Citi sporta veidi
2022. gada 20. jūlijs, 22:19

Skandāls ap BMX sacensībām Valmierā: novērošanas kameru video raisa aizdomas par trenera krāpšanos

Jauns.lv

Skandāls aizvadītā mēneša nogalē piemeklējis Valmierā notikušās Eiropas Kausa BMX sacensības. Jau sacensību laikā parādījusies informācija par iespējamu krāpšanos, ziņo raidījums "TV3 Ziņas". Tiek pieļauts, ka kāda BMX braucēja treneris pirms sacensībām slepus esot mainījis starta barjeras iestatījumus, kas citus sportistus nostādīja neizdevīgā situācijā.

Pie TV3 vērsies BMX treneris Miks Puķītis, kura audzēkņi arī piedalījās 25. un 26. jūnijā Valmierā notikušajās Eiropas Kausa divu posmu sacensībās. 

"Tā informācija atnāca netīšām. No viena cilvēka, otra, trešā." Treneris skaidro, ka ziņas un aizdomas par veiktām izmaiņām starta barjeras krišanas ātrumā parādījās jau sacensību laikā.

foto: Ekrānuzņēmums no TV3 Ziņām.
Treneris Ivo Lakučs sēdē atzina, ka novērošanas video ierakstā ir redzams viņš kopā ar Kristenu Krīgeru.

Tikai pēc sacensībām Miks Puķītis piekļuva novērošanas video un pārliecinājās, ka pēc oficiālajiem treniņiem vēlu vakarā, pirms sacensību pirmās dienas, tiešām pie starta barjeras ir darbojies Ivo Lakučs ar savu audzēkni Kristenu Krīgeru.

Videomateriāls ir nokļuvis arī TV3 rīcībā.

"Notika tas, ka piektdienas vakarā, piektdienas pēcpusdienā bija oficiālie treniņi, un pēc tam "uzpeldēja" informācija, ka plkst. 22.30 vakarā trasē ir ieradušies sportists Krīgers un treneris Lakučs un veikuši manipulācijas ar starta barjeru," TV3 stāsta treneris.

Kā norāda TV3, pastāv aizdomas, ka tika pārprogrammēts starta barjeras krišanas ātrums.

"Tas, ko var ieprogrammēt - cik ātri viņa sāk bremzēties. Respektīvi, jo lielāks šis milisekunžu skaits tajā taimerī, jo vēlāk viņa sāk bremzēties, līdz ar to viņa krīt ātrāk,” skaidro Puķītis.

foto: Ekrānuzņēmums no TV3 Ziņām.
"Tā starta kustība, tas sākums, pirmais brauciena sākums, tam ir ārkārtīgi liela nozīme," norāda treneris Miks Puķītis.

Ņemot vērā, ka par iespējamajām izmaiņām starta barjerā zināja tikai treneris Lakučs un sportists Krīgers, pārējie sportisti tika nostādīti ļoti neizdevīgā situācijā. "Tā starta kustība, tas sākums, pirmais brauciena sākums, tam ir ārkārtīgi liela nozīme. Liela nozīme, vai tu, izkustoties no vietas, spēj būt tos divus, trīs vai piecus centimetrus priekšā vai aizmugurē," norāda treneris.

Pēc vairākkārtējiem aicinājumiem un vairāku BMX klubu oficiāla iesnieguma tikai šajā nedēļā notikušais izvērtēts Latvijas Riteņbraukšanas federācijas padomes sēdē.

Treneris Ivo Lakučs sēdē atzina, ka novērošanas video ierakstā ir redzams viņš kopā ar Kristenu Krīgeru.

Lakučs apgalvo, ka apsūdzības izvirzītas, lai nomelnotu viņa un Krīgera panākumus.

"Skaudība, liekulība, divkosība pārņem veselo saprātu," TV3 komentēja Lakučs.

foto: Ekrānuzņēmums no TV3 Ziņām.
Treneris Ivo Lakučs sēdē atzina, ka novērošanas video ierakstā ir redzams viņš kopā ar Kristenu Krīgeru.

Lakučs uzsver, ka starta barjeras pārprogrammēšana neesot notikusi. Brīvajā laikā no pamatdarba viņš esot pārbaudījis starta barjeru un sagatavojis rezerves pulti. Tas darīts, lai sacensības noritētu bez aizķeršanās, jo starta barjerai agrāk esot bijušas problēmas.

"Es esmu 100% pārliecināts, ka barjera krita tieši tāpat kā treniņu laikā, jo iestatījumi netika mainīti," stāsta Lakučs.

Tikmēr Latvijas Riteņbraukšanas federācijas izpilddirektors Artis Ozols, uzklausot abu pušu stāstīto, atzīst, ka notikušais ir kaut kas nebijis: "Šis ir būtībā unikāls gadījums, tāpēc arī šī situācija ir tāda, būtībā ilgi velkas. Ja skatāmies no pārkāpuma, notikuma brīža, kas ir jūnija beigas, tagad ir jūlija vidus, īsti tāda noteikuma punkta nav, kas precīzi regulētu šo gadījumu."

Tāpēc Latvijas federācijas pārstāvis sola tuvāko divu nedēļu laikā atrisināt šo jautājumu, vēršoties Starptautiskajā Riteņbraukšanas federācijā. Starptautiskajai federācijai būs jāizlemj, vai ir noticis pārkāpums, un, ja ir noticis, tad kāds sods pienākas vainīgajiem.