Sporta un aktīvās atpūtas parks "Mežs" Valmierā

Valmierā 14. maijā ar ekstrēmo sporta veidu paraugdemonstrējumiem atklāts sporta un aktīvās atpūtas parks “Mežs”. Tas Valmierā, Rīgas ielā 43a, ...

gallery icon
28
Citi sporta veidi
2022. gada 17. maijs, 06:57

Valmierā ekstrēmi atklāts sporta un aktīvās atpūtas parks "Mežs". FOTOREPORTĀŽA

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Valmierā pagājušās nedēļas nogalē ar ekstrēmo sporta veidu paraugdemonstrējumiem atklāts sporta un aktīvās atpūtas parks “Mežs”. Tas Valmierā, Rīgas ielā 43a, tika ierīkots jau pērnā gada novembrī, bet tad “ietinās” sniega segā. Tagad “Mežs” padziļinājumā blakus pilsētas rosīgākajai ielai ir oficiāli modies no ziemas miega un atklāts, un nu ik dienu jau ir pilns ar maziem un lieliem aktīvās atpūtas cienītājiem.

“Parkā ikvienam būs interesanti, īpaši padomāts, lai arī vecāki, pieskatot bērnus rotaļlaukumā, var labi izkustēties. Prieks, ka izdevies īstenot unikālu projektu – gan parka izvietojums pilsētas centrā, kur tas ērti sasniedzams ikvienam, gan unikālas trases. Tās veidoja profesionāļi ar lielisku pieredzi, lai, pirmajā vietā paturot rūpes par drošību, piedāvātu izcilu vietu aktīvo sporta veidu cienītājiem. Trases veidotas tā, lai vislabākā atpūta būtu gan ekstrēmo sporta veidu meistariem, gan tiem, kuri izbrauc trases pirmo reizi un trikus vēl tikai mācās. Gaidīsim “Mežā”, lai laba atpūta jaunajā parkā,” teic Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks.

Ekstrēmā programma

foto: Publicitātes foto
Sporta un aktīvās atpūtas parks “Mežs” Valmierā tika atklāts ar ekstrēmo sporta veidu paraugdemonstrējumiem.

Īpaši ir arī tas, ka jaunais parks ir arī mācību un treniņu vieta, Jauns.lv informēja Valmieras novada pašvaldības Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Zane Bulmeistare.

Sākot no šī mācību gada, Valmieras Jaunatnes centrs “Vinda” īsteno unikālu interešu izglītības programmu “Ekstrēmie sporta veidi”, lai apgūtu prasmes ekstrēmajos vasaras un ziemas sporta veidos, vienlaikus strādājot pie vispārējās fiziskās sagatavotības attīstības, kā arī drošības. Programmā iesaistīties aicināti bērni un jaunieši vecumā no septiņiem līdz 16 gadiem.

Braukšanas ar skrituļdēli, skrituļslidām un velosipēdu pamatprasmju apgūšana notiek jaunajā sporta un aktīvās atpūtas parkā “Mežs”. Programmu vada sertificēta skrituļslidošanas trenere Marta Garā, kura beigusi Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmiju, un ir trenere kalnu slēpošanas sporta klubā. Viņa jau kopš bērnības apguvusi vairākus ziemas sporta veidus, kā arī pārstāvējusi Latviju dažādu skrituļslidošanas disciplīnu sacensībās ārvalstīs.

Skeitparks, velo, strītbols, rotaļas un trenažieri

foto: Publicitātes foto
Sporta un aktīvās atpūtas parks “Mežs” Valmierā tika atklāts ar ekstrēmo sporta veidu paraugdemonstrējumiem.

Sporta un aktīvās atpūtas parka “Mežs” būvniecība bijušā Valmieras skeitparka teritorijā sākta pērn aprīlī. Vieta pilsētas centrā izvēlēta, domājot, lai ikvienam aktīvās atpūtas cienītajam parks būtu ērti sasniedzams. Parkā ir:

* Skeitparks. Šajā vietā, tāpat kā iepriekš, turpina dzīvot skeitparks. Taču tagad tas ir ērtāks, drošāks un interesantāks. Vairāku līmeņu 1096 m2 plašais betona seguma skeitparks ir piemērots dažādu līmeņu braucējiem. Tas piedāvā lielāko daļu skeitbordinga pamatelementu, saglabājot plašumu un dinamiku.

* Velo trase (pump track). Savukārt tiem, kuriem tuvāka braukšana ar skrejriteni, skrituļslidām, skeitbordu vai velosipēdu, saistoša šķitīs 170 metru garā velo trase. Tā projektēta ar dažāda augstuma uzbērumiem, virāžām, platformām, kas, mērķtiecīgi savirknētas, sniedz iespēju braucējam attīstīt ātrumu, izmantojot gravitācijas un ķermeņa smaguma centra mijiedarbību. Trase ir asfaltēta, piemērota visu vecumu braucējiem ar dažādu līmeņu prasmju spektru.

* Strītbols. Nogāzē gar veloveikalu “Eži” un Vidzemes džudo skolas “Valmiera” ēku ir izveidotas tribīnes un aptuveni 200 m2 liels laukums, kas izmantojams strītbola spēlēm un citām norisēm.

* Rotaļu laukums un āra trenažieri. Mazākajiem parka apmeklētājiem patīk rotaļu laukumi – dažāda veida šūpoles, pakāpieni līdzsvara trenēšanai, rāpšanās tīkls, slidkalniņš, batuts un vēl citi elementi. Turpat ir fitnesa zona un āra trenažieri, dodot iespēju vecākiem nodarboties ar sportu, vienlaikus pieskatot mazuļus rotaļājamies, vai ģimenei sportojot kopā. Šajā parka daļā ir pievilkšanās stieņi, līdztekas, galda teniss un vēl citas iekārtas, kas palīdzēs kārtīgi izkustēties.

Sporta un aktīvās atpūtas parkā “Mežs” ved piecas ieejas. To caurvij gājēju celiņu tīkls, kas savieno parkā izvietotās dažādās funkcionālās zonas. Gājēju celiņā ir integrēts celiņš skrituļotājiem. Parkā ir zāliens un vieta piknikam.

Lai samazinātu laukuma ietekmi uz vidi un neradītu papildu piesārņojumu, sporta un rotaļu laukumu virsmas segumos izvēlēta koka šķeldas mulča. Vietā, kur tas nav iespējams, – nogāzē pie slidkalniņiem – nelielā apjomā pielietots gumijas segums.

“Mežs” izbūvēts 11 152 m2 lielā platībā. Parkā pieejamas arī labierīcības, kas ērtas arī ģimenēm ar maziem bērniem, kā arī piemērotas cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem.

Jāņa Daliņa atjaunotais stadions un vieglatlētikas manēža Valmierā

Valmierā atjaunots Jāņa Daliņa stadions. Tā pārbūves kopējās izmaksas ir 21,1 miljons eiro. Izmaksās iekļauta gan stadiona pārbūve, gan manēžas ...

gallery icon
27

Mākslas objekta “Krodera ābele” atklāšana Valmierā 2020. gada augustā

Godinot režisoru Oļģertu Kroderu, viņa 99 gadu jubilejā 2020. gada 9. augustā netālu no Valmieras teātra uzstādīts mākslinieku Aivara Vilipsōna ...

gallery icon
59