Divu Pasaules kausa komandu spēlētāju vērtība pārsniedz miljardu eiro
foto: Dovgan/UK Sports Pics/SIPA
Anglijas izlases spēlētēju un rezervistu kopējā tirgus vērtība sasniedz 1,26 miljardus eiro.
Futbols

Divu Pasaules kausa komandu spēlētāju vērtība pārsniedz miljardu eiro

Māris Siliņš

Jauns.lv

Pirmo reizi Pasaules kausa izcīņas vēsturē kādas komandas spēlētāju kopējā tirgus vērtība ir pārsniegusi vienu miljardu dolāru, turklāt šoreiz tādas komandas ir uzreiz divas – Anglija un Brazīlija.

Divu Pasaules kausa komandu spēlētāju vērtība pārs...

Pēc “Transfermarkt” vietnes datiem, pāri miljarda eiro atzīmei sniedzas Anglijas un Brazīlijas izlašu kopēja vērtība – attiecīgi 1,26 un 1,14 miljardi eiro.

Interesanti, ka tikai 3,8 procenti Anglijas izlases spēlētāju jeb precīzi viens nespēlē Anglijas premjerlīgā, kuru joprojām varam uzskatīt par pasaules vadošo futbola līgu. Šis viens ir 19 gadus vecais Džūds Belingems, kurš pašlaik pārstāv Dortmundes “Borussia” un nākamajā vasarā, visdrīzāk, pārcelsies uz Angliju. Turpretī Brazīlijas izlasē ārpus savas valsts spēlējoši futbolistu skaits sasniedz 88 procentus.

Trešā vērtīgākā Pasaules kausa komanda ir Francija, kas pavisam nedaudz atpaliek no miljarda atzīmes. Komandas spēlētāju kopējā vērtība tiek lēsta ar 997 miljoniem eiro, bet uzbrucējs Kilians Mbapē ar 160 miljoniem eiro ir šī Pasaules kausa vērtīgākaias spēlētājs. Pagaidām gan nosacītajā spēlētāju tirgū, nevis laukumā.

Pirmajā sešiniekā ir arī Portugāle (937 miljoni), Vācija (885) un Spānija (887). Tikai tad ar 645 miljoniem seko Argentīna, kas pirms tunīra sākuma bukmeikeru vērtējumā bija galvenā favorīte.

Pēdējās trīs vietas šajā sarakstā aizņem Saūda Arābija (25), Kostarika (18,7) un Katara (14,9). Abas Āzijas valstis ir vienīgās šajā turnīrā, kurām visi spēlētāji pārstāv vietējos klubus.

Individuāli dārgāko spēlētāju sarakstā simts miljonu robežu bez Mbapē pārsnieguši arī  brazīlietis Vinisiuss Žuniors (120), Anglijas izlases pussargs Fils Foudens (110), Vācijas izlases talants Džamals Musiala (100), Spānijas izlases pussargs Pedri (100), jau pieminētais Belingems (100) un Urugvajas izlases pussargs Frederiko Valverde (100).

Par pasaules vērtīgāko spēlētāju pašlaik tiek uzskatīts Mančestras “City” pārstāvošais norvēģis Ērlings Brauts-Hollans, kurš šajā Pasaules kausa izcīņā nemaz nepiedalās. Viņš novērtēts ar 170 miljoniem eiro.

Salīdzinājumam, pēc tā paša “Transfermarkt” datiem, Latvijas izlases kopējā vērtībā ir 7,93 miljoni, kamēr Anglijas izlasē pašu lētāko spēlētāju vērtība ir noteikta kā 15 miljoni. Latvijas fubola pašlaik vērtīgākais spēlētājs ir "Valmieras" uzbrucējs Raimonds Krollis, par kuru vidzemnieki šoziem no iespējamajiem pircējiem var nekautrēties prasīt pusotru miljonu eiro.