foto: USA TODAY Sports/Scanpix
Tuvākajās dienās NBA sezonu sāks arī Porziņģis un Bertāns: uz ko pamats cerēt mūsu basketbolistu komandām
Kristaps Porziņģis un Dalasas "Mavericks" ir noteikti gatavi spert kādu soli tālāk.
Basketbols
2021. gada 20. oktobris, 16:57

Tuvākajās dienās NBA sezonu sāks arī Porziņģis un Bertāns: uz ko pamats cerēt mūsu basketbolistu komandām

Jauns.lv / LETA

Otrdien ar divām spēlēm sākās Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) 2021./2022. gada sezonas regulārais čempionāts, bet turpmākajās pāris dienās savas pirmās spēles aizvadīs arī latvieši Dāvis Bertāns un Kristaps Porziņģis.

Trešdien Bertāns kopā ar Vašingtonas "Wizards" vienību stāsies pretī Toronto "Raptors", savukārt ceturtdien Porziņģis un Dalasas "Mavericks" viesosies pie Atlantas "Hawks".

Porziņģim šī būs sestā sezona NBA un trešā "Mavericks" sastāvā, jo 2018./2019.gada sezona tika pilnībā izlaista krustenisko saišu plīsuma dēļ.

Pagājušajā sezonā Porziņģis aizvadīja 43 spēles, kurās vidēji guva 20,1 punktu, savāca 8,9 atlēkušās bumbas, atdeva 1,6 rezultatīvu piespēli un bloķēja 1,3 pretinieku metienus. Savukārt aizvadītajās septiņās izslēgšanas spēlēs latvietis laukumā pavadīja vidēji 33,3 minūtes un guva 13,1 punktu.

Dalasas vienība aizvadītajās četrās pirmssezonas spēles sakrāja četras uzvaras. Porziņģis piedalījās trijās pārbaudes spēlēs, kurās labāko sniegumu parādīja pret Šarlotes "Hornets", gūstot 17 punktus un izcīnot deviņas atlēkušās bumbas.

Latviešu basketbolista pašreizējais līgums ilgs vēl trīs gadus, un tā atlikusī summa ir vairāk nekā 100 miljoni ASV dolāru.

Pagājušajā sezonā "Mavericks" iekļuva izslēgšanas spēlēs, taču pirmajā kārtā sērijā līdz četrām uzvarām piekāpās Losandželosas "Clippers" vienībai. Pēdējos desmit gados Dalasas komanda nav pārvarējusi "play-off" pirmo kārtu.

Vienas no lielākajām pārmaiņām, kas skāra Dalasas vienību ir trenera maiņa. Par komandas galveno treneri kļuva Džeisons Kids, amatā nomainot Riku Kārlailu, kurš vadīja "Mavericks" 13 gadus. Komanda piedzīvoja izmaiņas arī administrācijā, ģenerālmenedžera pienākumus pārņemot Niko Herisonam.

Pēc "Mavericks" plašās delegācijas Slovēnijā, kur tika noslēgts jauns līgums ar Luku Dončiču, Kids bija ieradies arī Latvijā, lai iepazītos ar to, ko Porziņģis ir paveicis vasaras laikā. NBA masu mediju dienā basketbolists norādīja, ka jaunais treneris viņam dos lielāku brīvību laukumā, bet pats spēlētājs norādīja, ka šajā sezonā centīsies parādīt labāku sniegumu aizsardzībā.

Augustā komandas līderis Dončics pagarināja līgumu ar Dalasas vienību uz vēl pieciem gadiem, un līguma kopsumma ir 207 miljoni ASV dolāru jeb maksimāli iespējamā summa.

Komanda parakstīja līgumus ar vairākiem aizsargiem: Frenku Ntilkinu, kurš augustā izcīnīja Tokijā sudraba medaļu, Sterlingu Braunu, Redžiju Buloku. Tāpat tika pagarināti jau esošie līgumi ar Timu Hārdeveju un Bobanu Marjanoviču.

Maiņas darījumā ar Bostonas "Celtics" Dalasas vienība ieguva Mozu Braunu.

Bertānam šī būs trešā sezona "Wizards" rindās, bet pirms tam trīs sezonas latvietis pavadīja Sanantonio "Spurs". Pagājušajā sezonā viņš aizvadīja 57 spēles Vašingtonas komandā, vidēji laukumā pavadot 25,7 minūtes un gūstot 11,5 punktus, kā arī sakrāja vidēji 2,9 atlēkušās bumbas.

Aizvadītajā sezonā "Wizards" izslēgšanas spēlēs ar rezultātu 1-4 sērijā pret Filadelfijas "76ers" nepārvarēja "play off" pirmo kārtu. Latvijas basketbolists laukumā devās četrās no piecām spēlēm un vidēji laukumā pavadīja 26,5 minūtes, gūstot 9,3 punktus.

Vašingtonas vienība aizvadīja četras pirmssezonas pārbaudes spēles, kurās neizcīnīja nevienu uzvaru. Bertāns piedalījās visās četrās pārbaudes spēlēs, no kurām rezultatīvāko maču aizvadīja pret Toronto "Raptors", kurā guva deviņus punktus un izcīnīja piecas atlēkušās bumbas.

Pagājušā gada novembrī Bertāns noslēdza līgumu ar Vašingtonas komandu uz pieciem gadiem par 80 miljoniem ASV dolāru. Šis līgums būs spēkā līdz 2024./2025.gada sezonas beigām.

Arī "Wizards" vienībā notika līdzīgas pārmaiņas kā Dalasā - tika nomainīts komandas galvenais treneris. Skota Bruksa vietā komandu šajā sezonā vadīs Vess Anselds juniors, kurš iepriekšējās sešas sezonas strādāja Denveras "Nuggets" vienībā.

NBA drafta vakarā 30.jūlijā "Wizards" paziņoja par vērienīgu darījumu ar Losandželosas "Lakers" vienību. Šajā darījumā Vašingtonas vienība ieguva Kailu Kuzmu, Montrezlu Herelu, Kenteviusu Keldvelu-Poupu, taču šķīrās no Rasela Vestbruka un 2024. un 2028.gada draftu otrās kārtas izvēlēm. Savukārt augustā komandai pievienojās saspēles vadītājs Spensers Dinvidijs.

Tomass Braients joprojām veic rehabilitācijas procesu pēc krustenisko saišu plīsuma janvārī. Tāpat kā pagājušajā sezonā, arī šogad Vašingtonas vienībā ir Rui Hačimura, Daniels Gafords, ar kuru līgums tika pagarināts dienu pirms sezonas sākuma, Deni Avdija un Bredlijs Bīls un Rauls Netu.

Aizvadītajā vasarā Bertāns palīdzēja Latvijas izlasei kvalificēties Pasaules kausa basketbolā kvalifikācijas turnīram. Priekškvalifikācijas turnīrā spēlētājs palīdzēja valstsvienībai uzvarēt visās četrās spēlēs, kurās viņš vidēji guva 12,8 punktus. Pats spēlētājs NBA masu mediju dienā atklāja, ka lielāko daļu vasaras pavadīja ārstējot traumu, ko guva pagājušās sezonas izskaņā, un ieguldīja daudz individuālā darba, lai būtu labākajā fiziskajā formā.

Tradicionālajās pirmssezonas NBA klubu ģenerālmenedžeru prognozēs čempionu titulu izcīnīs Bruklinas "Nets" komandai, bet vērtīgākā spēlētāja balva tiks Kevinam Durantam.

Par labākajiem spēlētājiem savās pozīcijās pārliecinoši tika iebalsoti Stefans Karijs (Goldensteitas "Warriors"), Džeimss Hārdens ("Nets"), Durants ("Nets"), Jannis Adetokunbo (Milvoki "Bucks") un Nikola Jokičs (Denveras "Nuggets").

Kā veiksmīgāko komandu starpsezonas darījumos ģenerālmenedžeri minēja Maiami "Heat", bet kā tās lielāko ieguvumu novērtēja Kailu Lauriju. Savukārt kā vispārsteidzošāko darījumu ģenerālmenedžeri atzina Vestbruka pāreju no "Wizards" uz "Lakers".

Iepriekšējā sezonā ģenerālmenedžeri titulu atvēlēja "Lakers" komandai, bet MVP balvu Adetokunbo. Tiesa, par čempioniem kļuva "Bucks" basketbolisti, bet vērtīgākā spēlētāja balvu saņēma Jokičs.

Pagājušajā sezonā regulārajā sezonā komandas aizvadīja 72 spēles, bet "play-off" noslēdzās 21. jūlijā, kad Milvoki "Bucks" sērijā ar 4-2 uzvarēja Fīniksas "Suns" un izcīnīja čempiontitulu.

Šosezon NBA regulārais čempionāts noslēgsies 10. aprīlī, kad komandas būs aizvadījušas 82 spēles. Pēc regulārā čempionāta no 12. līdz 15. aprīlim paredzēts "play-in" turnīrs, bet 16.aprīlī sāksies NBA izslēgšanas turnīrs. Finālsērijas pirmā spēle paredzēta 2. jūnijā.

Oktobra sākumā NBA izziņoja veselības un drošības protokolus, kuros tika izskaidrots, ka spēlētāji, kuri nav vakcinēti pret Covid-19, tiks testēti daudz biežāk nekā vakcinētie, un arī daudzi citi ierobežojumi, kas skars šos spēlētājus. Piemēram, nevakcinētie nedrīkstēs ieturēt maltītes kopā ar komandas vakcinētajiem spēlētājiem, būs jāvalkā maska un jāietur distance visās komandas sapulcēs.

Nevakcinētajiem spēlētājiem arī pēc iespējas lielāka dienas daļa ir jāpavada savās mājās un izbraukuma spēļu laikā - viesnīcās.

Šonedēļ NBA komisārs Edams Silvers paziņoja, ka ap 96% līgas spēlētāju ir vakcinēti pret Covid-19, lai gan spēlētāju arodbiedrība iebilda pret obligātu vakcināciju.