foto: Kristians Putniņš / Optibet virslīga
"Audas" vārtsargs Fabriss Ondoā sajūsmā par komandas paveikto un atklāj cēlu nodarbi no futbola brīvajā laikā
Fabrīss Ondoa tiek uzskatīts par šīs sezonas virslīgas labāko vārtsargu. Viņa sniegumam ir liela nozīme "Audas" panākumos.
Futbols
2022. gada 20. oktobris, 13:32

"Audas" vārtsargs Fabriss Ondoā sajūsmā par komandas paveikto un atklāj cēlu nodarbi no futbola brīvajā laikā

Jauns.lv/LETA

Auda" futbolistiem Latvijas kausa finālā uzvarēt RFS komandu ir ļoti liels sasniegums, pēc titula izcīnīšanas sarunā ar žurnālistiem pauda trofejas ieguvēju vārtsargs Fabriss Ondoā.

Jau vēstīts, ka "Auda" trešdien izcīnīja savu pirmo titulu kluba vēsturē, Latvijas kausa finālā ar rezultātu 1:0 pārspējot RFS komandu. 

26 gadus vecajam Ondoā šis ir trešais tituls karjerā. 2017. gadā viņš ar Kamerūnas izlasi uzvarēja Āfrikas Nāciju kausā, bet trīs gadus pirms tam ar "Barcelona" akadēmijas komandu triumfēja UEFA Jaunatnes līgā.

"Kad pievienojos "Audai", neviens no mums neko negaidīja. Ticēju šai komandai un arī treneris turnīra sākumā teica, ka varam uzvarēt kausa izcīņā," teica Ondoā.

Kamerūniešu vārtsargam sekmēt savas komandas uzvaru nenāca viegli, jo otrajā puslaikā traumas dēļ viņam bija nepieciešama medicīniskā palīdzība laukumā. 

"Sapratu, ka, neskatoties uz jebkādiem apstākļiem, nevaru pievilt savu komandu, savu ģimeni, un man ir jācīnās. Šī spēle nav par mani vai treneri, bet gan par klubu un tā vēsturi. Uzvarēt tādu komandu kā RFS - tas ir ļoti liels sasniegums. Visu cieņu RFS komandai un ceru, ka viņi izcīnīs arī kādu uzvaru Konferences līgā," cieņpilni par pretiniekiem runāja Ondoā.

Vārtsarga sniegumam sekojot līdzi arī Kamerūnas izlase, kas šoziem piedalīsies Pasaules kausa finālturnīrā. Milānas "Inter" vārtsarga Andrē Onanā brālēns Ondoā gan atteicās minēt, vai ar savu sniegumu Latvijā būs iemantojis pietiekami lielu ievērību, lai viņu izskatītu kā pretendentu iekļaušanai kandidātu sarakstā.

"Izlases treneri seko līdzi manam sniegumam. Kad iepriekš ar viņiem runāju, viņi teica, lai neuztraucos un turpinu strādāt, jo izlasē debitēju ļoti jauns - 17 gadu vecumā. Domāju, ka šis ir brīdis, kad varētu atgriezties. Es nezinu, vai man ir kāda iespēja nonākt Pasaules kausa finālturnīrā. Tas ir treneru kompetencē, kamēr mans uzdevums ir demonstrēt sniegumu laukumā," stāstīja Ondoā.

"Audas" vārtsargs arī atzīmēja, ka viņam patīkot izaicinājumi, kas ir Latvijas futbola virslīgā, jo īpaši spēlējot komandā, par kuru ārzemēs daudz nezina. 

"Latvijas virslīgas līmenis aug un tas ir pietiekami labs, piemēram, RFS Konferences līgā spēlēja neizšķirti ar tādām komandām kā Florences "Fiorentina" un Stambulas "Bašakšehir". Piemēram, "Valmieras" spēle ir lieliska, kaut kas tāds, ko esmu redzējis lielajās līgās. Ceru, ka viņi tā turpinās spēlēt un tādi jauni spēlētāji kā Raimonds Krollis un Kamilo Mena tikai progresēs," stāstīja Ondoā.

Paralēli aktivitātēm futbolā Ondoā ir arī Apvienoto Nāciju Starptautiskā Bērnu fonda jeb UNICEF vēstnesis.

"Kad uzvarējām Āfrikas kausā, pie manis vērsās, vai var izmantot manu tēlu un ietekmi, lai varētu uzrunāt sabiedrību, palīdzot tiem, kuriem nekā nav. Tas vienmēr bijis mans sapnis - palīdzēt bērniem. Cenšamies viņiem palīdzēt ar padomiem un, lai viņi nejustos vientuļi, nezaudētu ticību dzīvei," atklāja Ondoā.

Palīdzēt Kamerūnas jauniešiem Ondoā cenšas arī ar savas akadēmijas starpniecību.

"Pats sāku spēlēt Samuela Eto'o akadēmijā, no kurienes man pavērās iespēja piedalīties turnīrā Spānijā, kur uzvarējām viņu lielos klubus. Tiku atzīts par turnīra labāko vārtsargu, kas atkal man deva iespēju pievienoties "Barcelona" akadēmijai. Tajā brīdī nolēmu - kad kļūšu profesionālis, došu kaut ko savai valstij un jaunajiem futbolistiem. Palīdzēt viņiem noticēt saviem sapņiem. Šī akadēmija - tas nav tika futbols, tā ir arī laba alternatīva, lai nenonāktu uz ielas un nedarītu sliktas lietas, tā ir iespēja izglītoties," stāstīja Ondoā.

Pirmais tituls profesionālajā futbolā ir kā pirmā mīlestība - to nekad neaizmirst -, pēc uzvaras Latvijas kausa izcīņā atzina "Auda" komandas galvenais treneris Tomislavs Stipičs.

"Šis ir mans pirmais tituls. Tas ir gluži kā pirmā mīlestība - to nekad neaizmirst. Kad ieradāmies šeit februāri, visu sākām no nulles. Domāju, ka šis stāsts ir īpašs ne tikai Latvijā, bet arī visā Eiropā," sarunā ar aģentūru LETA stāstīja Stipičs.

"Audas" stūrmanis saviem spēlētājiem norādījis - ja viņi sekos trenera norādēm, tad uzvara šajā turnīrā neizpaliks.

"Mums bija kvalitātes, lai to paveiktu, un, galu galā, tās ir tikai četras spēles jeb 360 minūtes pamatlaika. Pirms pirmās spēles ar "Daugavpili" teicu, ka ir jāuzvar šajā turnīrā, jācenšas progresēt ar katru dienu, lai mēs kā klubs kļūtu labāks. Titulus izcīna komandas, un komanda ir šīs mača vērtīgākais spēlētājs," uzsvēra horvātu speciālists.

"Gribējām spēlēt "oldskūlīgu" futbolu, gluži kā RFS to dara UEFA Konferences līgā. Nedevām viņiem daudz iespēju, un, ja būtu realizējuši 11 metru soda sitienu, būtu guvuši vēl vairāk vārtu," atzīmēja Stipičs.

"Audai" šī bija vienīgā atlikusī iespēja izcīnīt ceļazīmi uz nākamās sezonas Eirokausiem, jo virslīgas turnīrā komanda vairs nevarēja iekļūt pirmajā četriniekā.

"Līdzšinējā sezonā esam ļoti daudz paveikuši. Esam demonstrējuši atraktīvu futbolu, esam atņēmuši punktus četrām lielajām komandām. Tagad esam tajā četriniekā un viena no tām komandā nākamajā sezonā nespēlēs Eirokausos. Izbaudījām šo spēli un, domāju, ka visa Latvija vēlējās, lai iegūstam šo titulu. Esam ļoti pateicīgs visiem, kas šajā sezonā vilkuši zaļi-melnos kreklus," stāstīja Stipičs.

Stipičs arī uzsvēra, ka uzvara Latvijas kausā ir neticams stāsts, taču pats atteicās prognozēt, vai nākamajā gadā šis stāsts turpināsies ar viņu galvenā trenera amatā.

"Man līgums beidzas decembrī un nezinu vēl, ko kluba vadība domā. Futbols ir ļoti neparedzama profesija un cenšos to izbaudīt. Varbūt man pavērsies citas iespējas. Redzēs, ko vēlēsies klubs vai ko vēlēsies mana dvēsele," atzina Stipičs.

"Audas" futbolistu uzvara Latvijas kausā ir piemērs pārējām komandām, ka viss ir iespējams, pēc titula izcīnīšanas sarunā ar žurnālistiem uzsvēra kluba izpilddirektors Juris Gorkšs.

"Auda" ir kluba ilggadējā prezidenta Gorkša lolojums, un pēc kausa izcīnīšanas viņš neslēpa, ka šī trofeja viņam nozīmējot visu dzīvi.

"Vēl neesmu aptvēris to, kas ir noticis. Jā, spēlējām finālā, bet tas viss notika tik strauji... Kad pienāca fināla diena, paliku nedaudz domīgs un nervozs. Ir bijuši tik daudz cilvēki, kuri tam ir ticējuši. Vēlreiz gribu pieminēt Juri Docenko, kurš ir "Audu" uzbūvējis un audzinājis jauno futbola maiņu. Tas ir piemērs pārējiem, ka viss ir iespējams - kausā var uzvarēt jebkura komanda Latvijā, kas mīl futbolu un uz to ir ilgi gājusi," stāstīja Gorkšs.

"Naudas nebija vairāk kā vadošajiem klubiem, bet šeit bija dvēsele, cieņa pret sevi, pretinieku un līdzjutējiem. Uztraucāmies, ka, nespēlējot Ķekavā, nebūs atbalsta no kluba cilvēkiem. Pēc šīm ovācijām un aplausiem jutu, ka mums ir līdzjutēji. Neesam to radījuši mākslīgā veidā vai kā pielabinājuši viņus," turpināja kluba izpilddirektors.

Gorkšs arī atzīmēja, ka komanda pret jebkuru pretinieku aizvadot spēles tā, kā tas būtu pēdējais mačs.

"Bijām patiesi un izlikām visus savu spēkus, lai skatītāji nebūs vīlušies. Neskatoties uz to, ka vairs nevaram būt ceturtajā vietā, turpināsim tāpat spēlēt," solīja Gorkšs.

Gada sākumā tika paziņots, ka klubu atbalstīs investors no Krievijas Andrejs Viļenkins, bet tā ikdienas darbu vadīs ģenerāldirektors Fransis Žustēns Zodeugans, savukārt izpilddirektora pienākumus pildīs Gorkšs.

"No sponsoriem saņemam tikai atbalstu. Viņi redz, kā puiši strādā un attiecas pret darbu un priecājās par katru uzvaru, jo neviens necerēja, ka spēlēsim šādi, kā tagad," teica Gorkšs, noraidot, ka pirms finālmača būtu bijis kāds spiediens no atbalstītājiem par nepieciešamību izcīnīt titulu.

"Auda" šajā sezona vienā no virslīgas spēlēm, kurā ar 2:0 uzvarēja "Metta" vienību, vēlāk saņēma tehnisko zaudējumu 0:3 par nepilnīgi aizpildītu protokolu. Lai gan pēc kausa izcīnīšanas ir nodrošināta Eirokausu ceļazīme un kopvērtējumā nav iespējams pacelties augstāk par piekto pozīciju, klubs joprojām uzturēs apelāciju, lai atgūtu trīs punktus turnīra tabulā.

"Tas ir principa jautājums. Uzskatām, ka tas bija nekrietni, kādā veidā šī situācija tika risināta. Rezultātu veido laukumā, un šis nebija tas gadījums, par kuru piespriež šādu sodu. Mēs neuzlaidām nelegāli spēlētāju laukumā. Ar tiesnešu un tehniskā delegāta palīdzību fiksējām neprecizitātes vai tehniskās problēmas sistēmā. Ar atklātām kārtīm nācām laukumā, neko neslēpjot un nemānoties. Nebija nekāda pamata mums piemērot šādu sodu," skaidroja Gorkšs.

Iepriekšējo reizi Latvijas augstākajā līgā "Auda" spēlēja no 2002. līdz 2004. gadam. Četrus mačus pirms sezonas beigām Ķekavas komanda turnīra tabulā ir stabilā piektajā pozīcijā.

"Audas" aizsargam Ivo Minkevičam neveiksmīgais 2019. gada Latvijas kausa fināls "Jelgavas" sastāvā trešdien deva dubultu motivāciju izcīnīt uzvaru šī gada turnīrā, sarunā ar aģentūru LETA atzina futbolists.

23 gadus vecajam Minkevičam šis bija otrais kausa fināls karjerā. 2019.gadā, spēlējot "Jelgavas" sastāvā, gados jaunais aizsargs ieraidīja bumbu gan savos, gan pretinieces RFS vārtus. Toreiz Jelgavā notikušajā finālā mājinieki zaudēja ar 2:3 papildlaikā. 

"Par to finālu ir palikušas tikai rūgtas atmiņas. Tā bija dubultliela motivācija šodien uzvarēt un palīdzēt "Audai" iegūt titulu. Fināls ir citādāks, nekā jebkura cita fāze, jo titula mačā jebkura kļūda var maksāt ļoti daudz," stāstīja futbolists.

Pēc "Jelgavas" aiziešanas no Latvijas virslīgas 2021.gadā Minkevičs kādu laiku trenējās individuāli un vasarā pievienojās "Audai", kuras sastāvā kļuva par Latvijas pēc spēka otrās līgas čempionu.

"Esmu ļoti pateicīgs Jurim Gorkšam un Sergejam Kožanam, ka viņi izrādīja interesi par mani un deva iespēju sevi pierādīt. Vēl nezinu, ko man nesīs nākotne, bet šobrīd esmu priecīgs par to, kā viss ir izvērties," uzsvēra aizsargs.

"Mans mērķis bija pierādīt, ka nekur neesmu pazudis un esmu spējīgs spēlēt virslīgā, varbūt pat izsisties tālāk. Cerams, ka nākamajā sezonā tas izdosies. Eirokausi ir mūsu smagā darba auglis un tā ir laba iespēja sevi pierādīt uz lielās skatuves. Katru spēli spēlējam kā pēdējo un izsitāmies līdz finālam, kurā pierādījām savu meistarību un bijām pārāki, varbūt arī saliedētāki par pretiniekiem," turpināja Minkevičs.

Futbolists arī izcēla komandas trenera Tomislava Stipiča devumu titula izcīnīšanā. "Viņš katrā momentā atdod sirdi un dvēseli, ir gatavs palīdzēt, kaut vai skriet laukumā un palīdzēt. Tā ir viņa harisma, kas dod rezultātu," atzīmēja Mnkevčs.

Arī Minkeviča vienaudzis, pussargs Aleksejs Saveļjevs, kurš "Auda" komandā ir īrē no "Riga" kluba, neslēpa, ka izcīnītais kauss ir lielākais panākums viņa karjerā. 

"Treneris pirms fināla apsolīja, ka uzvarēsim. Paldies viņam, komandai un cerams, ka tas nav mūsu pēdējā lielā uzvara. Čaļi ir ļoti lieli malači," teica Saveļjevs.

Tieši Saveļjeva realizētais pēcspēles 11 metru soda sitiens ļāva "Audai" ceturtdaļfinālā pārvarēt "Valmieras" barjeru.

"Jau pēc tās spēles bija nojausmas, ka varam uzvarēt šajā turnīrā. Tā nebija mūsu komandai vienkārša spēle. Esmu ļoti gandarīts par tiem vārtiem, jo šajā sezonā nav sanācis daudz izcelties," atzina futbolists, kurš šosezon virslīgā vienīgos vārtus guvis tieši pret RFS.

"Zinājām, ka finālā iesitīsim vārtus. Protams, mēs varam arī nosargāt savus vārtus neskartus. Fabriss Ondoā ir mūsu mūris, viņš, manuprāt, ir labākais vārtsargs virslīgā. Mums ļoti ir paveicies ar viņu," teica Saveļjevs.

Latvijas kausa izcīņas vēsturē kopš 1936. gada pie prestižās trofejas tikušas 39 dažādas klubu komandas, bet kopš valsts neatkarības atgūšanas kausu virs galvas cēlušas 13 dažādas vienības.