foto: AFP/Scanpix
Ko gaidīt no mūsējiem? Porziņģa un Bertāna klubi sāks jauno NBA sezonu
Kristaps Porziņģis centīsies šajā sezonā spert soli tālāk savā izaugsmē.
Basketbols
2022. gada 19. oktobris, 17:08

Ko gaidīt no mūsējiem? Porziņģa un Bertāna klubi sāks jauno NBA sezonu

Jauns.lv/LETA

Naktī uz trešdienu sākās jaunā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) sezona, bet dienu vēlāk pirmos mačus aizvadīs arī latviešu Kristapa Porziņģa un Dāvja Bertāna pārstāvētās komandas.

Latviešu komandas aizvadīs pirmos mačus naktī uz ceturtdienu, kad vispirms plkst.2 pēc Latvijas laika Porziņģis ar Vašingtonas "Wizards" savā laukumā spēlēs pret Indiānas "Pacers", bet plkst.5 Bertāna Dalasas "Mavericks" mājas spēlē uzņems Fīniksas "Suns".

Pagājušo sezonu Bertāns sāka "Wizards" rindās, bet Porziņģis "Mavericks" vienībā, taču februārī maiņas darījuma ietvaros "apmainījās" ar komandām, un abi basketbolisti noslēdza sezonas jau jaunajās vienībās.

Tāpat abi NBA spēlējošie latvieši šovasar pievienojās Latvijas valstsvienībai Pasaules kausa kvalifikācijas spēlēs. Saistībā ar Bertāna pievienošanos valstsvienībai nekādu sarežģījumu nebija un viņš palīdzēja abos vasarā aizvadītajos izlašu logos,  bet Porziņģis, kurš atgriezās izlasē pēc piecu gadu pārtraukuma, pievienojās izlasei tikai otrajā izlašu logā, palīdzot sagraut Turciju un uzvarēt Lielbritāniju.

Porziņģim šī būs septītā sezona NBA. Pirmās trīs sezonas viņš aizvadīja Ņujorkas "Knicks", kam sekoja trauma un 2018./2019. gada sezonu viņām nācās pilnībā izlaist krustenisko saišu plīsuma dēļ. Pēc tam liepājniekam bija divas ar pusi sezonas "Mavericks" rindās. Viņa esošais maksimālais līgums, kas tika parakstīts 2019. gadā, ir spēkā vēl divus gadus.

Pagājušajā sezonā Dalasas vienībā viņš aizvadīja 34 mačus, kuros vidēji izcēlās ar 19,2 punktiem, 7,7 atlēkušajām bumbām un 1,7 bloķētiem metieniem, bet pēc aizmainīšanas uz Vašingtonas komandu Porziņģis 17 spēlēs vidēji guva 22,1 punktu, izcīnīja 8,8 atlēkušās bumbas un bloķēja 1,5 metienus. Ar sezonā caurmērā gūtiem 20,2 punktiem basketbolistam padevās ceturtā rezultatīvākā sezona viņa NBA karjerā.

"Wizards" pagājušajā sezonā Austrumu konferencē ar 35 uzvarām un 47 zaudējumiem ierindojās 12.pozīcijā un neiekļuva izslēgšanas spēlēs.

Vašingtonas vienība starpsezonā veica maiņas darījumu ar Denveras "Nuggets", kura rezultātā ieguva Vilu Bārtonu un Monti Morisu, bet pretējā virzienā devās Kenteviuss Keldvels-Poups un Išs Smits. Tāpat "Wizards" pagarināja līgumu ar vienu no komandas līderiem Bredliju Bīlu, noslēdzot vienošanos uz vēl pieciem gadiem.

Kā brīvie aģenti komandai pievienojās 37 gadus vecais Tadžs Gibsons, kurš iepriekšējo sezonu noslēdza Ņujorkas "Knicks" rindās un Delons Raits, kurš pērnajā sezonā pārstāvēja Atlantas "Hawks" vienību. Vēl "Wizards" pameta saspēles vadītājs Tomāšs Satoranskis, ar kuru Porziņģis spēlēja kopā vēl Spānijā, abiem pārstāvot Seviljas klubu. Viņš šosezon atgriezās Eiropā un pārstāv "Barcelona" vienību.

Savukārt draftā ar desmito numuru "Wizards" izraudzījās uzbrucēju Džoniju Deivisu, kurš iepriekš spēlēja Viskonsinas Universitātes vienībā.

Vasarā pie Porziņģa Latvijā viesojās arī Vašingtonas vienības galvenais treneris Vess Anselds juniors, līdzīgi kā Latvijas basketbolistu iepriekš Latvijā apciemojuši arī iepriekšējo komandu treneri.

Gatavojoties jaunajai sezonai, vispirms "Wizards" aizvadīja divas spēles Japānā pret čempioni "Warriors", abās piedzīvojot neveiksmes. Pēc tam Vašingtonas komanda jau Ziemeļamerikā stājās pretī Šarlotas "Hornets" un Ņujorkas "Knicks", taču pārspēja tikai "Hornets", uzvarot ar 116:107. 

Porziņģis laukumā devās trīs pārbaudes mačos, kuros vidēji guva 15 punktus un izcīnīja 4,3 atlēkušās bumbas. Latvijas basketbolists izlaida pēdējo pārbaudes spēli pret bijušo komandu neliela potītes savainojuma dēļ.

Mediju dienā Porziņģis, runājot par "Wizards", norādīja, ka nevar sagaidīt jauno sezonu, jo vēlās attaisnot uz sevi liktās cerības, uzsverot to, ka darīs visu, lai palīdzētu komandai izcīnīt uzvaras. Viņš arī piebilda, ka viņa darbs laukumā būs atvieglot spēli Bīlam, taču svarīga būs saspēlēšanas ar visiem komandas biedriem.

Tikmēr Bertānam šī būs septītā sezona NBA. Pirmās trīs sezonas viņš pārstāvēja Sanantonio "Spurs", bet pēc tam līdz aizmainīšanai uz Dalasas komandu viņš bija "Wizards" rīcībā. Latvijas basketbolista pašreizējais līgums būs spēkā līdz 2024./2025.gada sezonas beigām.

Pagājušajā sezonā Bertāns vēl "Wizards" rindās devās laukumā 34 mačos, kuros vidēji guva 5,7 punktus, savukārt pēc maiņas darījuma "Mavericks" vienībā 22 regulārā čempionāta spēlēs caurmērā izcēlās ar 5,3 punktiem, bet 18 izslēgšanas mačos - ar 4,1 punktu. 

Bertāns aizvadītajā sezonā spēja realizēt 36% metienu, tostarp no trīs punktu līnijas metot ar 33,5% precizitāti, kas ir viņa vājākais realizēto metienu procents NBA karjerā līdz šim. "Latviešu lāzera" veiksmīgākā sezona tālmetienu ziņā bija 2018./2019.gada sezona Sanantonio "Spurs" rindās, kad viņam izdevās realizēt 42,9% metienu.

"Mavericks" pagājušajā sezonā ar izcīnītam 52 uzvarām regulārajā čempionātā ieņēma ceturto vietu Rietumu konferencē. Izslēgšanas spēlēs Dalasas vienība pirmajā kārtā ar 4-2 uzvarēja Jūtas "Jazz", bet otrajā kārtā ar 4-3 bija pārāka pār regulārā čempionāta spēcīgāko komandu Fīniksas "Suns". Sasniedzot konferences finālu pirmo reizi kopš 2011.gada, "Mavericks" neapstādināja Goldensteitas "Warriors", Rietumu konferences finālā zaudējot ar 1-4.

Starpsezonā maiņas darījumā ar Hjūstonas "Rockets" Dalasas komanda ieguva savā rīcība Kristianu Vudu, bet uz otru vienību devās Bobans Marjanovičs, Markīzs Kriss, Trejs Bērks un Stērlings Brauns, kā arī "Mavericks" 2022.gada drafta 26.izvēle, kuras rezultātā Hjūstonas komanda tika pie Vendela Mūra.

Vēl no Fīniksas "Suns" kā brīvais aģents "Mavericks" pievienojās Džaveils Makgī, ar kuru Dalasas komanda noslēdza vienošanos uz trīs gadiem. Sezonas priekšvakarā Dalasas klubs papildināja rindas ar aizsargu Fakundo Kampaco, kurš karjerā jau spēlējis kopā ar "Mavericks" spožāko zvaigzni Luku Dončiču.

Savukārt vienību pameta Džeilens Bransons, kurš pēc sezonas beigām kā brīvais aģents devās uz Ņujorkas "Knicks".

"Mavericks" sagatavošanās posmā aizvadīja trīs pārbaudes spēles, divās no kurām izcīnīja uzvaras, pārspējot Oklahomasitijas "Thunder" un Jūtas "Jazz". Bertāns visus pārbaudes mačus izlaida ceļgala savainojuma dēļ un pirms sezonas viņš ir "Mavericks" neaktīvo spēlētāju sarakstā. 

Latvijas basketbolists komandas mediju dienā atklāja, ka pagājušās sezonas vidū pēc aizmainīšanās jutās "iemests" jaunajā komandā, taču starpsezonā viņam bija iespēja apgūt "Mavericks" spēles stilu no pašiem pamatiem. Viņš piebilda, ka, lai gan vienmēr ir lietas, kuras uzlabot, savā personīgajā spēles stilā nemēģinās kaut ko kardināli izmainīt.

Tradicionālajās pirmssezonas NBA klubu ģenerālmenedžeru prognozēs čempionu titulu izcīnīs Milvoki "Bucks", bet vērtīgākā spēlētāja balva tiks Lukam Dončičam.

Par labākajiem spēlētājiem savās pozīcijās tika iebalsoti Stefans Karijs (Goldensteitas "Warriors"), Devins Bukers (Fīniksas "Suns"), Kevins Durents (Bruklinas "Nets"), Jannis Adetokunbo (Milvoki "Bucks") un Nikola Jokičs (Denveras "Nuggets"), kurš šovasar, pagarinot vienošanos ar Denveras komandu uz pieciem gadiem par 270 miljoniem ASV dolāru, noslēdza vienu no iespaidīgākajiem NBA vēsturē.

Kā veiksmīgāko komandu starpsezonas darījumos ģenerālmenedžeri minēja Klīvlendas "Cavaliers", kurai izdevās piesaistīt Donovanu Mičelu. Kā vispārsteidzošākais darījums starpsezonā tika vērta Rūdija Gobēra pārcelšanās uz Minesotas "Timberwolves" no Jūtas "Jazz".

Iepriekšējā sezonā ģenerālmenedžeri titulu atvēlēja Bruklinas "Nets" komandai, bet finālsērijas vērtīgākā spēlētāja balva tika prognozēta Durentam. Prognozes izrādījās gaužām nepareizas, jo par čempioniem kļuva "Warriors", kas finālsērijā ar 4-2 pārspēja Bostonas "Celtics", bet finālsērijas vērtīgākā spēlētāja balva tika Karijam.

Šosezon NBA regulārais čempionāts noslēgsies 9. aprīlī, kad komandas būs aizvadījušas 82 spēles. Pēc regulārā čempionāta no 11. līdz 14. aprīlim paredzēts "play-in" turnīrs, bet 15.aprīlī sāksies NBA izslēgšanas turnīrs. Finālsērijas pirmā spēle paredzēta 1. jūnijā.

Abu latviešu pārstāvētās komandas vispirms tiksies 10. novembrī Vašingtonā, bet 24. janvārī - Dalasā. Mači pēc Latvijas laika sāksies nākamajā dienā attiecīgi plkst.2 un plkst.3.30.

Divas no regulārā čempionāta spēlēm nākamajā sezonā tiks aizvadītas ārpus ASV un Kanādas. 17. decembrī Meksikas galvaspilsētā Mehiko spēkosies Maiami "Heat" un Sanantonio "Spurs", bet 19. janvārī Parīzē būs Čikāgas "Bulls" un Detroitas "Pistons" mačs.

Līdzīgi kā pagājušajā sezonā, arī šogad komandām būs jāievēro Covid-19 protokols, lai mazinātu saslimšanas izplatību. Galvenokārt tas skar nevakcinētos spēlētājus un komandas personālu, jo viņiem ik nedēļu nāksies veikt testēšanu. Vienīgais izņēmums, kura gadījumā var neveikt testēšanu tik bieži, ir nesena pārslimošana ar koronavīrusu.