foto: NTB Scanpix / Alamy/ Vida Press
Magnuss Kārlsens nācis klajā ar paziņojumu skaļākajā šaha krāpšanās skandālā
Magnusam Kārlsenam esot vēl daudz ko teikt, tomēr viņš to nedrīkstot darīt.
Citi sporta veidi
2022. gada 27. septembris, 12:50

Magnuss Kārlsens nācis klajā ar paziņojumu skaļākajā šaha krāpšanās skandālā

Jauns.lv/LETA

Pasaules vadošais šahists norvēģis Magnuss Kārlsens nācis klajā ar oficiālu paziņojumu saistībā ar ASV šahista Hansa Nīmana iespējamu krāpšanos "Sinquefield Cup" sacensībās.

"Sinquefield Cup" turnīrā septembra sākumā Kārlsens piekāpās Nīmanam, pārtraucot 53 nezaudēto maču sēriju. Pēc neveiksmes Kārlsens nesniedza komentārus, taču netieši norādīja, ka viņa pretinieks ir krāpies.

Kārlsens savā paziņojumā atvainojies par paša rīcību, izstājoties no sacensībām, un sarūgtinot šaha kopienu, bet arī viņš pats jūt sarūgtinājumu, jo vēlas vienīgi spēlēt šahu visaugstākās raudzes turnīros.

Kārslens neslēpj, ka apsvēris izstāšanos no "Sinquefield Cup" vēl pirms turnīra uzreiz, kad uzzinājis. ka tajā piedalīsies Nīmans. Kārlsenaprāt krāpšanās ir milzīga šaha problēma un jāuzlabo metodes, kā ar to cīnīties.

Norvēģu lielmeistars ir pārliecināts, ka jaunais amerikāņu šahists ir krāpies vairāk reižu, nekā publiski to atzinis. Kārlsens ir drošs par Nīmana negodīgumu arī abu duelī "Sinquefield Cup", jo amerikāņu pusaudzis viņu pieveicis ar melnajiem kauliņiem turklāt nemaz īpaši nepiepūloties, acīmredzami nekoncentrējoties spēli. Pēc Kārlsena domām nav daudz cilvēku, kas ko tādu spētu, un Nīmans neesot viņu vidū. Norvēģim esot vēl daudz ko teikt, taču bez Nīmana atļaujas, viņš to diemžēl nedrīkst darīt, tāpēc atliek vien cerēt uz jaunā amerikāņu godaprātu un atklātību. Jebkurā gadījumā pasaules šaha pirmais numurs nevēlas vairs nekad spēlēt pret Nīmanu un viņam atliek vien cerēt, ka beigu galā uzvarēs taisnība.

Pagājušajā nedēļā abi šahisti tikās tiešsaistes turnīrā, taču Kārlsens pameta maču uzreiz pēc pirmā gājiena.

19 gadus vecais Nīmans ir atzinies, ka agrāk ir krāpies nenozīmīgās tiešsaistes šaha spēlēs, taču noliedza, ka jebkad būtu krāpies augstākas raudzes mačos.

Savukārt Starptautiskā Šaha federācija (FIDE) paziņoja, ka ir gatava sākt izmeklēšanu, ja tiks atrasti pierādījumu par krāpšanos, un atbalsta Kārlsena nostāju krāpšanās jautājumā. 

Kārlsens ir pasaules čempions kopš 2013. gada, taču jūlijā viņš nāca klajā ar paziņojumu, ka 2023. gada pasaules šaha čempionātā neplāno aizstāvēt savu titulu.