Sporta zvaigznes
2021. gada 15. novembris, 15:08

Pēc bijušā Ķīnas vicepremjera apsūdzēšanas par seksuālu uzmākšanos no sabiedrības acīm pazūd tenisa zvaigzne

Jauns.lv / LETA

Sieviešu tenisa asociācija (WTA) uzsākusi izmeklēšanu saistībā ar ķīnietes Šuai Penas paziņojumu par bijušā valdības pārstāvja seksuālu uzmākšanos.

35 gadus vecā Pena, kura WTA rangā pašlaik ieņem 281.vietu, pagājušajā otrdienā Ķīnas sociālo mediju platformā "Weibo" paziņoja, ka viņai seksuāli uzmācies Ķīnas Tautas Republikas bijušais vicepremjers Gaoli Džans.

Kā norādīja Šuai, kas WTA rangā vienspēlēs savulaik ieņēma augsto 14. pozīciju, bet dubultspēlēs pat pirmo, Ķīnas Komunistiskās partijas Centrālkomitejas politbiroja loceklis Džans pieprasījis, lai sportiste ar viņu stātos seksuālās attiecībās. Pena gan apgalvo, ka viņai neesot nekādu pierādījumu par notikušo.

2013. gada Vimbldonas tenisa čempionāta dubultspēļu uzvarētājas paziņojums no "Weibo" platformas tika dzēsts. Viņa arī vairāk nekā 10 dienas nav devusi par sevi nekādas ziņas sabiedrībai, kas daudzos rada bažas par viņas drošību.

foto: AFP/Scanpix
Ķīnas tenisa zvaigzne Šuai Pena.

WTA prezidents Stīvs Saimons svētdien sacīja, ka WTA ir dziļi nobažījusies par tenisistes paziņojumu. "Kā organizācija, kas veltīta dāmām, mēs paliekam uzticīgi saviem principiem - vienlīdzībai, iespējām un cieņai," teica Saimons.

Saimons arī nomierināja visus, apgalvojot, ka Šuai Pena, pēc viņa rīcībā esošās informācijas, atrodas Pekinā un ir sveika un vesela.

"Pena un visas sievietes ir pelnījušas būt sadzirdētas, nevis cenzētas," sacīja Saimons. "Viņas apsūdzība seksuālā vardarbībā ir jāuztver ar vislielāko nopietnību. Šāda uzvedība ir jāizmeklē jebkurā sabiedrībā, nevis jāattaisno un jāignorē."

"Mēs varam tikai paslavēt Penu par viņas apbrīnojamo drosmi un spēku nākt klajā ar šādu paziņojumu," piebilda WTA prezidents. "Mēs sagaidām, ka šis jautājums tiks pareizi risināts, proti, apsūdzības ir jāizmeklē pilnībā, godīgi, pārredzami un bez cenzūras. Mūsu absolūtā prioritāte ir spēlētāju veselība un drošība. Mēs runājam, lai varētu panākt taisnīgumu."

foto: AFP/Scanpix
Ķīnas Tautas Republikas bijušais vicepremjers Gaoli Džans

75 gadus vecais Džans no 2013. līdz 2018. gadam bija Ķīnas Tautas republikas vicepremjers.