foto: Rojs Maizītis
Ar Jāņa Vintera Dakarā izmantoto pikapu tagad brauks Ukrainas aizstāvji
Jānis Vinters: “Lai vēl izdara pēdējo darbiņu!”
Sporta zvaigznes
2022. gada 19. marts, 08:26

Ar Jāņa Vintera Dakarā izmantoto pikapu tagad brauks Ukrainas aizstāvji

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Tvitera konvojs – šādu apzīmējumu izpelnījusies Reiņa Pozņaka organizētā kustība, kam pateicoties Ukrainas aizstāvji no Latvijas saņēmuši jau vairāk nekā sešdesmit apvidus automašīnu un kravas pikapu.

Reinis "Kas Jauns Avīzei" teic, ka tas sācies, kad neliela draugu kompānija kopā iegādājusies astoņus apvidus auto Ukrainai un viņš pieaicināts līdzi kā šoferis. Redzot uz robežas notiekošo un patieso ukraiņu prieku par automašīnām, visi atbraukuši mājās tik emocionāli uzlādēti, ka nolēmuši šo lietu turpināt.

Kā sprādziens labā nozīmē

“Sapulcējāmies kādā birojā un nospriedām, ka vajag mēģināt salasīt vēl kādas mašīnas, un es nolēmu ielikt aicinājumu sociālajos tīklos. Tas bija gluži kā sprādziens, atsaucība bija milzīga. Cilvēki bija gatavi atdot savas lietotās automašīnas, daudzi ziedoja arī naudu. Sākumā domāju – būtu labi, ja izdotos savākt kādus pāris autiņus, bet rezultāts bija tāds, ka nu jau Ukrainā nogādātas vairāk nekā 60 automašīnas un saziedoti vairāk nekā 90 000 eiro,” stāsta Reinis.

foto: Rojs Maizītis
“Sākumā domāju – būtu labi, ja izdotos savākt kādus pāris autiņus, bet nu jau Ukrainā nogādātas vairāk nekā 60 automašīnas un saziedoti vairāk nekā 90 000 eiro,” priecājas Reinis Pozņaks.

Turklāt vēl diezgan daudz automašīnu ir pieteikts un piegādāts, tās gaida savu kārtu uz servisu. Iesaistījušies ir auto remontētāji un pārvadātāji, piemēram, lielos autopārvadāšanas treilerus nodrošina uzņēmums "Kurbads". Remontdarbos piedalās vairāki autoservisi un arī rezerves daļu piegādātāji.

Mašīnas tukšas uz Ukrainu nebrauc

Nu jau auto akcijai pievienojušies arī citi ar savu artavu. Pozņaks atklāj: “Mums ir mednieki, kuri piegādā gaļas konservus, uzņēmumi, kuri sarūpē autoriepas un šobrīd Ukrainā visai deficīto degvielu – to visu sadalām pa mašīnām. Tāpat katru automašīnu nokomplektējam ar tērpu mākslinieces Ievas Ādamsones vadībā  izgatavotajiem maskēšanās tīkliem un klāt vēl pieliekam speciāli riepu pārduršanai izgatavotos metāla dzelkšņus. Citi mums piegādā arī citas pārtikas un humānās preces, izdevās dabūt arī kādu skaitu bruņuvestu.”

Kā skaidro paši ukraiņi, apvidus automašīnās nelielas bruņoto spēku grupas var daudz nemanāmāk piekļūt tuvu ienaidniekam un ierīkot slēpņus uzbrukumam bruņutehnikas kolonnām. Ukrainā sācies pavasaris, lauki ir gandrīz neizbraucami, un okupanti pārsvarā spiesti pārvietoties par ceļiem un šosejām. Ja izdodas sašaut vismaz dažas priekšā braucošās tehnikas vienības, kolonnas  tālāka virzība uz kādu laiku ir apturēta.

foto: Facebook.com
Latvijā sarūpētie auto ceļā uz Ukrainu.

Vinters ziedo sporta relikviju

Šim piemēram nolēmis sekot arī viens no Latvijas slavenākajiem motosportistiem, lauksaimnieks Jānis Vinters, kura kontā ir dalība pasaules prestižākajā rallijreidā Prīze–Dakara. Viņš nolēmis dāvināt ukraiņiem savu tehniskās palīdzības pikapu.

"Facebook" Vinters raksta: “Šis auto izmalis Sahāras tuksnesi, cīnījies ar Marokas akmeņiem, palīdzējis man arī Lībijas smiltīs, izvagojis Argentīnu un Čīli! Nu pienācis laiks atkal kādam palīdzēt! Vēl tikai dažas papīru formalitātes, un tas dodas prom uz Ukrainu, palīgā varoņiem! Lai veicas!”

foto: no Jāņa Vintera arhīva/Facebook
Šis motobraucēja Jāņa Vintera tehniskās palīdzības pikaps ir izmalis Sahāras tuksnesi, cīnījies ar Marokas akmeņiem, pēries pa Lībijas smiltīm, bet tagad kalpos Ukrainas brīvībai.

Vintera motokomandas menedžeris Jānis Gaigals atklāj, ka auto ir aprīkots ar dubultu degvielas bāku un spēj ar vienu uzpildi nobraukt 1400 kilometru. Tam ir dubultā amortizācija, iebūvēts aizsargrāmis, visi iespējamie lādētāji, ģenerators un kompresors, tāpēc ukraiņiem tas lieti noderēs.

Kāds Vintera sekotājs "Facebook" gan bildis, ka, iespējams, šādu auto labāk būtu pārdot Motormuzejam un nopirkt vietā kādu citu, taču Vinters uz to atbild: “Lai vēl izdara pēdējo darbiņu! Gan noderēs!”