. gadā tajā vajadzētu notikt daļai no Eiropas čempionāta finālturnīra basketbolā vīriešiem.

Kā argumentē IZM, īstenojot projektu, tiks attīstīts ne tikai basketbola kompetenču centrs un palielināts basketbolā iesaistīto bērnu un jauniešu skaits, bet arī palielināts citos komandu sporta spēļu veidos iesaistīto personu skaits.

Būvdarbu iepirkuma kandidātu neatsaucības dēļ komandu sporta spēļu halles projekta īstenošanas gala termiņš šogad tika pagarināts līdz 2023. gada 31. decembrim. Jau iepriekš sporta halles īstenošanas gala termiņš tika pagarināts no 2022. gada 31. decembra uz 2023. gada 30. jūnijam.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās