foto: AFP/Scanpix
Šodien sāk pasaules čempioni francūži un izcilie Mesi ar Levandovski
Pagājušā Pasaules kausa labākais jaunais spēlētājs Kilians Mbapē.
Futbols
2022. gada 22. novembris, 10:46

Šodien sāk pasaules čempioni francūži un izcilie Mesi ar Levandovski

Jauns.lv/LETA

Šodien Pasaules kausa finālturnīra trešajā dienā notiks četras spēles ar astoņu komandu dalību, tajā skaitā laukumā dodoties pašreizējiem pasaules čempioniem Francijas futbolistiem, kā arī Argentīnas un Polijas izlasēm ar Lionelu Mesi un Robertu Levandovski sastāvā.

Vispirms plkst.12 C grupā būs Argentīnas un Saūda Arābijas mačs, plkst.15 D grupā cīnīsies Dānija un Tunisija, plkst.18 spēkosies C grupas izlases Meksika un Polija, bet plkst.21 D grupā būs Francijas un Austrālijas duelis. Meistarsacīkstes tiešraidē translē Latvijas Televīzijas 7. kanāls. 

Argentīnas izlase ir viena no favorītēm uz titula izcīnīšanu un tās spožākajai zvaigznei Mesi šī, visticamāk, ir pēdējā iespēja ar valstsvienību triumfēt Pasaules kausa izcīņā. Argentīniešiem pirms finālturnīra ir 36 bezzaudējumu sērija.

Abas izlases pirms 30 gadiem tikās FIFA Konfederāciju kausa finālā, kurā ar 3:1 uzvarēja Argentīna.

Dānijas izlases līderis ir Kristians Ēriksens, kuram pērn Eiropas čempionāta pirmajā mačā apstājās sirds, taču tas produktīvajam pussargam nav traucējies turpināt karjeru. Dāņi bez Ēriksena aizcīnījās līdz Eiropas čempionāta pusfinālam. Tunisijas izlases pamatvērtībā ir daudzpusīgais Jusefs Msakni, kurš var strādāt uzbrukuma smailē, malās, vidējā zonā un aizsardzības kreisajā malā.

Polijas un Meksikas ceļi krustojās arī 1978. gada Pasaules kausa finālturnīrā, kur apakšgrupā ar 3:1 pārāki bija poļi. Tāpat abas izlases astoņas reizes tikušās pārbaudes mačos.

Polija uz finālturnīru devusies ar savu spožāko zvaigzni Levandovski sastāvā, uzbrucējam cenšoties revanšēties par iepriekšējo finālturnīru, kurā viņš palika bez gūtiem vārtiem. Viņa pirmais uzdevums būs pārspēt Giljermo Očou, kurš, tāpat kā pussargs Andress Gvardado, piedalīsies savā piektajā finālturnīrā. Sastāvā nav iekļauts Meksikas izlases visu laiku labākais vārtu guvējs Havjers Ernandess jeb Čičarito.

Francija un Austrālija oficiālajos turnīros tikušās divas reizes, apmainoties uzvarām. 2001.gada FIFA Konfederāciju kausā ar 1:0 pārāki bija austrālieši, bet 2018. gada Pasaules kausa apakšgrupā ar 2:1 uzvarēja nākamā čempione Francija, kurai vārtus guva Pols Pogbā un Antuāns Grīzmans. 

Pogbā gan savainojuma dēļ nespēlēs šajā finālturnīrā, tāpat kā Presnels Kimpembē, N'Golo Kantē, Kristians Nkunku un iepriekšējās sezonas pasaules labākais futbolists Karims Benzemā. Tāpat traumas nav saudzējušas Kilianu Mbapē, Olivjē Žirū un Rafaelu Varānu, taču šī trijotne vismaz pagaidām būs gatava spēlēt.

Visas 32 komandas sadalītas astoņās grupās pa četrām izlasēm. Katras grupas divas labākās izlases iekļūs astotdaļfinālā un turpinās cīņu par futbola prestižāko trofeju.

Katara ir pirmā arābu valsts, kurā notiek Pasaules kausa izcīņa futbolā. Āzijā līdz šim norisinājies viens čempionāts un to 2002. gadā kopā uzņēma Dienvidkoreja un Japāna.

Šis ir arī pirmais turnīrs, kurš norisinās vēlā rudenī nevis ierastajos vasaras mēnešos, kas saistīts ar lielo karstumu Katarā.

Šis būs pēdējais turnīrs, kurā piedalīsies 32 komandas, jo no nākamā Pasaules kausa 2026. gadā sacensībās startēs jau 48 izlases.

2018. gada Pasaules kausa finālturnīrā, kas norisinājās Krievija, par čempioni kļuva Francija, izšķirošajā mačā ar 4:2 pārspējot Horvātiju.