foto: Publicitātes foto
PPK komūnas radītājs Jurijs Žigajevs: “Mums jāpanāk, lai futbola spēles apmeklējums ir kā tradīcija”
Kādreizējais Latvijas futbola izlases pussargs Jurijs Žigajevs (pa labi).
Futbols
2022. gada 15. augusts, 14:01

PPK komūnas radītājs Jurijs Žigajevs: “Mums jāpanāk, lai futbola spēles apmeklējums ir kā tradīcija”

Reklāmas projekts

Sākusies Anglijas Premjerlīgas jaunā sezona, kas atkal kļūs par pasaules skatītāko nacionālo futbola čempionātu. Tā ir simtiem miljonu auditorija pie TV ekrāniem, ko visās Baltijas valstīs ekskluzīvi nodrošinās straumēšanas platforma “Viaplay”, un daudzi jo daudzi tūkstoši katras komandas atbalstītāju tribīnēs. Futbols nav iedomājams bez līdzjutējiem – ne tur, Anglijā, ne šeit, Latvijā, kur sevi arvien redzamāk piesaka futbola līdzjutēju komūna “Pa pāris kausiem”. Viens no tās aizsācējiem ir Jurijs Žigajevs, kurš pats reiz spēlējis Latvijas izlasē un pēc karjeras beigām pievērsies sava iemīļotā sporta veida popularizēšanai

“Pēc karjeras beigām sāku veidot blogus par futbolu “YouTube”, sapazinos ar mākslinieku Aivaru Baranovu un aktieri Kristianu Kareļinu. Kādu vakaru sēdējām pie alus kausa un stundas trīs pļāpājām par futbolu. Radās ideja nākamreiz pielikt kameras. Cilvēkiem patika, mums radās patreoni jeb atbalstītāji. Pašlaik starp atbalstītājiem ir 260 aktīvu cilvēku, kuri ziedo naudu, lai mēs varam pafilmēt, kaut kur aizbraukt. Bija skaidrs, ka viņiem būs interesanti arī atnākt uz futbolu. Tā pamazām radās arī ideja par savu komandu, kas tagad spēlē trešajā līgā (pēc spēka ceturtā līga Latvijā). Viss notika kaut kā pats no sevis, arī nosaukuma izvēle, lai gan bija vēl citi varianti. Palikām pie “Pa pāris kausiem”. Tas labi skan gan alus iedzeršanas ziņā, gan futbola ziņā, kur par izcīnītiem tituliem joprojām pasniedz kausus,” par PPK komūnas izveidi stāsta tās krusttēvs Jurijs Žigajevs.

Jūs paši šo kustību esat nosaukuši par lielu ģimeni. Kādi cilvēki ir jūsu komūnā?

Ļoti dažādi. Vairāki Latvijas izlases spēlētāji. Daudzi žurnālisti, arī hokeja un basketbola apskatnieki. TV komentētāji, IT speciālisti, sporta skolotāji, ārsti, aktieri. Ir visu Latvijas virslīgas komandu līdzjutēji. Futbols mūs visus vieno.

Pašiem sava komanda, kas spēlē trešajā līgā, jau ir nākamais solis?

Tā var teikt. Tagad gan sanācis, ka līmenis izrādījās mazliet augstāks, nekā sākumā domājām. No PPK patreoniem komandā ir kādi seši spēlētāji, bet liela daļa pārējo nāk mūs atbalstīt stadionā, pērk atribūtiku. 

Vai Latvijas futbola faniem ir potenciāls kļūt tikpat atpazīstamiem kā, piemēram, hokeja faniem?

Nezinu, vai vajag salīdzināt. Hokeja specifika ir viens pāris nedēļu ilgs turnīrs, kur visiem kopā sabraukt un labi pavadīt laiku. Futbolā ir cita specifika, tas notiek gandrīz visu gadu. Pavisam cita konkurence un ažiotāža. Es nezinu, kam jānotiek, lai mēs atbalsta ziņā varētu konkurēt ar futbola lielvalstīm, taču mēs noteikti varam kļūt labāki, draudzīgāki un atraktīvāki, nekā tas bijis līdz šim. Vēl mums Latvijā ļoti, ļoti vajag savu īstu nacionālo futbola stadionu.

“Pa pāris kausiem” fanu grupa jau ir labi pamanāma tribīnēs. Vai jums ir kādi īpašie saucieni, dziesmas, talismani?

Mūsu slavenākais sauklis ir šāds: “Kas mēs esam? PPK! Kur mēs esam? Pagrabā! Kur mēs būsim? Virslīgā!” Kas zina, varbūt tā patiešām arī notiks. PPK nav Žigajeva, Kareļina un Baranova projekts, kā tas varētu šķist no malas. Tas ir daudz vairāk, mūsu komūnā ienāk arvien jauni cilvēki, kas prot un vēlas radīt foršas lietas. Tie ir dažādi saukļi, atribūtika, šalles, cepures.

Vai ir kāds fanu kustības notikums vai atgadījums no spēlēm, kas īpaši palicis prātā?

Pēc pēdējās mūsu spēles trešajā līgā Vecmīlgrāvja stadiona pārvaldnieks divdesmit minūtes pēc spēles izslēdza karsto ūdeni un paziņoja, ka pietiks mums atzīmēt uzvaru. Neaizmirstamas emocijas atstājusi pirmā mājas spēle. Uz pagrabu, uz trešās līgas spēli atnāca vairāk nekā divi simti līdzjutēju.

Vai Latvijas futbola fani aktīvāk atbalsta izlasi vai klubus?

Izlases spēlēs visi esam kopā, visi kopā lecam. Tur jāaizmirst par klubu lietām, tādēļ izlases spēlēs atbalsts pēdējā laikā bijis labāks. Arī rezultāti kļuvuši labāki, un tas ir svarīgs faktors. Tomēr futbols jau nav tikai tās deviņdesmit minūtes laukumā. Tas sākas vismaz trīs stundas pirms spēles – satikšanās ar draugiem, kopīga alus iedzeršana.

Vai jūsu fanu klubā ir līdzjutēji, kuri īpaši jūt līdzi arī kādiem ārzemju klubiem?

Man šķiet, katram ir kāda sava lielā komanda. Man tā ir “Manchester United”. Anglijas premjerlīga ir populārākais čempionāts arī mūsu komūnā. Tas ir normāli. Anglijā cilvēki fano par savas pilsētas komandu un paralēli atbalsta arī kādu lielo. Droši vien PPK komūnā populārākā komanda būs “Liverpool”, tad nāks “Manchester United” un Londonas “Arsenal”. Zinu tikai vienu cilvēku, kurš atbalsta Mančestras “City”, bet viņš ir! Pahara dēļ joprojām Latvijā daudzi atbalsta “Southampton”.

Ko mēs no Anglijas futbola līdzi jušanas kultūras varam paņemt sev?

Tās ir nesalīdzināmas lietas. Tur tā ir reliģija un kultūra. Vectēvs iet ar mazdēlu uz spēli, un tā tas notiek jau sešās vai septiņās paaudzēs. Mums par desmit gadiem vecāki klubi ir tieši divi. Mazāk jāskatās, ko viņi tur tribīnēs dzied un kādus saukļus sauc. Mums ir jāiemācās šis lokālpatriotisms, savas pilsētas komandas atbalstīšana, neraugoties uz to, kādā līmenī tā spēlē. Tas nav pareizi, ka mēs tā nedarām, ka reģionos ir tik mazs skatītāju skaits. Jāmācās radīt šos svētkus, notikumu. Man šķiet, ka latvieši tomēr ir diezgan kūtra tauta un ar pāris kausiem būs par maz lai, lai viņi atvērtos pa īstam. Anglijā nedēļas nogalē galvenās divas atpūtas vietas ir futbola stadions un pabi. Tie netraucē viens otram, drīzāk papildina. Pa pāris kausiem nekas slikts nav. Anglija gadsimta garumā ir pierādījusi, ka šīs tradīcijas sporta veidam dod vēl lielāku vērtību.

Kurā stadionā, pilsētā un čempionātā ir labākā futbola atmosfēra?

Kaut kā uzreiz prātā nāk divas vietas. Viena ir “Anfield” stadions Liverpūlē, otra ir Dortmundes “Borussia” dzeltenā līdzjutēju siena laukuma galā.

Kādēļ futbols ir labākais sporta veids?

Tas ir pats demokrātiskākais. To var spēlēt liels un mazs, resns un vecs. Tur neko daudz nevajag. Vienu bumbu.

Anglijas Premjerlīgas 2022./2023. gada sezona sākās aizvadītās nedēļas nogalē un beigsies 2023. gada 28. maijā. Par sezonas galvenajiem favorītiem tiek uzskatītas “Manchester City” un “Liverpool” komandas, taču šajā līgā savs pārākums ir jāpierāda katrā atsevišķā spēlē. Te bez kārtīgas cīņas nepadodas neviens, un vairāki pārsteidzoši spēļu iznākumi bija jau pirmajā kārtā.

Premjerlīga Latvijas skatītājiem būs pieejama “Viaplay” platformā ar visiem 380 mačiem tiešraidē no 5. augusta, un to būs iespējams skatīties uz dažādām ierīcēm. Papildus iknedēļas dueļiem “Viaplay” piedāvās pasaules līmeņa spēļu skatīšanos ar komentāriem vietējās valodās. “Viaplay Group” ir tiesības uz Premjerlīgas translēšanu līdz 2028. gadam. Vairāk: https://viaplay.lv/devices 

Reklāmas raksts sadarbībā ar "Viaplay".