Latvijas izlase spēkojas ar Čehiju

gallery icon
38
Hokejs
2022. gada 19. maijs, 21:05

Vismaz bija goda vārti: Čehijas hokejisti neatstāj nekādas cerības Latvijai

Jauns.lv / LETA

Latvijas vīriešu hokeja izlase ceturtdien pasaules čempionāta cīņā Tamperē zaudēja Čehijai.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Latvija piekāpās Čehijai ar 1:5 (0:5, 0:0, 1:0).

Vārtus Latvijas komandā guva Arturs Kulda.

Pirmie vārti krita spēles piektajā minūtē, kad pēc uzmetiena no zilās līnijas Merzļikins ripu atvairīja, taču tieši uz nūjas Hinekam Zohornam, kurš raidīja ripu pustukšos vārtos - 1:0 Čehijas izlases labā.

Latvijas hokeja izlases līdzjutēji Tamperē

gallery icon
39

Pēc Oskara Batņas noraidījuma, kas tika saņemts savu vārtu priekšā, aizsargājot Merzļikinu no pretinieku uzbrucējiem, čehi 56 sekunžu laikā guva otros vārtus. Ar piespēlēm tika izraustīta Latvijas aizsardzība, Romanam Červenkam no labā iemetiena apļa ripu pāri Merzļikina kājsargam raidot pustukšā vārtu stūrī - 2:0.

3:0 čehi panāca septītās minūtes nogalē, kad Jakubs Fleks Latvijas aizsardzības zonā pie apmales ieguva ripu un piespēlēja Mihaelam Špačekam, kurš ar metienu no neērtās puses guva vārtus.

17.minūtē ceturtos vārtus guva Tomāšs Hērtls, bet 64 sekundes pirms pārtraukuma pēc lieliskas piespēles uz vārtu tālo stabu piekto ripu Latvijas izlases vārtos raidīja Davids Pastrņāks - 5:0.

Par čehu pārsvaru pirmajā periodā liecina arī metinu pa vārtiem skaits. Latvijas hokejisti pretinieku vārtsargu Karelu Vejmelku traucēja vien trīsreiz, kamēr čehi vārtu guvumā pārvērta piecus no 17 metieniem.

Otro trešdaļu vārtos Merzļikina vietā uzsāka Artūrs Šilovs, bet Latvijas hokejisti spēlēja aktīvāk, šajā periodā vairāk metot pa vārtiem nekā pretinieki - astoņi metieni pret čehu četriem.

Pa četrām soda minūtēm periodā nopelnīja gan Latvija, gan Čehija, taču vārti gūti netika.

Trešajā trešdaļā bija pagājusi 61 sekunde, kad Latvija guva savus pirmos vārtus spēlē. Rihards Bukarts no labās puses apslidoja pretinieku vārtus un meta pa vārtiem. Vejmelka ripu atvairīja, bet pirmais pie tās bija Latvijas izlases aizsargs Arturs Kulda, ripu caur padusi vārtsargam raidot vārtos - 1:5.

45.minūtē Mārtiņu Dzierkalu ar neatļautu paņēmienu apturēja aizsargs Jans Ščotka, uz divām minūtēm dodoties uz noraidīto soliņa, taču vēl vienus vārtus iemest Latvijas hokejistiem neizdevās.

Tāpat arī atlikušajā spēles laikā nevienam no hokejistiem gūt vārtus neizdevās, Čehijai uzvarot ar 5:1.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Par labāko Latvijas komandā tika atzīts vārtsargs Artūrs Šilovs, kurš atvairīja visus 11 pretinieku mestās ripas. Čehijai labākā spēlētāja balva tika uzbrucējam Davidam Krejči, kurš sakrāja divas rezultatīvas piespēles.

Čehijai pa diviem rezultativitātes punktiem nopelnīja arī Červenka, Pastrņāks, Zohorna un Hērtls (visiem - 1+1). 

Vārtos Vejmelka atvairīja 16 no 17 metieniem, bet Merzļikins pretējos vārtos pirmajā trešdaļā tika galā ar 12 no 17 metieniem.

Jau ziņots, ka dienas pirmajā spēlē šajā grupā ceturtdien ASV ar 3:0 (0:0, 1:0, 2:0) uzvarēja Lielbritānijas valstsvienību.

Mača favorītei ASV pirmajā periodā vārtus liedza gūt mazākumā pavadītās astoņas minūtes. Amerikāņi vadību ieguva vien otrā perioda devītajā minūtē, kad Bens Maiers laboja Endrū Pīka mestās ripas lidojuma virzienu.

Trešā perioda pirmajās četrās minūtēs Kīfers Belouss guva divus vārtus vairākumos un nostiprināja ASV izlases vadību. Vispirms viņš no asa leņķa meta tukšā vārtu stūrī, bet pēc tam izcēlās ar nekļūdīgu raidījumu no iemetiena apļa.

Vārtsargs Džeremijs Sveimens atvairīja visas 17 Lielbritānijas hokejistu mestās ripas, kamēr paši ASV hokejisti izpildīja 41 metienu pa Džeksona Vistla sargātajiem vārtiem.

B apakšgrupā līdere ar 11 punktiem ir Zviedrijai, kurai ar desmit punktiem seko Somija, bet tālāk ar astoņiem punktiem ir ASV. Četrinieku ar pieciem punktiem noslēdz Norvēģija, četrus punktus guvusi Čehija, pa trīs punktiem ir Latvijai un Austrijai, kamēr Lielbritānija tikusi pie punkta.

Aizsargs Kristaps Sotnieks ceturtdien elites divīzijā aizvada savu 87.spēli, sasniedzot jaunu rekordu Latvijas izlases hokejistiem. Savulaik 86 spēlēs augstākajā divīzijā laukumā devās Aleksandrs Ņiživijs.

Latvijas izlasei nevarēja palīdzēt saslimušais aizsargs Sandis Smons, taču ierindā aizsargiem bija savainojuma dēļ divas spēles izlaidušais Arturs Kulda.

B apakšgrupā līdere pēc četrām kārtām ar 11 punktiem ir Zviedrijai, kurai ar desmit punktiem seko Somija, bet tālāk ar astoņiem punktiem ir ASV. Septiņus punktus guvusi Čehija, ar pieciem punktiem seko Norvēģija, pa trim punktiem ir Latvijai un Austrijai, kamēr Lielbritānija tikusi pie punkta.

Jau ziņots, ka A apakšgrupā Helsinkos Vācija ar 1:0 pieveica Dāniju.

Vienīgie vārti mačā tika gūti vien 33.minūtē, kad vairākumā izcēlās Vācijas izlases uzbrucējs Marks Mihaeliss - 1:0.

Spēles sākums "Helsinki Ice Hall" arēnā iekavējās neliela ugunsgrēka dēļ. Tāpēc mača sākums no plkst.16.20 tika pārcelts uz plkst.18, bet otrā spēle, kurā laukumā dosies Kanāda un Kazahstāna, šo spēli translējot televīzijas kanālam "360TV hokejs", - no plkst.20.20 uz 21.30.

Arēna nekavējoties tika evakuēta un uguns apdzēsta, un negadījumā cietušo nav. Spēles norises vietu bija spiesti pamest arī hokejisti, kuri pilnā ekipējumā pie arēnas gaidīja iespēju atgriezties telpās.

Helsinku grupā līdere ar 12 punktiem četrās spēlēs ir Šveice, deviņus punktus trīs dueļos guvusi Kanāda, bet četros - Vācija. Seši punkti četrās cīņās un ceturtā vieta ir Dānijai. Francijai ir pieci punkti četrās cīņās, Slovākija guvusi trīs punktus četros dueļos, Itālijai ir viens punkts četros mačos, bet Kazahstāna aizvadījusi trīs spēles un pagaidām ir bešā.

Pasaules čempionāta ievadā latvieši saskārās ar problēmām metienu realizācijā un ar 1:4 zaudēja ASV, turpinājumā strīdīgs un lieks noraidījums maksāja zaudējumu 1:2 Somijai, bet pirmdien ar 3:2 smagā cīņā tika pārspēta Norvēģija. Čehijas hokejisti meistarsacīkšu sākumā ar 5:1 uzvarēja Lielbritāniju, pēc tam ar 3:5 zaudēja pašreizējai apakšgrupas līderei Zviedrijai, bet otrdien negaidīti ar 1:2 pēcspēles metienu sērijā zaudēja Austrijai.

Otrdien Latvijas izlases rindas papildināja aizsargs Kristiāns Rubīns, bet trešdien kļuva zināms, ka čempionātā nespēlēs uzbrucējs Teodors Bļugers. Pēc Bļugera atteikuma Latvijas izlase var pieteikt uzbrucēju Klāvu Veinbergu, kurš šosezon "Zemgale"/LLU sastāvā kļuva par Latvijas čempionu.

Čehijas hokeja izlase trešdien no Ziemeļamerikas sagaidīja Nacionālajā hokeja līgā rezultatīvi spēlējošo uzbrucēju Davidu Pastrņāku. Ceturtdien plānota uzbrucēja Davida Kempfa pievienošanās, bet nedēļas sākumā Tamperē ielidoja aizsargs Mihals Kempnijs.

Piektdien Latvija cīnīsies ar Austriju, svētdien latvieši pirmo reizi pasaules čempionātā spēlēs pret Lielbritānijas hokejistiem, bet grupu turnīru noslēgs otrdien ar maču pret Zviedriju.

Pēc neatkarības atjaunošanas Latvija ar Čehiju tikusies desmit reizes un nav uzvarējusi nevienā mačā. Punktos "aizķerties" vien izdevies 2006.gadā par neizšķirtu un desmit gadus vēlāk par zaudējumu pēcspēles metienu sērijā.

Latvijas izlases kapteinis čempionātā ir Rodrigo Ābols, bet viņam asistē Rūdolfs Balcers un Artūrs Kulda.

Vislielākā pasaules čempionātu pieredze ir aizsargam Kristapam Sotniekam, kurš spēlē savās 13.meistarsacīkstēs. Uzbrucējiem Ronaldam Ķēniņam un Robertam Bukartam, kā arī aizsargam Artūram Kuldam šis ir attiecīgi devītais, astotais un septītais čempionāts. Deviņi hokejisti nav spēlējuši nevienā pieaugušo čempionātā.

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Starptautiskā Hokeja federācija (IIHF) atstādināja no IIHF rīkotajām sacensībām visas Krievijas un Baltkrievijas izlases un klubus. Krievijas un Baltkrievijas vietā spēlēs Francija un Austrija, kuras bija rangā visaugstāk esošās izlases no valstīm, kam nebija paredzēts spēlēt augstākajā divīzijā.

Turnīrā startējošās 16 komandas sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas katrai izlasei apakšgrupas sacensībās garantē septiņas spēles. Pēc viena apļa grupu spēlēm katras apakšgrupas četras labākās komandas ceturtdaļfinālā turpinās cīņu par medaļām, bet turnīra vājākās komandas atšķirībā no pagājušā gada pametīs spēcīgāko divīziju, un nākamgad to vietā starp 16 labākajām būs Slovēnija un Ungārija.

2022.gada pasaules čempionāts Somijā norisināsies līdz 29.maijam.

Latvijas vīriešu hokeja izlases sastāvs pasaules čempionātam:

Vārtsargi: Elvis Merzļikins (Kolumbusas "Blue Jackets", NHL), Gustavs Dāvis Grigals (Aļaskas Fērbenksas Universitāte, NCAA), Artūrs Šilovs (Ebotsfordas "Canucks", AHL);

Aizsargi: Jānis Jaks ("Soči", KHL), Kārlis Čukste (Tršinecas "Ocelārži", Čehija), Kristaps Sotnieks (Rīgas "Dinamo", KHL), Roberts Mamčics ("Linkoping", Zviedrija), Arvils Bergmanis (Aļaskas Fērbenksas Universitāte, NCAA), Artūrs Kulda (Krēfeldes "Pinguine", Vācija), Kristaps Zīle (Litvīnovas "Verva", Čehija), Sandis Smons (Ženēvas "Servette", Šveice), Kristiāns Rubīns (Toronto "Marlies", AHL);

Uzbrucēji: Mārtiņš Dzierkals (Plzeņas "Škoda", Čehija), Rihards Bukarts (Vladivostokas "Admiral", KHL), Roberts Bukarts (Vītkovices "Ridera", Čehija), Andris Džeriņš (Lincas "Black Hawks", Austrija), Rihards Marenis (Ērnšeldsvīkas "MoDo", Zviedrija), Deniss Smirnovs (Ženēvas "Servette", Šveice), Ronalds Ķēniņš ("Lausanne", Šveice), Oskars Batņa (Mikeli "Jukurit", Somija), Renārs Krastenbergs (Villahas VSV, Austrija), Klāvs Veinbergs ("Zemgale"/LLU, Latvija), Rodrigo Ābols ("Orebro", Zviedrija), Nikolajs Jelisejevs (Ērnšeldsvīkas "MoDo", Zviedrija), Rūdolfs Balcers (Sanhosē "Sharks", NHL).

Čehijas vīriešu hokeja izlases sastāvs pasaules čempionātā:

Vārtsargi: Karels Vejmelka (Arizonas "Coyotes", NHL), Mareks Langamers (Tamperes "Ilves", Somija), Lukāšs Dostāls (Sandiego "Gulls", AHL);

Aizsargi: Jans Ščotka (Jiviskeles JYP, Somija), Mihals Jordāns (Habarovskas "Amur", KHL), Dāvids Jiržičeks (Pilzenes "Škoda", Čehija), Dāvids Sklenička (Oulu "Karpat", Somija), Tomāšs Kundrāteks (Tršinecas "Ocelārži"), Čehija), Filips Hroneks (Detroitas "Red Wings", NHL), Radims Simeks (Sanhosē "Sharks", NHL), Mihals Kempnijs (Vašingtonas "Capitals", NHL);

Uzbrucēji: Jiri Černohs, Jakubs Fleks (abi - Karlovi Vari "Energie", Čehija), Matejs Blūmels (Pardubices "Dynamo", Čehija), Jiri Smejkals (Lahti "Pelicans", Somija), Romāns Červenka (Rapersvīlas "Jona Lakers", Šveice), Matejs Stranskis ("Davos", Šveice), Mihaels Špačeks (Gēteborgas "Frolunda", Zviedrija), Dāvids Krejči ("Olomouc", Čehija), Hineks Zohorna ("Oskarshamn", Zviedrija), Jakubs Vrāna (Detroitas "Red Wings", NHL), Tomāšs Hērtls (Sanhosē "Sharks", NHL), Davids Pastrņāks (Bostonas "Bruins", NHL), Davids Kempfs (Toronto "Maple Leafs", NHL).