Pusgadu pēc olimpietes slepkavības nelielo Itenas pilsētu pāršalc vēl vienas skrējējas brutāla nonāvēšana
foto: AFP/Scanpix
Agneses Tiropas nāve satrieca daudzus, bet vien dažus mēnešus vēlāk Itenas skrējēju komūnu pāršalkusi jauna traģēdija.
Sporta zvaigznes
2022. gada 21. aprīlī, 17:47

Pusgadu pēc olimpietes slepkavības nelielo Itenas pilsētu pāršalc vēl vienas skrējējas brutāla nonāvēšana

Jauns.lv

Nelielo Itenas pilsētu nedaudz vairāk nekā pusgada laikā pāršalkusi jau otrā traģēdija, kurā brutāli tiek nogalinātas izcilas sportistes. Šoreiz savās mājās atrasta nogalināta pazīstamā skrējēja Damarisa Mutē Mutua.

Pusgadu pēc olimpietes slepkavības nelielo Itenas ...

Kenijas pilsēta Itena, kurā mīt vien nedaudz vairāk par 40 tūkstošiem iedzīvotāju uzskatāma par garo un vidējo distanču skrējēju Meku. Šī nelielā pilsētā atrodas 2400 metru virs jūras līmeņa un tur jau pirms vairākiem gadu desmitiem tika radīta skola skrējējiem, kas turpina veiksmīgi darboties arī mūsdienās. Itenā izauguši neskaitāmi olimpieši un pasaules lielāko maratonu un krosa sacensību skrējēji. Kenija tiek uzskatīta par pasaulē vadošo vidējo un garo distanču skrējēju valsti, bet Itenas pilsētu apstākļu un treniņpartneru dēļ saviem treniņiem izvēlējušies arī virkne ārvalstu skrējēju. Ne velti šī vieta tiek saukta par čempionu mājām (angliski “Home of Champions”).

Kopumā mierīgajā Ipenas ikdienā satraucošas ir ziņas par divu talantīgu sportistu vardarbīgām nāvēm nedaudz vairāk nekā pusgada laikā.

Jauns.lv jau ziņoja, ka vien dažus mēnešu pēc atgriešanās no Tokijas olimpiskajām spēlēm, kurās tika izcīnīta ceturtā vieta 5000 metru distancē, zvērīgi tika nogalināta kenijiešu skrējēja Agnese Tiropa. 12. oktobrī viņa tika atrasta nodurta savās mājās. 

Kā aizdomās turamais tika aizturēts viņas vīrs Ibrahims Rotičs, kurš drīz pēc nozieguma tika izsludināts meklēšanā un vēlāk atrasts ostas pilsētā Mombasā. Vīrietis joprojām atrodas apcietinājumā, bet savu vainu noziegumā noliedz. Policija pieļauj, ka viņš bija devies uz Mombasu, lai pamestu valsti.

Toreiz publiski izskanēja versija par pārmērīgu vardarbību ģimenē un neskaitāmiem strīdiem, kas 12. oktobrī varētu būt bijis liktenīgs.

Arī Damarisas Mutē Mutua slepkavība ļoti atgādina oktobrī notikušo, jo policija meklēšanā izsludinājusi viņas draugu Etiopijas skrējēju Eskinderu Hailemarjamu Folī.

foto: AFP/Scanpix
Itenas augstkalne tiek uzskatīta par labāko vietu, kur trenēties garo un vidējo distanču skrējējiem.
Itenas augstkalne tiek uzskatīta par labāko vietu, kur trenēties garo un vidējo distanču skrējējiem.

Ja Folī būs nolēmis bēgt no Kenijas, tad viņa atrašana varētu būt krietni sarežģītāka, jo 28 gadus vecās Mutuā mirstīgās atliekas tika atrastas 19. aprīlī jau līķa sadalīšanās stāvoklī.

Aizdomās turētais esot sazinājies ar kādu treniņu biedru, kuram atklājis, ka esot nogalinājis savu draudzeni un viņas līķi pametis mājās, no kurienes pats devies prom.

Par slepkavības veidu informācija dalās – sākotnēji izskanēja versija par noduršanu, bet citi avoti vēsta par iespējamu nožņaugšanu. Slepakavība, visticamāk, esot notikusi 17. aprīlī.

Mutuā bija dzimusi Kenijā un šo valsti pārstāvējusi jaunatnes sporta forumos, bet profesionālajā līmenī viņa startēja zem Bahreinas karoga. Viņas lielākais panākums bija bronzas medaļa 1000 metru distancē 2010. gada Jaunatnes olimpiskajās spēlēs Singapūrā.

Viņas draugi un treniņu biedri stāsta, ka tieši Mutua tuvojās savas sportiskās karjeras virsotnēm.