foto: REUTERS/SCANPIX
Krievijas olimpiskais varonis gribēja braukt uz NHL, bet nonāca armijā aiz polārā loka
Ivans Fedotovs Pekinas olimpiskajās spēlēs bija viens no galvenajiem Krievijas hokejistu panākumu un sudraba medaļas kaldinātājiem.
Hokejs
2022. gada 4. jūlijs, 17:19

Krievijas olimpiskais varonis gribēja braukt uz NHL, bet nonāca armijā aiz polārā loka

Jauns.lv

Ļoti negaidīts hokeja karjeras pavērsiens izvērties vienam no Krievijas olimpiskajiem varoņiem – Phjončhanas olimpisko spēļu hokeja komandas pamatvārtsargam Ivanam Fedotovam – viņa karjera Ziemeļamerikas vietā turpināsies aiz polārā loka, vēsta Krievijas mediji.

Kontinentālās hokeja līgas (KHL) kluba Maskavas CSKA pamatvārtsargs Ivans Fedotovs, kurš vārtus sargāja arī visās sešos Krievijas Olimpiskās komitejas komandas mačos Pekinas olimpiskajās spēlēs, palīdzot izcīnīt sudraba medaļu, bija nolēmis pēc aizvadītās sezonas izmēģināt spēkus Ziemeļamerikā. Fedotovs Pekinā sešos mačos atvairīja 94,3 procentus pretinieku metienu, bet Gagarina kausa izcīņas izslēgšanas mačos 22 mačos tika galā ar 93,7% sāncenšu raidījumu. Turklāt abās sacensības izcīnīta otrā vieta. 201 centimetru raženā vārtsarga sniegums piesaistīja arī viņu savulaik draftējušās nacionālās hokeja līgas (NHL) komandas Filadelfijas “Flyers” interesi.

Fedotovs jau bija informējis kluba vadību par plāniem pamest komandu un doties izmēģināt veiksmi NHL. Tomēr fakts, ka viņš pārstāvējis Krievijas armijas centrālo sporta klubu (CSKA abreviatūras tulkojums), viņam nenāca par labu.

Mūsdienās armijas ietekme uz CSKA aktivitātēm ir krietni mazāka nekā padomju laikos, tomēr nav mainījies fakts, ka visa sporta industrija šajā valstī ir praktiski tikai valsts līdzekļu sponsorēta. CSKA gadījumā klubs ir pakļauts naftas gigantam “Rosneft”, bet vienības galva ir viens no diktatora Vladimira Putina biedriem oligarhs Igors Sečins.

Fedotova vēlme pamest Krieviju pēc līguma parakstīšanas ar “Flyers” tika uztverta kā mēģinājums izvairīties no militārā dienesta. Par sodu hokejists tika pie nozīmējuma dienestam Ziemeļu Ledus okeānā esošajā Novaju Zemļā. Rekrutācijas punktā Fedotovam esot kļuvis slikti ar veselību un viņš ticis hospitalizēts, tomēr, kā vēsta ziņu aģentūra TASS, hokejisti jau šobrīd atrodoties Severomorskā (militārā bāze Murmanskas apgabalā) un drīzumā došoties uz Novaju Zemļu.

Aiz ziemeļu polārā loka starp Barenca un Karas jūrām esošais salu arhipelāgs ir no ārpasaules praktiski noslēgta Krievijas militārā zonā. Arhipelāgā jau no 1954. gada norisinājušies kodolieroču izmēģinājumi un vienīgie pastāvīgie iedzīvotāji tur ir krievu militāristi. Šī vieta nereti tiek izmantota kā sodīšanas veids, jo uz salas ir nopietnas problēmas ar dzeramo ūdeni, elektrību un sakaru pārklājumu.  

Fedetova gadījums liek aizdomāties arī citiem jaunajiem krievu hokejistiem no CSKA sistēmas, kas spēlē ārzemēs un nav bijuši obligātajā militārajā dienestā – Iļja Sorokins, Jegors Afanasjevs, Artjoms Grušņikovs, Dmitrijs Samorukovs varētu piedzīvot ko līdzīgu.