foto: BackpagePix/Shutterstock/ Vida Press
Kamerūna un Gambija iekļūst Āfrikas Nāciju kausa ceturtdaļfinālā; mājinieku uzvara iesākas ar traģēdiju
Vincents Abubakars un Mihaels Ngadeu-Ngadžui priecājas par vārtu guvumu.
Futbols
2022. gada 25. janvāris, 10:59

Kamerūna un Gambija iekļūst Āfrikas Nāciju kausa ceturtdaļfinālā; mājinieku uzvara iesākas ar traģēdiju

Jauns.lv / LETA

Kamerūnas futbola izlase pirmdien Jaundē pēc uzvaras pār Komoru salām sasniedza Āfrikas Nāciju kausa izcīņas ceturtdaļfinālu.

Astotdaļfinālā Kamerūna ar 2:1 (1:0) pārspēja Komoru salas.

Jau ziņots, ka savainojumu un pozitīvu Covid-19 testu dēļ Komoru salu izlase savā debijas čempionātā bija palikusi bez visiem trim sastāvā iekļautajiem vārtsargiem.

Turnīra reglaments paredz, ka tādā gadījumā vārti jāsargā kādam no laukuma spēlētājiem.

Šo lomu Komoru salu komandā uzņēmās aizsargs Šakers Aladīrs.

Vēl vairāk viesu izredzes cīņā ar turnīra rezultatīvāko komandu - mājinieci Kamerūnu apgrūtināja Komoru salu vienības kapteiņa Nadžina Abdū noraidījums jau septītajā spēles minūtē.

Mājinieki ar Karla Toko Ekambi precīzu raidījumu 29. minūtē un Vensāna Abubakara "golu" 70. minūtē panāca 2:0.

Pretinieki nepadevās un mazākumā 81.minūtē vienus vārtus atguva, izceļoties Jusufam M'Šangamam - 1:2, tomēr tas bija viss, ko spēja Komoru futbolisti.

Tomēr jau pirms spēles stadionā notika traģēdija, jo astoņi cilvēki gāja bojā un desmitiem tika ievainoti drūzmā, kas izcēlās futbola stadionā pirms mača, ziņoja valsts televīzija.

Drūzma izcēlās pie Olembes stadiona dienvidu ieejas, kad tur mēģināja iekļūt cilvēku pūļi, lai noskatītos Kamerūnas spēli pret Komoru salām, ziņoja Kamerūnas valsts raidsabiedrība.

"Tika reģistrēti astoņi nāves gadījumi - divas sievietes [..], četri vīrieši [..], viens bērns, un viens līķis, kuru aizveda tuvinieki," teikts Veselības ministrijas provizoriskā ziņojumā.

Āfrikas Futbola konfederācija (CAF), kas organizē Āfrikas Nāciju kausa izcīņas spēles, paziņoja, ka tai ir zināms par šo incidentu un kā tā "izmeklē situāciju un mēģina iegūt vairāk detaļu par notikušo".

Federācija paziņoja, ka ir nosūtījusi savu ģenerālsekretāru "apmeklēt atbalstītājus slimnīcā Jaundē" un piebilda, ka uztur "pastāvīgus sakarus ar Kamerūnas valdību un vietējo organizācijas komiteju".

CAF ir lēmusi, ka Covid-19 izplatības dēļ tiek ierobežots līdzjutēju skaits stadionos. Mājinieces Kamerūnas mačus drīkst apmeklēt līdz 80 procentiem skatītāju no stadiona ietilpības, kamēr pārējos mačus - ne vairāk kā 60 procenti no stadiona ietilpības. Olembes stadiona ietilpība ir 60 000 cilvēku.

Tikmēr iepriekšējā spēlē Gambijas futbola izlase Garuā pēc minimālas uzvaras pār Gvineju arī sasniedz ceturtdaļfinālu.

Astotdaļfinālā Gambija ar 1:0 (0:0) pārspēja Gvineju.

Vienīgie vārti tika gūti 71. minūtē, kad Musa Berovs pēc Jusufas Boba piespēles no soda laukuma iesita bumbu vārtu kreisajā apakšējā stūrī - 1:0.

Spēles beigās komandas apmainījās ar noraidījumiem. 87.minūtē no laukuma tika noraidīts otru dzelteno kartīti spēlē saņēmušais Gambijas uzbrucējs Jusufa Nije, bet mača kompensācijas laika trešajā minūtē par divām dzeltenajām kartītēm spēlē laukumu bija spiests atstāt Gvinejas aizsargs Ibraima Konts.

Gambijas pretiniece ceturtdaļfinālā būs mājiniece Kamerūna. Ceturtdaļfinālā jau iekļuvušas un savā starpā spēlēs Tunisija un Burkinafaso.

Vēl astotdaļfinālos tiksies šādi pāri: Senegāla - Kaboverde, Mali - Ekvatoriālā Gvineja, Kotdivuāra - Ēģipte un Maroka - Malāvija.

Finālturnīrā piedalās 24 izlases, kas bija sadalītas sešās apakšgrupās pa četrām komandām katrā. Izslēgšanas turnīrā iekļuva katras apakšgrupas divas labākās komandas, kā arī četras labākās trešo vietu ieguvējas.

Āfrikas Futbola konfederācija (CAF) ir lēmusi, ka Covid-19 izplatības dēļ tiek ierobežots līdzjutēju skaits stadionos. Mājinieces Kamerūnas mačus drīkst apmeklēt līdz 80 procentiem skatītāju no stadiona ietilpības, kamēr pārējos mačus - ne vairāk kā 60 procenti no stadiona ietilpības.

Āfrikas Nāciju kausa izcīņa (Āfrikas čempionāts) no 9.janvāra līdz 6.februārim notiek Kamerūnā. Meistarsacīkstēm bija jānotiek pagājušā gada vasarā, bet tās tika pārceltas uz šo ziemu un saglabājušas savu nosaukumu "2021 Africa Cup of Nations".

2019.gada Ēģiptē notikušajā finālturnīrā uzvarēja Alžīrija, kas titula mačā ar 1:0 pārspēja Senegālu.