foto: Edijs Pālens/LETA
Latvijas hokeja izlasei neizdodas pārspēt zviedru vārtsargu; čempionāts ir galā
Latvijas hokeja izlase pret zviedriem aizvada vienu no savām labākajām spēlēm čempionātā.
Hokejs
2022. gada 24. maijs, 12:58

Latvijas hokeja izlasei neizdodas pārspēt zviedru vārtsargu; čempionāts ir galā

Jauns.lv / LETA

Latvijas vīriešu hokeja izlase pasaules čempionātu Tamperē otrdien beidza ar zaudējumu Zviedrijas valstsvienībai, izslēgšanas spēlēm nekvalificējoties.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Fanu teltī pie "Arēnas Rīga" līdzjutēji līdz pēdējam tic uzvarai pret Zviedriju

Fanu teltī pie "Arēnas Rīga" līdzjutēji līdz pēdējam tic uzvarai pret Zviedriju.

gallery icon
89

Latvija piekāpās Zviedrijai ar 0:1 (0:0, 0:1, 0:0).

Spēles pirmajā trešdaļā ripu uzbrukuma zonā vairāk kontrolēja zviedru hokejisti, tomēr Latvijas izlases vārtsargs Artūrs Šilovs ar laukuma spēlētāju palīdzību spēja noturēt savus vārtus neieņemtus.

Latvijas izlasei arī bija pāris iespēju, lai gūtu vārtus, tomēr ar Rodrigo Ābola un Riharda Mareņa metieniem no tuvas distances perioda vidū galā tika Zviedrijas izlases vārtsargs Līnuss Ulmarks.

Spēles 15.minūtē Latvijas izlase ieguva skaitlisko vairākumu, taču bīstamus metienus pa zviedru vārtiem neizpildīja.

Perioda izskaņā vairākas labas iespējas gūt vārtus izveidoja Latvijas izlase, taču nedz izgājienā divi pret viens Ronaldam Ķēniņam, nedz mirkli vēlāk Rūdolfam Balceram un Mārtiņam Dzierkalam pārspēt Ulmarku neizdevās.

Otrās trešdaļas sākums pagāja līdzīgā cīņā ar labiem pretuzbrukumiem abu izlašu izpildījumā, tomēr nevainojami turpināja darboties vārtsargi. Perioda septītajā minūtē nogāzts tika Kristaps Sotnieks, Latvijai iegūstot otro skaitlisko vairākumu mačā, kas gan palika neizmantots.

Lieliska iespēja zviedriem izvirzīties vadībā bija otrā perioda desmitajā minūtē, kad izgājienā divi pret viens par metienu izšķīrās Kārls Grundstrēms, bet teicami nospēlēja Šilovs. Mirkli vēlāk no labas pozīcijas pa vārtiem meta arī Rasmuss Dālins, taču arī šajā epizodē droši darbojās Latvijas izlases vārtsargs.

Mača 35.minūtē Latvijas izlasi mazākumā atstāja Artūrs Kulda un zviedriem izdevās realizēt vairākumu - precīzs metiens padevās Viljamam Nīlanderam. Mirkli iepriekš Šilovs glāba izlasi pēc Dālina un Rasmusa Asplunda bīstamiem metieniem.

Otrā perioda izskaņā vēl vienu vairākumu ieguva Latvijas izlase - vienīgo metienu tajā izpildīja Nikolajs Jeļisejevs, taču precīzi spēlēja Ulmarks.

Trešdaļas pēdējā minūtē arī zviedri tika pie otra vairākuma, kad noteikumus pārkāpa Šilovs, tomēr atlikušajās 34 sekundēs to izmantot neizdevās.

Metienu skaits vārtu rāmī pēc otrā perioda bija 26:13 zviedru labā.

Vairākuma atlikušo daļu zviedri nerealizēja arī trešās trešdaļas sākumā, kaut gan Nīlanders trāpīja pa vārtu stabu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Zviedri arī trešajā periodā dominēja un kontrolēja spēles gaitu, līdz perioda vidum septiņreiz trāpot Šilova sargāto vārtu rāmī, kamēr latviešiem šāda metiena nebija neviena.

Laba izdevība bija Mārtiņam Dzierkalam trešdaļas otrajā pusē, no kreisās puses apslidojot ap zviedru vārtiem, un tikai aizsargs Antons Lindholms, kurš vārtu priekšā cīnījās ar Arturu Kuldu, ar nūju apturēja metienu tukšajā vārtu stūrī.

Divas minūtes un 15 sekundes pirms mača beigām Šilovs deva vietu sestajam laukuma spēlētājam, bet vārtus gūt neizdevās.

Plkst.16.20 šajā pašā arēnā tiksies ASV un Norvēģija, bet plkst.20.20 - Somija un Čehija. Abas spēles tiešraidē pārraidīs televīzijas kanāls "360TV hokejs".

Zviedri mačā pa vārtiem meta 35 reizes, bet Latvijas hokejisti zviedru vārtsargu traucēja 21 reizi.

Vārtos Šilovs atvairīja 34 no 35 metieniem, bet "sauso" spēli Zviedrijas izlases rindās aizvadīja Ulmarks.

Par trim labākajiem Latvijas hokejistiem šajā čempionātā tika atzīti Rūdolfs Balcers, Rihards Bukarts un Jānis Jaks.

B grupā pēc septiņām spēlēm vadībā ar 18 punktiem izvirzījusies Zviedrija, sešās spēlēs 16 punkti ir Somijai,  Čehija guvusi 13, bet ASV - desmit punktus. Aiz labāko četrinieka ar astoņiem punktiem septiņās spēlēs palika Latvija, septiņus punktus guva Austrija, ar pieciem punktiem sešās cīņās seko Norvēģija, bet viens punkts septiņos dueļos palika Lielbritānijai.

Helsinku grupā līdere ar ar 18 punktiem sešos dueļos ir Šveice, 15 punkti ir Vācijai, bet 12 punktus guvusi Dānija un Kanāda. Deviņi punkti ir Slovākijai, piecus punktus guvusi Francija, bet čempionātu beigusi Kazahstāna ar trim punktiem un Itālija ar vienu punktu.

Pasaules čempionāta ievadā latvieši ar 1:4 zaudēja ASV, bet pēc tam ar 1:2 - Somijai. Pēc tam ar 3:2 tika pārspēta Norvēģija, ceturtdien ar 1:5 tika piedzīvota sagrāve pret Čehiju, piektdien ar 4:3 pēcspēles metienu sērijā tika pārspēta Austrija, bet svētdien ar 4:3 tika uzvarēta Lielbritānija. 

Zviedrijas hokejisti ar 3:1 pārspēja Austriju, ar 5:3 - Čehiju, ar 6:0 - Lielbritāniju, 3:2 pēcspēles metienos - Somiju, ar 2:3 pagarinājumā zaudēja ASV un ar 7:1 sagrāva Norvēģiju.

Komandas savā starpā ir tikušās 26 reizes, tikai divās uzvaru svinot Latvijai. Vēl reizi spēlēts neizšķirti. Pēdējā spēle notika Pekinas olimpisko spēļu grupas turnīrā, Zviedrijai uzvarot ar 3:2.

Tikai uzvara pamatlaikā pret Zviedriju, kas jau nodrošinājusi vietu ceturtdaļfinālā, ļaus Latvijai cerēt uz cīņas turpināšanu izslēgšanas spēlēs. Lai tas notiktu, vēlāk jāsagaida arī Norvēģijas panākums pamatlaikā pret ASV.

Latvijas izlases sastāvs pasaules čempionātam:

Vārtsargi: Elvis Merzļikins (Kolumbusas "Blue Jackets", NHL), Gustavs Dāvis Grigals (Aļaskas Fērbenksas Universitāte, NCAA), Artūrs Šilovs (Ebotsfordas "Canucks", AHL);

Aizsargi: Jānis Jaks ("Soči", KHL), Kārlis Čukste (Tršinecas "Ocelārži", Čehija), Kristaps Sotnieks (Rīgas "Dinamo", KHL), Roberts Mamčics ("Linkoping", Zviedrija), Arvils Bergmanis (Aļaskas Fērbenksas Universitāte, NCAA), Artūrs Kulda (Krēfeldes "Pinguine", Vācija), Kristaps Zīle (Litvīnovas "Verva", Čehija), Sandis Smons (Ženēvas "Servette", Šveice), Kristiāns Rubīns (Toronto "Marlies", AHL);

Uzbrucēji: Mārtiņš Dzierkals (Plzeņas "Škoda", Čehija), Rihards Bukarts (Vladivostokas "Admiral", KHL), Roberts Bukarts (Vītkovices "Ridera", Čehija), Andris Džeriņš (Lincas "Black Hawks", Austrija), Rihards Marenis (Ērnšeldsvīkas "MoDo", Zviedrija), Deniss Smirnovs (Ženēvas "Servette", Šveice), Ronalds Ķēniņš ("Lausanne", Šveice), Oskars Batņa (Mikeli "Jukurit", Somija), Renārs Krastenbergs (Villahas VSV, Austrija), Klāvs Veinbergs ("Zemgale"/LLU, Latvija), Rodrigo Ābols ("Orebro", Zviedrija), Nikolajs Jelisejevs (Ērnšeldsvīkas "MoDo", Zviedrija), Rūdolfs Balcers (Sanhosē "Sharks", NHL).

Zviedrijas vīriešu hokeja izlases sastāvs pasaules čempionātam:

Vārtsargi: Magnuss Helbergs (Detroitas "Red Wings", NHL), Markuss Hēgberjs ("Linkoping", Zviedrija), Līnuss Ulmarks (Bostonas "Bruins", NHL);

Aizsargi: Adams Larsons (Sietlas "Kraken", NHL), Henriks Tēmerness (Ženēvas "Servette", Šveice), Olivers Ēkmans Larsons (Vankūveras "Canucks", NHL), Rasmuss Dālins (Bufalo "Sabres", NHL), Antons Lindholms (Minskas "Dinamo", KHL), Ēriks Gustafsons (Čikāgas "Blackhawks", NHL), Jūnatans Pudass (Šellefteo AIK, Zviedrija), Markuss Petersons (Pitsburgas "Penguins", NHL);

Uzbrucēji: Makss Frībergs (Gēteborgas "Frolunda", Zviedrija), Oskars Langs, Nilss Omans (abi - "Leksand", Zviedrija), Antons Bengtsons (Engelholmas "Rogle", Zviedrija), Lukass Vallmarks, Jūakims Nordstrēms (abi - Maskavas CSKA, KHL), Kārls Klingbergs ("Zug", Šveice), Jūels Kellmans (Vēkšes "Lakers", Zviedrija), Ēmils Bemstrēms (Kolumbusas "Blue Jackets", NHL), Rasmuss Asplunds (Bufalo "Sabres", NHL), Matīass Brome ("Davos", Šveice), Jākobs Petersons (Dalasas "Stars", NHL), Kārls Grundstrēms (Losandželosas "Kings", NHL), Viljams Nīlanders (Toronto "Maple Leafs", NHL).