foto: Edijs Pālens/LETA
Vītoliņš skaidro, kāpēc pasaules čempionātā neredzēsim Indraši un kādus papildinājumus vēl gaidām
Latvijas hokeja izlases galvenais treneris Harijs Vītoliņš.
Hokejs
2022. gada 10. maijs, 15:52

Vītoliņš skaidro, kāpēc pasaules čempionātā neredzēsim Indraši un kādus papildinājumus vēl gaidām

Jauns.lv / LETA

Latvijas hokeja izlasē labu rezultātu gadījumā būs arī patīkama atmosfēra komandā, preses konferencē teica valstsvienības galvenais treneris Harijs Vītoliņš.

Savainojuma dēļ čempionāts ies secen pieredzējušajam uzbrucējam Mikam Indrašim. Kā pēdējie no kandidātu saraksta tika atskaitīti aizsargi Patriks Ozols, Nauris Sējējs un Ernests Ošenieks, kā arī uzbrucēji Edgars Kulda un Patriks Zabusovs.

Toties izlases sastāvā būs aizsargs Kristaps Zīle, kurš paspējis atveseļoties laikā un būs gatavs palīdzēt valstsvienībai. Zīle tikai pirmdien aizvadīja pirmo pārbaudes pēli.

"Trauma Indrašim ir nopietna, uz ledus viņš joprojām nav gatavs doties. Tas mums ir liels zaudējums, jo pārbaudes spēlē Šveicē bija redzams, ka viņš ir motivēts. Ar Zīli bija nedaudz citādāk, viņš jau no Zviedrijas atbrauca traumēts un bija zināms, ka viņam būs nepieciešamas četras nedēļas, lai atveseļotos."

"Atskaitīt pēdējos spēlētājus, protams, bija sarežģīti. Visi centās, mēģināja sevi parādīt no labākās puses. Jaunajiem spēlētājiem, kuri tika atskaitīti, ir jāsaprot, ka tas ir solis uz priekšu viņu karjerās. Lielākajai daļai šis bija pirmais gads pieaugušo hokejā, tādējādi pavadītais laiks izlasē ir liels pluss," teica Vītoliņš.

Treneris arī norādīja uz to, ka pēdējās divas vietas izlasē tiks atstātas Kristiānam Rubīnam un Teodoram Bļugeram, taču atkarībā no situācijas, ir iespējamas korekcijas sastāvā, kas tiks pieteikts mačiem.

Vītoliņš arī atzina, ka ar veselību problēmu izlasē nav. "Covid-19 saķēru tikai es. Ronalds Ķēniņš bija nedaudz apslimis, taču šodien individuālajā treniņā devās uz ledus. Visa komanda nodeva testus un tie bija negatīvi," uzsvēra treneris.

Izlase pirmo spēli čempionātā aizvadīs pret ASV izlasi. Galvenais treneris sacīja, ka treniņprocesā šogad tika veiktas izmaiņas, lai aizvadītu veiksmīgu čempionātu.

"ASV stils ir zināms. Jauna, ātra, mobila komanda. Pēc olimpiskajām spēlēm secinājām, ka pirmais, kas mums trūkst, ir ātrums, uz ko arī treniņprocesā likām vislielāko uzsvaru. Tas deva augļus, jo spēlēs pret Kazahstānu ātrumā un agresivitātē bijām pārāki. Neesam meistarīgākie, tāpēc tas jākompensē ar enerģiju," skaidroja Vītoliņš.

Savukārt Latvijas Hokeja federācijas (LHF) prezidents Aigars Kalvītis piebilda, ka prēmijas spēlētājiem ir iespēja nopelnīt par labu sniegumu, piemēram, sasniedzot ceturtdaļfinālu.

"Jāsaprot, ka izlasē nav jāspēlē prēmiju dēļ. Taču iekļūstot labāko astotniekā, puse no izmaksātajām starptautiskās federācijas prēmijām nonāks komandā, savukārt otra daļa paliks federācijai izmaksu segšanai," sacīja LHF prezidents.

Izlases sastāva kontekstā Vītoliņš atzina, ka čempionāta laikā situācija var mainīties, kā arī izlases kapteinis un viņa asistenti būs tie paši spēlētāji, kuri tie bija pēdējā mačā pret Kazahstānu.

"Komandas kapteinis čempionātā būs Rodrigo Ābols, bet asistenti - Rūdolfs Balcers un Artūrs Kulda. Lēmumu par to pieņēma treneru korpuss," atklāja Vītoliņš.

Nacionālajā hokeja līgā (NHL) spēlējošais uzbrucējs Balcers iepriekš medijiem izteicās, ka izlasē novērojis izmaiņas komandas atmosfērā un ir lielāks klusums ģērbtuvē.

"Kā trenerim par to grūtāk teikt. Bet tas labi, jo miers ir nepieciešams. Mums ir spēlētāji, kas īstajā brīdī māk pateikt precīzus vārdus un pārņemt līdera lomu. Būs labi rezultāti, būs laba atmosfēra. Galvenais, lai katrs spēlētājs jūtas komfortabli. Pēdējās pārbaudes spēles un viss treniņprocess parādīja, ka atmosfēra ir patīkama," atzina Vītoliņš.

Tikmēr LHF ģenerālsekretārs Roberts Pļāvējs norādīja uz izmaiņām Covid-19 vadlīnijās.

"Starptautiskā Hokeja federācija (IIHF) un visu valstu federācijas attiecībā uz Covid-19 ierobežojumiem pēdējo gadu laikā ir ieguvušas pieredzi, kā droši sagatavoties un aizvadīt čempionātu. Tāpēc šogad izlase jau ir notestēta pirms izlidošanas, un, lai saņemtu akreditācijas Somijā, būs jāveic tikai viens tests. Simptomu un pozitīva testa gadījumā būs piecu dienu pašizolācija, savukārt pārējo komandas darbu tas neietekmēs," skaidroja Pļāvējs.

Viņš arī minēja, ka Latvijas fanu skaits, kas izlasi atbalstīs Somijā, būs mazāks nekā iepriekšējos gados.

Izlase uz Somiju izlidos rīt, pirms čempionāta pirmās spēles piektdien aizvadot divus treniņus.

Latvijas izlase pasaules meistarsacīkstēs B grupā Tamperē krustos nūjas ar Somiju, ASV, Čehiju, Zviedriju, Norvēģiju, Lielbritāniju un Austriju. A grupā Helsinkos spēlēs Kanāda, Vācija, Šveice, Slovākija, Dānija, Kazahstāna, Itālija un Francija.

2022.gada pasaules čempionāts Somijā norisināsies no 13. līdz 29.maijam.