foto: ZUMAPRESS.com
Desmitiem miljonu vērtas kājas uz “Skonto” stadiona laukuma
Serbu uzbrucējs Nikola Jovičs pirms četriem gadiem Vācijas bundeslīgā vienā spēlē iesita piecus vārtus, vēl pērn spēlēja Madrides “Real”, bet tagad ir “Fiorentina” uzbrukuma līderis.
Futbols
2022. gada 3. novembris, 12:24

Desmitiem miljonu vērtas kājas uz “Skonto” stadiona laukuma

Māris Siliņš

Jauns.lv

Latvijas čempionu futbolā pilnvaras nolikušie RFS šopēcpusdien “Skonto” stadionā noslēgs savu Eiropas kausu kampaņu ar spēli pret pretinieku, kādi šaipusē redzami reti – Itālijas A sērijas klubu “Fiorentina” no Florences.

Pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados “Skonto” savos ziedu laikos uz Rīgu atveda Milānas “Inter” un “Napoli”. Tagad kārta “Fiorentina” un tas būs tikai trešais Itālijas A sērijas klubs, kas viesojies Latvijā. Šodien šī kluba vārds varbūt neskan tik skaļi kā divi iepriekš minētie, taču arī “Fiorentina” ir bagāta un spoža vēsture. Noteikti tribīnēs būs arī tādi skatītāji, kuri neklātienē piedzīvoja Florences kluba triumfu 1961. gada Eiropas kausa ieguvēju kausa izcīņā, kad finālā ar 2:1 un 2:0 tika pārspēti Glāzgovas “Rangers”. Vēl četrus gadus agrāk “Fiorentina” spēlēja Eiropas čempionvienību kausa izcīņas, tagad Čempionu līgas, finālā pret Madrides “Real” un piekāpās ar 0:2. Soli no panākuma violētie, kā komandu sauc līdzjutēji, bija salīdzinoši nesenajā 1990. gadā, kad UEFA kausa izcīņas finālā tika atzīts Turīnas “Juventus” pārākums. Klubs ar garu un bagātu vēsturi, kurai pēc četriem gadiem apritēs pirmais gadsimts.

Pašlaik “Fiorentina” ir stabils Itālijas A sērijas klubs ar skatu vairāk uz turnīra tabulas augšdaļu. Kluba startēģija pašlaik nav sacensties ar savas valsts grandiem zvaigžņu pirkšanā, drīzāk tā ir to izveide un tālāka pārdošana. Taču arī tie ir augstākās klases spēlētāji, kādus Rīgā redzam reti. Pēc vietnes “Transfermarkt” datiem komandā esošo spēlētāju kopējā tirgus vērtība sasniedz 260 miljonus eiro. Salīdzinājumam RFS – zem desmit miljoniem.

“Fiorentina” vajag mazliet vairāk

Vakar neviena no šodienas spēles dalībniecēm neaizvadīja treniņu “Skonto” stadionā un abās nometnēs nevēlējās runāt par iespējamo sākuma sastāvu. “Ir tāds viedoklis - nākamais mačs ir svarīgākais, taču nevēlamies zaudēt nevienu no iespējām. Tāpēc domājam par abām spēlēm kā svarīgiem mačiem. Nevar būt tā, ka, skrienot pakaļ diviem zaķiem, nenoķer nevienu. Skatīties uz maču pret "Fiorentina" kā sagatavošanos svētdienas spēlei - tas būtu muļķīgi, sacīja rīdzinieku galvenais treneris Viktors Morozs. Rīdziniekiem jau svētdien gaidāma svarīgākā cīņa pret liepājniekiem par Latvijas čempionāta bronzu un iespēju Eiropas klubu turnīros spēlēt arī nākamsezon, taču tajā pat laikā diez vai RFS var atļauties spēlēt ar nosacīti otro sastāvu izpārdotā stadionā pret “Fiorentina”. No sportiskā viedokļa RFS šodienas spēlei vairs nav nekāda nozīme, taču ir vēl tādas lietas kā prestižs un galu galā iespēja nopelnīt labu prēmiju par kādu izcīnītu punktu.

“Fiorentina” no sportiskā viedokļa uzvara ir nepieciešama, lai pretendētu uz pirmo vietu grupā un izvairīšanos no Eiropas Konferences līgas izslēgšanas spēļu pirmās kārtas. Iespēja gan nav liela, jo bez pašu uzvaras nepieciešams, lai “Bašakšehir” savā laukumā neuzvar “Hearts”. Ņemot vērā saspringto spēļu grafiku, visticamāk, “Fiorentina” sastāvā iespējamas pamatīgas sastāva rotācijas.

Miljonus vērtas kājas

Spēlētāju tirgū vērtīgākais violeto spēlētājs ir Argentīnas izlases pussargs Niko Gonzaless, kuru pirms gada no Štutgartes nopirka par 24,5 miljonierm eiro un kura vērtība tagad pieaugusi vēl par pus miljonu. Tiesa, savainojumu dēļ Gonzaless šosezon spēlē diezgan reti un, visticamāk, nespēlēs arī šodien. Ar 20 miljoniem spēlētāju tirgū novērtēti divi aizsargi  – Brazīlijas jauniešu izlasēs uzspēlējušais Dodo un Serbijas izlases centra aizsargs Nikola Milenkovičs. Ikdienas līdzjutējam skaļāks vārds droši vien būs serbu uzbrucējs Nikola Jovičs, kuru pirms šīs sezonas “Fiorentina” kā brīvo aģentu ieguva no Madrides “Real”. Viņš kopā ar brazīlieti Arturu Kabralu šīs sezonas sākumā veidoja galveno uzbrucēju duetu. Tiesa, ieskriešanās bija ilga, tādēļ tika izmēģināti arī citi spēlētāju virknējumi. Tikai pēdējā laikā abi regulāri sākuši gūt vārtus, taču šodien ir laba iespēja eksperimentiem un iespējas pārbaudīt rezervistus.

Itālijas čempionātā “Fiorentina” ar 12 spēlēs izcīnītiem 13 punktiem atrodas 13. vietā. Iepriekšējās nedēļas nogalē “Fiorentina” izrāva 2:1 uzvaru pār “Spezia”, bet jau svētdien Dženovā jāspelē pret “Sampdoria”. Arī Itālijas vadošajiem klubiem tāds spēļu grafiks rada sarežģījumus. Spēle Rīgā mūsu šodienas viesiem noteikti nav nedēļas galvenais notikums. Tādēļ diez vai mainīsies “Fiorentina” spēles stils. Komandai patīk spēlēt a bumbu un tās kontrolē tā ir pirmajā vietā Itālijas čempionātā. Līdz šim to nav izdevies pārvērst daudz gūtajos vārtos vai pat vienkārši vartu gūšanas iespējās. Atcerēsimies pirmo spēli Florencē  – arī tur “Fiorentina” kontrolēja bumbu, daudz uzbruka, tomēr drošu vārtu gūšanas iespēju nebija nemaz tik daudz. Toties tika nogulēts pretuzbrukums, kuru ar vārtu guvumu pabeidza Iličs. Tas 1:1 joprojām ir rakstāms kā RFS lielākais panākums Eiropas kausu turnīros, kamēr “Fiorentina” nometnē to joprojām uzskata par netaisnīgu spēles iznākumu,

RFS un “Fiorentina” spēle “Skonto” stadionā sāksies pulksten 17.30. Visticamāk, līdz tās sākumam tiks izpārdotas visas biļetes, kuras spēles dienas pusdienas laikā nelielā daudzumā vēl bija pieejamas. Tā mūspusē būs pēdējā Eiropas klubu futbola izrāde un tagad varam tikai zīlēt, kad kāda Latvijas komanda atkal aizkļūs līdz kādam grupas turnīram un  atvedīs pretinieku ar tik skaļu nosaukumu.