foto: AP/Scanpix
Nevis dzeršana, pīpēšana un noteikumu ignorēšana, bet kanādiešu vaina: Krievijas izlases kapteinis komentē izsēdināšanu no lidmašīnas
Marats Husnutdinovs (pa kreisi) un Vasīlijs Podkolzins.
Hokejs
2022. gada 4. janvāris, 16:10

Nevis dzeršana, pīpēšana un noteikumu ignorēšana, bet kanādiešu vaina: Krievijas izlases kapteinis komentē izsēdināšanu no lidmašīnas

Jauns.lv

Mājupceļš pēc Covid-19 uzliesmojuma dēļ atceltā U-20 pasaules čempionātā hokejā visai skandalozs padevies jaunajiem Krievijas un Čehijas hokejistiem. Pirmie no nosauktajiem publiski savu vainu kategoriski noliedz, bet otrie vaino pirmos.

Vecgada vakarā Kalgari lidostā notikušajā incidentā oficiāli neatklātu iemeslu dēļ plānotajā reisā netika ielaistas Krievijas un Čehijas izlases, bet somi varēja mierīgi lidot mājup. Kā savas valsts medijiem norādīja Čehijas U-20 valstsvienības menedžeris Otakars Černijs, ka viņa komanda ir cietusi Krievijas sportistu visatļautības dēļ. Čehu jaunie hokejisti, laikus ieradušies lidostā, devās pirkt suvenīrus un sazinājās ar draugiem un tuvinieki, ta\ču Krievijas hokeja nākotne sēdējā bārā un regulāri ignorēja vispārpieņemtos Covid-19 ierobežošanas noteikumus. Arī Krievijas delegācijas pārstāvji esot lietojuši alkoholu un ignorējuši higiēnas normas, turklāt esot pat smēķējuši tunelī pirms kāpšanas lidmašīnā. Vairāki pasažieri esot sūdzējušies, un apkalpe nolēmusi evakuēt visu lidmašīnu.

Nevainīgo čehu problēmas radīja tas, ka viņu hokejisti bijuši ģērbušies tādos pašos treniņtērpos, ko izsniedza pasaules čempionāta rīkotāji, kā Krievijas hokeja jaunā maiņa. Komandas pārstāvjiem neizdevās iegalvot “Air Canada” darbiniekiem, ka viņi ne pie kā nav vainojami. Tomēr kā atvainošanos Čehijas izlase tika izguldīta, un viņiem tika nodrošinātas aviobiļetes mājupceļam 1. janvārī, turklāt bez Krievijas U-20 izlases pārstāvjiem reisā.

Somijas hokejisti, kuri vienīgie no šīm trim izlasēm aizlidoja uz Eiropu jau 31. decembrī, bija veiksmīgāki, jo bija tērpušies ierastajos zilibaltajos treniņtērpos, nevis pelēkajos, ko piešķīra meistarsacīkšu rīkotāji.

foto: ITAR-TASS/Scanpix
Marats Husnutdinovs ikdienā spēlē Krievijas hokeja un visas valsts vadībai pietuvinātajā Sanktpēterburgas SKA komandā, tāpēc ir labi informēts, kā jāuzvedas.

Arī zviedru žurnāliste Marī Lēmana, kura atradās lidmašīnā un veiksmīgi nokļuva Eiropā 2021. gadā, daloties ar notikušo sociālajos tīklos, atzina, ka sportistu un komandu pārstāvju izsēdināšanas iemesls bijusi atrašanās alkohola reibumā, smēķēšana un atteikšanās valkāt sejas maskas. Viņa gan piebilst, ka nebūt ne visi čehu un krievu spēlētāji pārkāpa noteikumus.

Kā sākotnēji norādīja Krievijas prese, galvenais vaininieks komandas izsēdināšanai bijis neviens cits kā valstsvienības galvenais treneris, šo sezonu pie Rīgas “Dinamo” stūres iesākušais Sergejs Zubovs, kurš esot smēķējis. Pēc Krievijas preses teiktā, Zubovs esot tik kaismīgs smēķētājs, ka to esot darījis pat hokejista karjeras laikā, bet pīpēt sācis jau 14 gadu vecumā. Pats Zubovs gan kategoriski noliedzis šo informāciju, apgalvojot, ka kaitīgo ieradumu atmetis jau aptuveni pirms trim gadiem. Gan treneris, gan Krievijas Hokeja federāciju kā vienīgo iemeslu min nepareizi uzvilktās sejas maskas.

foto: ITAR-TASS/Scanpix
2. janvārī, atgriežoties Maskavā, redzams, ka sejas masku pareiza nēsāšana vairākiem hokejistiem joprojām sagādā milzīgas problēmas.

Arī Krievijas U-20 valstsvienības kapteinis Marats Husnutdinovs paliek pie federācijas oficiālā viedokļa. Viņš sarunā ar “RIA Novosti” atklājis, ka Kanādā ļoti nopietni pieiet ārkārtējās situācijas noteikumu ievērošanai un katrs noteikumus interpretējot pēc sava prāta: “Ja Kanādā kādam miegā nošļuks maska, tad tevi nekavējoties pamodinās, uzbļaus un pieprasīs uzvilkt masku.”