foto: AP/Scanpix
Izskan runas, ka Krievija gatavo profesionālu sportistu militāros grupējumus karam Ukrainā
2020. gada Eiropas čempions un Phjončhanas olimpisko spēļu septītās vietas ieguvējs Dmitrijs Alijevs ir ticis mobilizēts
Sporta zvaigznes
2022. gada 13. oktobris, 16:28

Izskan runas, ka Krievija gatavo profesionālu sportistu militāros grupējumus karam Ukrainā

Jauns.lv

Pēdējās dienās izskanējušas runas, ka Krievijas armija gatavojot “brīvprātīgo” profesionālu sportistu grupējumus, kas okupantu armijas sastāvā dotos karot uz Ukrainu, atsaucoties uz anonīmiem avotiem, vēsta Krievijas valstij pakļautā ziņu aģentūra “RIA Novosti”.

Anonīmie avoti “RIA Novosti” vēstīja, ka 10. oktobrī Maskavā esot pārrunāta ideja par sportistu iesaistīšanu karadarbībā un esot uzdots mobilizācijas procesā iekļaut arī reģionālās sporta pārstāvniecības.

Šo izskanējušo informāciju komentējis Krievijas sporta ministrs Oļegs Matīcins, kurš neesot neko dzirdējis par šādiem augstākstāvošo nodomiem, bet piebildis, ka sportistiem nevajadzētu būt priviliģēto vidū: “Sporta ministrija oficiāli neko nezina par šo un ir dzirdējuši tikai no medijiem izskanējušo. Ikvienam ir tiesības izvēlēties, vai tas ir sportists, dzelzceļa darbinieks vai šoferis. Ja cilvēks brīvprātīgi vēlas doties aizstāvēt savu valsti, tad gods un slava viņam,” tā politiķis pauž viedokli, ka citas zemes teritoriju okupēšana ir savas valsts aizstāvēšana.

Neraugoties uz to, publiski jau izskanējis, ka vairāki sportisti bez nekāda “brīvprātības principa” ir bijuši spiesti pakļauties mobilizācijas pavēstij. Jauns.lv jau vēstīja, ka pašam un ģimenei par lielu pārsteigumu pavēsti saņēmis kādreizējais Krievijas izlases futbolists Dinijars Bilaļetdinovs, tāpat kā arī Eiropas čempions daiļslidošanā Dmitrijs Alijevs.

Savukārt Krievijas Riteņbraukšanas federācijas prezidents savulaik izcilais riteņbraucējs Vjačeslas Jekimovs atklājis, ka pavēsti par mobilizāciju saņēmuši trīs viņa pārraudzībā esošās organizācijas sportisti un viens treneris. Tāpat informāciju par mobilizētiem sportistiem pauduši arī ekstrēmo sporta veidu pārstāvji.

Tāpat Jauns.lv jau iepriekš vēstīja, ka vēl pirms mobilizācijas pavēsti par iesaukumu saņēma Krievijas hokeja izlases un Maskavas CSKA vārtsargs Ivans Fedotovs. Viņš vēlējās pamest Krievijas Aizsardzības ministrijai pietuvināto klubu un pārcelties uz nacionālo hokeja līgu, tomēr viņam to neļāva. Savukārt NHL zvaigzne Kirils Kaprizovs vēl vasaras vidū nevarēja ieceļot ASV darba vīzas neesamības dēļ, un viņam draudēja iesaukums militārajā dienestā, tomēr viņam savas problēmas izdevies atrisināt. Tāpat vairāki sportisti tikuši sodīti par to, ka iepriekš centušies viltot dokumentus par militāro dienestu.

Krievijas Olimpiskās komitejas prezidents Staņislavs Pozdņakovs jau paudis viedokli, ka karadarbībā iesaistītie sportisti būtu jāapbalvo.