foto: REUTERS/SCANPIX
Bosnijas basketbola spilgtākā zvaigzne Nurkičs stāsta par drausmīgajiem apstākļiem izlasē un ir gatavs pārņemt federācijas vadību
Jusufs Nurkičs uzskata, ka spēlētāji izdarīju visu iespējamo, bet viņiem nodrošinātie apstākļi bija zem katras kritikas.
Basketbols
2022. gada 8. septembris, 17:04

Bosnijas basketbola spilgtākā zvaigzne Nurkičs stāsta par drausmīgajiem apstākļiem izlasē un ir gatavs pārņemt federācijas vadību

Jauns.lv

Bosnijas un Hercegovinas basketbola izlase 2021. gada pavasarī Eiropas čempionāta kvalifikācijā pārliecinoši apsteidza Latvijas izlasi, uzvarot arī divās savstarpējās cīņās, pārliecinoši kvalificējoties finālturnīram, tomēr daudzas problēmas arī Balkānu reģiona valsts komandu tikai tad sākās.

Vasaras sākumā izskanēja publisks paziņojums, ka Bosnijas un Hercegovinas basketbola federācija piedzīvo finansiāli smagus laikus un varētu būt spiesta izstāties no finālturnīra ne vien vīriešu, bet arī jaunieši un sieviešu konkurencē. Dāmas vispār pēc visu laiku lielākā panākumā – 5. vietas Eiropas čempionātā – sekmīgi aizvadīja kvalifikācijas turnīru un pirmo reizi vēsturē kvalificējās Pasaules kausam, kas par neražu finansiālo problēmu laikā norisināsies tālajā Austrālijā.

Izskanot šādām runām, daži Latvijas izlases līdzjutēji jau sāka berzēt rokas, cerot, ka ranga aiznākamā komanda no tām, kas pašas nebija kvalificējušās (rangā pirmā bija Melnkalne, kas tika uz meistarsacīkstēm pēc Krievijas diskvalificēšanas), varētu tomēr tikt pie iespējas piedalīties sacensībās. Tā gan nenotika, jo bosnieši sāka pūļa finansēšanas kampaņas, bet beigu galā ar palīdzību 100 000 eiro apmērā talkā nāca arī valdība un komandas tika pie iespējas piedalīties sacensībās.

Bosnijas un Hercegovinas izlases spilgtākā zvaigzne nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Portlendas “Trail Blazers” centra spēlētājs Jusufs Nurkičs pēc 7. septembra zaudējuma lietuviešiem, kas nozīmēja izstāšanos no turnīra, neraugoties uz divām izcīnītajām uzvarām piecos mačos, turklāt uzvaras pret esošajiem Eiropas čempioniem slovēņiem, savos izteikumos bija ļoti skarbs pret visu ap izlasi notiekošo.

Nurkičs bija pateicīgs un lepns par ikvienu komandas spēlētāju, jo viss divpadsmitnieks laukumā izdarīja savu konkrētā brīža maksimumu un vareni cīnījās par savu dzimteni, tomēr viss apkārtējais esot bijis zem katras kritikas, tāpēc slavenais basketbolists ir gatavs pārņemt Bosnijas un Hercegovinas basketbola federācijas vadību, ja tādā veidā varētu uzlabot situāciju ar komandu. “Viss sākas ar federāciju. Kas mums ir? Vai mums ir cilvēki, kas to vada? Ļoti daudz lietu notiek ārpus sporta, kas ir pati vieglākā daļa šajā visā,” pauda centra spēlētājs sarunā ar “SportSport”, paužot lepnumu par ikvienu izlasē iesaistīto spēlētāju, treneru un apkalpojošā personāla dalībnieku.

Nurkičs iepriekš arī sociālajos tīklos bija publicējis attēli, kā bosnieši devās uz Eiropas čempionātu – lidmašīnas ekonomiskajā klasē, kur slaidajiem sportistiem, ieskaitot 216 centimetrus garo Nurkiču, jāsēž vienam otram blakus.

“Dodiet man federācijas prezidenta, valdes priekšsēdētāja amatu un Bosnijas un Hercegovinas komandai vairs nekad nebūs problēmu ar sagatavošanos sacensībām, viesnīcām vai ēdienu. Es esmu gatavs to visu uzņemties sakārtot, ja tas man tiktu uzticēts. Kāda jēga ir četriem spēlētājiem gulēt vienā gultā, ja mēs nesakārtojam prioritātes. Cilvēkiem ir jāsaprot, ka valstsvienība ir pāri visam un sportistiem ir nepieciešamu paši labāki apstākļi,” apņēmības pilns ir Nurkičs, uzskatot, ka šajā situācija progress nav iespējams: “Mēs varam paveikt brīnumus, jo mums ir 12 vīri, kas laukumā izdara savu maksimumu.”

Bosnieši kopumā demonstrēja ļoti saturīgu sniegumu un, nenokļūstot par “nāves grupu” dēvētajā sešiniekā kopā ar slovēņiem, francūžiem, lietuviešiem, vāciešiem un ungāriem, ļoti iespējams turnīru būtu turpinājuši arī astotdaļfināla kārtā. Ne velti Bosnija un Hercegovina ir vienīgā komanda, kas pagaidām spējusi pieveikt Eiropas čempionus slovēņus. Pēc šī dueļa viens no komandas līderiem savulaik ar Radionu Kurucu NBA draftā izvēlētais Džanans Musa, kurš nākamajā sezonā pārstāvēs Madrides “Real”, teica, ka viņa izlasei var paveikt neiedomājams lietas, šoreiz gan līdz galam tas neizdevās.