foto: AFP/Scanpix
Bertānam trīs punkti "Mavericks" zaudējumā; NBA finālā iekļūst "Warriors"
Basketbols
2022. gada 27. maijs, 08:44

Bertānam trīs punkti "Mavericks" zaudējumā; NBA finālā iekļūst "Warriors"

Jauns.lv / LETA

Latvijas basketbolists Dāvis Bertāns ceturtdien guva trīs punktus Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) pusfināla sērijas piektajā spēlē, taču Dalasas "Mavericks" Sanfrancisko piedzīvoja zaudējumu, finālā iekļūstot Goldensteitas "Warriors".

Dalasieši viesos ar piekāpās Goldensteitas "Warriors", kas bija pārāka ar 120:110 (28:23, 41:29, 25:32, 26:26). Sērijā "Mavericks" piekāpās ar 1-4.

Bertāns spēlēja trīs minūtes un 57 sekundes, kuru laikā realizēja vienu no diviem tālmetieniem, izcīnīja vienu atlēkušo bumbu, saņēma vienu personisko piezīmi un spēli noslēdza ar +/- rādītāju -5.

Dalasas komandā ar 28 punktiem, deviņām atlēkušajām bumbām un sešām rezultatīvām piespēlēm izcēlās Luka Dončičs, 26 punktus guva Spensers Dinvidijs, 13 - Dorians Finnijs-Smits, bet desmit - Džeilens Bransons.

"Warriors" rindās seši spēlētāji guva vismaz desmit punktus, bet rezultatīvākais ar 32 punktiem bija Klejs Tpmpsons, kurš realizēja astoņus no 16 tālmetieniem. "Double-double" sakrāja Endrjū Viginss (18 punkti un desmit atlēkušās bumbas) un Kevins Lūnijs (desmit punkti un 18 atlēkušās bumbas), bet Stefens Karijs guva 15 punktus un deviņreiz rezultatīvi piespēlēja.

Goldensteitas "Warriors" sesto reizi pēdējo astoņu sezonu laikā iekļuva NBA finālā. Kas līdzīgs pēdējoreiz izdevies Maikla Džordana vadītajai Čikāgas Bulls komandai no 1991. līdz 1998. gadam, kad tā izcīnīja sešus čempiona titulus. Sanfrancisko vienības treneris Stīvs Kers piedalījās pēdējo triju "Bulls" titula izcīnīšanā.

"Atgriešanās finālā mums visiem ir īpaša," sacīja Kers. "Ir tik grūti iekļūt finālā. Tas ir nogurdinoši, stresaini, emocionāli. Lai astoņu gadu laikā sešas reizes tiktu finālā, ir vajadzīgas milzu prasmes, apņēmība un darbs, un es nevaru būt lepnāks par saviem puišiem."

Goldensteita ieguva NBA čempionu titulu 2015., 2017. un 2018. gadā, katru reizi pārspējot Lebrona Džeimsa vadīto Klīvlendas "Cavaliers", bet zaudēja 2016. un 2019. gada finālā un pēdējās divās sezonās atjaunoja sastāvu.

Tompsons ir beidzis pārsteidzošu atgriešanās spēlē ceļu pēc divām izlaistām sezonām un rehabilitācijas gadiem.

"Tik sirreāla sajūta," sacīja Tompsons. "Es par to sapņoju katru dienu. Esmu pacilāts, bet joprojām esmu izsalcis. Tas būs daudz saldāk, ja mēs pabeigsim misiju nākamajā sacensību kārtā."

Tompsonam, kurš pēc kreisā ceļgala operācijas izlaida visu 2019./2020. gada sezonu, kā arī visu 2020./2021.gada sezonu pēc Ahilleja cīpslas plīsuma, tas būs sestais NBA fināls.

"Es spēlēju briesmīgi," pēc spēles sacīja Dončičs. "Cīnījāmies līdz galam. Esmu patiesi lepns par šo komandu."

"Mums vienkārši bija slikts vakars neīstajā laikā. Tas nenozīmē, ka mums bija slikta sezona," sacīja Dalasas vienības treneris Džeisons Kids. "Esam ielikuši pamatus. Tagad varam sākt būvēt."

Trešās ceturtdaļas beigās Dalasas komanda ar 15:0 izrāvienu panāca 92:84, bet "Warriors" atklāja ceturto ceturtdaļu ar 7:1 izrāvienu.

"Warriors" pretiniece finālā noskaidrosies Bostonas "Celtics" un Maiami "Heat" duelī, kurā pagaidām ar 3-2 vadībā ir Bostonas komanda.

Dalasieši konferences finālsērijā bija iekļuvuši pirmo reizi kopš 2011. gada. Pirmajā kārtā viņi ar 4-2 uzveica Jūtas "Jazz", bet otrajā ar 4-3 bija pārāki pār pamatturnīra spēcīgāko komandu Fīnksas "Suns".

"Mavericks" regulārajā turnīrā uzvarēja 52 no 82 spēlēm un ieņēma ceturto vietu Rietumu konferencē, kamēr "Warriors" ar 53 panākumiem bija trešie.