foto: Sergei Savostyanov/TASS/SCANPIX
"Mužiks" Krikunovs liks vilkt riepas un ieradies Rīgā ieviest savu kārtību
Vladimirs Krikunovs, stājoties pie Rīgas Dinamo stūres, apzinās, ka viegli laiki viņu negaida, tomēr ir apņēmības pilns censties komandu izvilkt no KHL Rietumu konferences pagraba.
Hokejs
2021. gada 1. decembris, 04:55

"Mužiks" Krikunovs liks vilkt riepas un ieradies Rīgā ieviest savu kārtību

Māris Siliņš

Jauns.lv

Novembra pēdējās dienas pēcpusdienā Rīgā ieradās 71 gadus vecais Krievijas un Baltkrievijas nopelniem bagātais hokeja treneris Vladimirs Krikunovs, kurš decembra pirmajā dienā debitēs pie Rīgas "Dinamo" stūres.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Līdz atbildei, vai KHL pieredzējušākais treneris spēs izvilkt Rīgas "Dinamo" no turnīra tabulas pagraba, būs jāpagaida vismaz trīs mēneši. Skaidrs ir tas, ka kaut kādas pārmaiņas komandā notiks un ļoti iespējams, ka, Krikunova darba metodes pārzinošie, spēlētāji iepriekšējā naktī svīda aukstus sviedrus. Krikunovs ir tā saucamās padomju hokeja skolas pārstāvis un tā laika treniņu metožu piekritējs. Kā nu ne, ja savulaik tepat Kandavā izturējis Viktora Tihonova elli un pieņēmis, ka tieši tā ir sasniedzams labākais rezultāts.

Dzīvoklis Rīgā, māja Kauguros jeb gandrīz savējais

Hokeja līdzjutēji ar solīdu stāžu Krikunovu atceras kā savējo, kā vienu no labākajiem Rīgas "Dinamo"" aizsargiem. Viņš dzimis diezgan tālu ziemeļos esošajā Kirovočepeckā, kur bargajos ziemas mēnešos hokejs bija puiku galvenā izklaide. Turpat savas hokeja gaitas sāka arī Krikunova gandrīz vienaudzis, par vienu gadu vecākais leģendārais Aleksandrs Maļcevs. Vietējo jauniešu pirmais sapnis bija PSRS čempionāta otrajā līgā spēlējošā "Olimpija" komanda un to Krikunovam izdevās sasniegt diezgan ātri. Tā laika aculiecinieki zina teikt, ka pāris gadus arī boksa treniņus apmeklējušais jaunietis savu vietu sastāvā izsitis tiešā veidā ar dūrēm, par savu taisnību nepiekāpjoties nevienam no komanda "ģediem". Runā, ka tieši tad Krikunovs ticis pie iesaukas "Mužik", kas latviski droši vien tulkojams kā Vecis. Tagad cienījamo treneri gan vairs tā neuzrunā, tagad viņš visiem ir Vladimirs Vasiļjevičs.

Netrūka arī talants un tālākie Krikunova ceļi veda uz mūždien starp PSRS augstāko un pirmo līgu muļļājošo Saratovas "Kristālu", tad, ar īsu pieturvietu Maskavas "Kriļja Sovetov", uz Rīgu. Tieši "Dinamo" aizsargs Krikunovs aizvadīja savas spēlētāja karjeras veiksmīgākos sešus gadus, kur 261 spēlē sakrāja 64 (27+37) rezultativitātes punktus, 1979./80. gada sezonā bija komandas trešais rezultatīvākais spēlētājs un pirmais starp aizsargiem. Par spēles izpratni un stingro raksturu viņu iemīlēja tā laika "Dinamo" līdzjutēji, savukārt Krikunovs iemīlēja Rīgu.

Spēlētāja karjeras noslēgumā sekoja vēl divus gadus ilgs posms Minskas "Dinamo" un turpat Baltkrievijā 1985. gadā Krikunovs sāka trenera karjeru. Latvija viņam ir kā otrās mājas. Pirmās pašlaik ir Maskavā, savukārt Rīgā trenerim ir dzīvoklis, bet Kauguros privātmāja. Vasaras Krikunovs pavada Jūrmalā un bieži ir satiekams pludmales pastaigās. Vēl viens īpašums Krikunovam esot uz kādas Horvātijai piederošas salas Adrijas jūrā.

Daudziem droši vien palicis nepamanīts fakts, ka Krikunovs jau ir strādājis Latvijas hokejā. 2008. gadā viņš bija Latvijas izlases treneru (galvenais Oļegs Znaroks) konsultants pasaules čempionātā Kanādā. Uzaicināja tā laika LHF prezidents Kirovs Lipmans, taču citam statusam togad Krikunovs nepiekrita. Kad trīs gadus vēlāk pēc 13. vietas pasaules čempionātā Slovākijā Lipmans atlaida Znaroku ar palīgiem Hariju Vītoliņu un Leonīdu Beresņevu, Krikunova uzvārds pie Latvijas hokeja apvāršņiem uzpeldēja vēlreiz. Tomēr vienošanās netika panākta. Savukārt 2014. gadā baumas par iespējamo Krikunova aicināšanu uz Latvijas izlasi kādā intervijā palaida... Rīgas "Dinamo" padomes priekšsēdētājs Juris Savickis. Treneris gan tūdaļ noliedza, ka šādu piedāvājumu būtu saņēmis un bija visai skeptisks, jo pēc Soču olimpiskajām spēlēm tāpat neviens no Latvijas izlases vadošajiem spēlētājiem negribot braukt uz pasaules čempionātu Baltkrievijā. ­­

Gadsmita sensācijas autors

Krikunova trenera biogrāfijā ir daudz dažādu sasniegumu teju neskaitāmās spēlēs, taču viena viņu iecēlusi kā šī gadsimta hokeja lielākās sensācijas autoru. 2002. gada olimpiskajās spēlēs Soltleiksitijā viņa trenētā Baltkrievijas izlase ceturtdaļfinālā ar 4:3 pārspēja Zviedriju ar daudzām NHL zvaigznēm sastāvā. Tiesa, ne toreiz, ne četrus gadus vēlāk Turīnā jau ar Krievijas izlasi līdz olimpiskajai medaļai aizsniegties neizdevās. Abas reizes ceturtā vieta. Krikunovs karjeras līkločos strādājis arī ar Slovēnijas, Krievijas un Kazahstānas izlasēm. Lielākais panākums ir bronzas medaļa 2005. gada pasaules čempionātā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Raiba  un pavērsieniem bagāta bijusi trenera karjera dažādos klubos. PSRS laikos tā bija Minskas Dinamo, pēc lielvalsts izjukšanas pieci gadi tika nostrādāti Slovēnijā. Krievijas hokejā Krikunovs trīs reizes kļuvis par Maskavas "Dinamo" treneri. Pa divi lāgi strādājis Kazaņas "Ak Bars" un Ņižņekamskas "Ņeftehimik", kādā no intervijām neslēpjot, ka Krievijas naftas pārstrādes lielākajā pilsētā pelnījis 40 tūkstošus ASV dolāru mēnesī. Tāpat strādājis toreiz vēl par Astanu sauktās pilsētas "Baris" komandā un Jekaterinburgas "Avtomobilist".  Bet lielākais panākums izcīnīts vēl pirms KHL izveides, 2005. gadā ar Maskavas "Dinamo" kļūstot par Krievijas superlīgas čempioniem.

Riepas vilka arī Ovečkins

Krikunovs ir vecās padomju treneru cunftes pārstāvis, kurš par rezultātu pirmo pamatu uzskata labu fizisko sagatavotību. Īpaši tādām komandām kā Rīgas "Dinamo", kur nav spožu izpildītāju vai varenas uzbrucēju maiņas. Tātad visa pamatā smags darbs un vēlreiz darbs. Par Krikunova metodēm runāts daudz un kā viena no viņa vīzītkartēm ir riepu vilkšana treniņos, kuras ar jostu piestiprinātas pie spēlētāja vidukļa, bet riepā sēž vēl kāds no komandas biedriem. Pie Krikunova vasaras treniņos daudzi vēmuši un ģībuši. Kāds sūdzējies, ka šajos treniņos sabeigta veselība. Tāda krievu hokeja zvaigzne kā Maksims Sušinskis savulaik paziņoja, ka Krikunovs ar savām treniņu metodēm sabojājis viņa karjeru. Šīs pašas riepu vilkšanas un desmit kilometru krosus ar laika kontroli joprojām atceras arī Aleksandrs Ovečkins, kurš 19 gadu vecumā Maskavas "Dinamo" aizvadīja pie Krikunova savu pēdējo sezonu pirms došanās uz NHL. Kas zina, varbūt tieši tolaik ieliktā fiziskā bāze Ovečkinam arī 36 gadu vecumā ļauj būt vienam no labākajiem NHL uzbrucējiem un varbūt ļaus pārspēt Veina Grecka NHL visu laiku gūto vārtu rekordu. Toreiz, pirms 16 gadiem, Ovečkins riepas vilcis tāpat kā visi pārējie, bet tagad ar treneri viņam ļoti labas attiecības, abi tikušies arī viņpus okeānam. Pats Krikunovs gan vairākkārt izteicies, ka par viņa darba metodēm tiek mazliet pārspīlēts un gadu gaitā daudz kas mainījies. Riepu vilkšana atstāta vien pāris reižu pirmssezonas laikā, lai sapurinātu komandu. Varbūt tieši ar riepām tagad vajag sapurināt "Dinamo" komandu.... Paskatīties, kurš tur krampi, kurš netur. Šai medaļai gan ir otra puse, vai spēlētāji pieņems Krikunovu un viņa darba stilu. Sabojāt gan vairs neko daudz nevar. "Dinamo" pēdējās 12 spēlēs pirms Krikunova ierašanās izcīnījusi tikai divas uzvaras un ir acīmredzams, ka līdzšinējās metodes rezultātu nedod. Atgādināsim, ka Zubova aizmukšanas brīdī pirms nedaudz vairāk nekā mēneša "Dinamo" vēl bija Rietumu konferences astotniekā.

foto: Valery Sharifulin/TASS/Scanpix
Krikunovs jau iepriekš nav slēpis, ka Latvijā jūtas kā mājās, jo viņam šeit pieder gan dzīvoklis, gan māja.

Vai tas būs īstais treneris?

Krikunova stāšanās pie Dinamo stūres netiek vērtēta viennozīmīgi un daudzu hokeja apskatnieku vērtējumā ir skeptiskas notis. Piemēram, Krievijas hokeja eksperts, KHL ietvaros sešu komandu ģenerālmenedžera amatā pabijušais Leonīds Vaisfelds šo Krikunova lēmumu sauc par avantūru.

Diez vai Krikunovs 71 gada vecumā mainīs darba stilu. Tā ir viņa hokeja izpratne un metodes. Ļoti iespējams, ka tās, kādā Krievijas komandā ar šauru leģionāru limitu, ir  strādājošas joprojām. Vai tā būs "Dinamo" ar daudzajiem leģionāriem, kuri savās līdzšinējās karjerās raduši pie mazliet citādāka darba stila? Krikunovam nav liela pieredze ar komandām, kur pusi sastāva veido spēlētāji no Ziemeļamerikas un Eiropas valstīm.

Krikunovs ir skaļš vārds treneru aprindās. Šķiet, ka tas ir galvenais arguments, kādēļ "Dinamo" padome ar Savicki priekšgalā ir pieņēmusi šo kandidatūru. Runas par vēl vairākiem pretendentiem un it kā bijušu atlases konkursu, visdrīzāk, ir tikai acu aizmālēšana. Iespējams, Krikunovs pie darba Rīgā ticis "pa draugam" vai kāds viņa kandidatūru ielobējis.

Diez vai būtu pareizi treneri vērtēt tikai pēc dzimšanas datu ieraksta pasē. Tomēr šoreiz ir stāsts par to, ka Krikunovs jau vairākas reizes taisījies likt malā trenera profesiju un, šķiet, ka pēdējos gadus darbā ar Maskavas "Dinamo" jau bija morāli izdedzis. Viņš bijis KHL apritē kopš pašiem līgas pirmssākumiem un nekad nav sasniedzis lielus panākumus. Viņa komandas izkritušas izslēgšanas spēļu pirmajā vai otrajā kārtā, kas netieši norāda, ka viņa kā trenera metodes piekāpjas hokeja jaunāko vēsmu priekšā un trenera labākie gadi palikuši šī gadsimta sākumā.

Māja pie jūras, labi piepildīts bankas konts – tā vien gribas pavaicāt trenerim, kas vēl viņu urda mesties šādā izaicinājumā ar komandu, kas atrodas turnīra tabulas pakaļgalā un kur nav skaidras nākotnes vīzijas? Treneris strādā pie savas autobiogrāfijas, kurai drīzumā jānonāk uz lasītāju galdiem. Izcils stāstnieks, trenējis daudzas hokeja izcilības, bijis dažādu notikumu epicentrā, paštaisns un hokeja aizkulises neslēpjošs. Tieši darbs pie grāmatas un nodošanās savam hobijam - auto ceļošanai pa Eiropu -, šķita kā Krikunova nākamais izaicinājums, bet Maskavas "Dinamo" kā pēdējā trenera darba vieta. Taču Krikunovs vēl neliekas mierā un joprojām grib būt turpat laukuma malā. No "Dinamo" vadības teiktā var noprast, ka veiksmīga stāsta gadījumā būs turpinājums arī nākamajā rudenī.

Vajadzēja aicināt jau pirms 12 spēlēm

Treneris apzinās, ka Rīgā viņu negaida viegla dzīve. Brīdi pirms līguma parakstīšanas treneris sarunā ar "Match TV" sacīja: “Saprotu, ka komandu no astotās vietas šķir jau 12 punkti. Turklāt vēl ir jāsaprot, kas tur notiek, kur ir ir probēmas un kādā stāvoklī ir spēlētāji. Izvilkt komandu no pēdējās vietas nav tik vienkārši kā pateikt viens, divi, trīs. Lūk, ja man piedāvātu vadīt "Dinamo" pirms 12 spēlēm, kad Zubovs no turienes tikko aizgāja... Tad viss būtu reālāk. Vai, precizējot, daudz vieglāk realizējams. Tagad tas ir grūtāk. Tātad mani pagaidām nav īsti ar ko apsveikt. Situācija ir ļoti sarežģīta, bet pamēģināsim! Visi spēlētāji tur ir pieauguši, spēlēt māk. Vajag vienkārši tikt skaidrībā, kāpēc viņi ir tā nosēdušies pēdējā mēneša laikā. Neesmu viņu spēles skatījies, nāksies izprast situāciju uz vietas.”

Krikunovs Rīgā tika gaidīts 30. novembra pēcpusdienā, bet jau nākamajā dienā viņam jāvada "Dinamo" komanda pirmajā spēlē pret šā brīža karstāko KHL komandu Čerepovecas "Severstaļ". Ātras pārmaiņas diez vai varam gaidīt, taču drīz būs izlašu pauze un tad Krikunovam būs lielāka iespēja sakārtot "Dinamo" hokeju pēc savām iecerēm. Komandas vadības izvirzītais mērķis par iekļūšanu izslēgšanas spēlēs joprojām nav noņemts no dienaskārtības.