foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com/ Vida Press
Vakcīnu pretiniekam Džokovičam, izrādās, pieder uzņēmums, kas izstrādā preparātu pret Covid-19
Novakam Džokovičam netika ļauts piedalīties "Australian Open" un uz lielas jautājuma zīmes ir arī citi tuvākie "Grand Slam" turnīri.
Sporta zvaigznes
2022. gada 21. janvāris, 05:10

Vakcīnu pretiniekam Džokovičam, izrādās, pieder uzņēmums, kas izstrādā preparātu pret Covid-19

Jauns.lv

Tenisa pasaules ranga pirmais numurs serbs Novaks Džokovičs, kurš pēdējās nedēļās nonāca pasaules uzmanības centrā ar savu situāciju Austrālijā, kur centās ieceļot, neesot vakcinējies pret Covid-19, kopā ar savu sievu iegādājušies 80% dāņu biotehnoloģijas uzņēmuma “QuantBioRes” akciju.

Kā sarunā ar “Reuters” norāda uzņēmuma vadītājs Ivans Loncarevičs, darījums noticis jau 2020. gada jūnijā. Novaks ir 40,8% akciju, bet viņa sieva Jeļena 39,2% akciju īpašniece, abiem kopā esot kontrolpaketes turētājiem.

Loncarevičs atklāj, ka viņa biotehnoloģijas uzņēmums strādā izstrādes peptīdam, kas kavētu koronavīrusa inplatīšanos cilvēka šūnās. Šī medikamenta klīniskie izmēģinājumi plānoti jau šovasar.

Novaks Džokovičs sākotnēji nav bijis kategoriski noskaņots par vakcinēšanos pret Covid-19, jo 2020. gada aprīlī viņš neslēpa, ka ir šīs idejas pretinieku, bet sevi neuzskatīja par šīs jomas speciālistu, tāpēc esot bijis gatavs sekot līdzi notiekošajam.

Tomēr viņa kategoriskums acīm redzami kļuva pamanāms šī mēneša sākumā Austrālijā, uz kurieni serbs bija devies nevis kā vakcinēts “Australian Open” dalībnieks, bet gan ar medicīnisku izņēmumu, kas izraisīju plašu sabiedrības šūmēšanos visā pasaulē.

Bēgļiem paredzētā viesnīca "Park Hotel", kur uzturās tenisa zvaigzne Džokovičs

Austrālijā uz turnīru neielaistais serbu tenisists Novaks Džokovičs pašreiz uzturas imigrācijas viesnīcā Melburnā, kurā bēgļi un patvēruma meklētāji mēdz dzīvot ...

gallery icon
15

Jauns.lv jau vēstīja, ka Džokoviča Austrālijas vīzu pirmo reizi atcēla pēc ierašanās Melburnā 5. janvārī neilgi pirms pusnakts, 10. janvārī tiesnesis šo lēmumu anulēja, tomēr 14. janvārī imigrācijas ministrs Alekss Hoks izmantoja savas tiesības un vēlreiz atcēla tenisista vīzu, lēmumu pamatojot ar sabiedrības interesēm.

Hoka pārstāvji augstākajai tiesai, norādīja, ka Džokovičs ir skaidri paudis savu pozīciju pret vakcināciju un ignorējis Covid-19 izplatības ierobežošanai noteiktos drošības pasākumus. Augstākā tiesa vienbalsīgi, ar trīs personu lēmumu, noteica, ka serbu tenisistam nekavējoties jāpamet Austrāliju.

Sezonas pirmajā “Grand Slam” turnīrā “Australian Open" drīkst piedalīties tikai vakcinācijas pret Covid-19 kursu pabeiguši sportisti, kā arī tie, kas saņēmuši medicīniska izņēmuma statusu, uz ko cerēja arī Džokovičs. Pēc divu komisiju atzinuma šādu statusu saņēma arī Džokovičs.

Tenisa zvaigzne Novāks Džokovičs, amatpersonu pavadīts, tiek deportēts no Austrālijas

gallery icon
9

Tenisists apgalvo, ka 16. decembrī saņēmis pozitīvu Covid-19 PĶR testa rezultātu, tādējādi uz viņu attiecināms medicīnisks izņēmums prasībai vakcinēties, jo viņš ir nesen inficējies ar vīrusu. Tajā pašā laikā Džokovičs 16.un 17. decembrī apmeklējis publiskus pasākumus, nelietojot sejas masku. Viens no šiem pasākumiem bijis labdarības tenisa spēle ar bērniem. Sportists apgalvo, ka tajā laikā nav zinājis testa rezultātu, tomēr atzina, ka kļūdījies, piekrītot klātienes intervijai, kad jau bija uzzinājis, ka viņa Covid-19 tests ir pozitīvs.

Tāpat problēmas ar migrācijas dienestiem viņam radušās arī ar to, ka viņa vīzas dokumentos norādīts, ka pirms ierašanās Austrālijā divas nedēļas nav ceļojis uz citām valstīm, lai gan sociālo mediju ieraksti liecina, ka viņš Ziemassvētku laikā devies uz Serbiju un pēc tam atgriezies Spānijā. Sportists atzina, ka kļūdu dokumentu aizpildīšanā pieļāvis viņa aģents.

Džokovičs Austrālijas atklātajā čempionātā uzvarējis deviņas reizes un ar šveicieti Rodžeru Federeru un spāni Rafaelu Nadalu dala "Grand Slam" titulētāko tenisistu godu - viņiem katram ir pa 20 trofejām.

Par saviem pārdzīvojumiem, kas sākās ar dzīvošanu kopā ar imigrantiem, Džokovičs bešā nepaliks, jo Austrālijas tenisa savienība viņam grasās izmaksāt aptuveni pusmiljonu ASV dolāru lielu (aptuveni 440 000 eiro) kompensāciju.

Sezonas pirmais "Grand Slam" turnīrs - Austrālijas atklātais čempionāts - norisinās no 17. līdz 30. janvārim. Austrālijas piemēram, ka drīkst startēt tikai vakcinēti sportisti, seko arī Francijas atklātais čempionāts.