foto: AFP/Scanpix
VIDEO: Merzļikins dodas laukumā ar Kivlenieka numuru un ar iespaidīgu sniegumu godina savu mazo brāli
Elvis Merzļikins neslēpa, ka šī bija svarīgākā spēle viņa karjerā.
Hokejs
2021. gada 15. oktobris, 09:20

VIDEO: Merzļikins dodas laukumā ar Kivlenieka numuru un ar iespaidīgu sniegumu godina savu mazo brāli

Jauns.lv / LETA

Ceturtdien Latvijas izlases uzbrucēja Zemgus Girgensona un vārtsarga Elvja Merzļikina pārstāvētās komandas Nacionālajā hokeja līgā (NHL) izcīnīja pārliecinošas uzvaras savās jaunās sezonas atklāšanas spēlēs, bet Teodora Bļugera vienība zaudēja papildlaikā savā sezonas otrajā mačā.

Girgensona pārstāvētā Bufalo "Sabres" savā laukumā pārspēja Monreālas "Canadiens" vienību ar rezultātu 5:1 (2:0, 2:1, 1:0).
Latvijas uzbrucējs, kurš aizvadīja pirmo oficiālo NHL maču pēc savainojuma dēļ izlaistas visas iepriekšējās sezonas, spēlē izcēlās ar vārtu guvumu pirmajā trešdaļā, kad mainīja metiena trajektoriju, bet vienu rezultatīvu piespēli atdeva otrajā trešdaļā. Viņš tika nosaukts par spēles otro zvaigzni.

Girgensons kopā uz ledus pavadīja 15 minūtes un 16 sekundes, no kurām trīs minūtes un vienu sekundi spēlēja vairākumā, bet trīs minūtes un 17 sekundes aizvadīja mazākumā. Viņš arī divas reizes meta pa vārtiem, bloķēja vienu metienu, izpildīja vienu spēka paņēmienu, pieļāva divas kļūdas un uzvarēja divos no septiņiem iemetieniem, beidzot spēli ar lietderības koeficientu 1.

Bufalo vienības labā vārtus guva arī Kails Okposo, Viktors Olofsons, Teidžs Tompsons un Anders Bjorks, bet komandas vārtsargs Kreigs Andersons atvairīja 30 pretinieku metienus.
"Canadiens" rindās vienīgais precīzais metiens padevās Krisam Vaidmenam.

Tikmēr Merzļikina pārstāvētā Kolumbusas "Blue Jackets" mājās ar rezultātu 8:2 (2:0, 3:1, 3:1) sagrāva Arizonas "Coyotes". Sezonas pirmā spēle tika veltīta aizvadītajā vasarā traģiski bojā gājušajam talantīgajam Latvijas izlases un “Blue Jackets” vārtsargam Matīsam Kivleniekam. Uz maču bija ieradušies arī Matīsa tuvinieki.

Merzļikinam spožs sniegums Kivlenieka piemiņas spēlē

Elvis Merzļikins aizvadījis spožu spēli Matīsa Kivlenieka piemiņas mačā, kuru aizvadīja ar sava "mazā brāļa" 80. numuru.

gallery icon
18

Merzļikins šo spēli aizvadīja ar Kivlenieka 80. numuru, atvairot 36 no 38 jeb 94,7% pretinieku metienu. Viņš arī tika nosaukts par spēles otro zvaigzni. Pēc mača Elvis neslēpa, ka šī bija svarīgākā spēle viņa mūžā, jo viņš nekādā gadījumā nav drīkstējis šajā dienā pievilt savu mazo brāli Matīsu, kurš uz visu notiekošo tagad skatās no augšās.

Tāpat Merzļikins neslēpa, ka viņš turpina ar Kivlenieku, kurš, uzņemot petardes šāviņu un sevi, esot izglābis Elvja, viņa sievu Aleksandru un tolaik vēl nedzimušā Noksa Matīsa dzīvības. Zīmīgi, ka pirms šī spēles Merzļikins devās iesildīties un ģērbtuvē uzturējās tērpies ne viena formā ar 80. numuru, bet arī ar Kivlenieka uzvārdu uz muguras.

Elvis neslēpj, ka, ieraugot Matīsa ģimeni pirms spēles, sācis raudāt. Merzļikins ir pateicīgs saviem komandas biedriem par lielisko sniegumu brīdī, kad tas viņam bijis tik svarīgs. Šī bija svarīgākā spēle viņa dzīvē. Elvis arī atklāj, ka nav varējis labi gulēt iepriekšējā naktī, jo apzinājies, cik emocionāls būs šis mačs, jo pat viņa sieva pirms spēles pateikusi, lai nesalaiž visu dēlī.

Merzļikins arī atklājis, ka turpina sarunāties ar Matīsu, ko uzskata par normālu rīcību, jo tieši tāpat arī rīkojies pēc sava tēva nāves. Lai arī Elvis vairs laukumā nedosies ar 80. numuru, bet tas paliks joprojām uz viņa ķiveres.

Par spēles pirmo zvaigzni tika nosaukts Kolumbusas spēlētājs Olivers Bjorkstrands, kurš mačā izcēlās ar diviem vārtiem un divām rezultatīvām piespēlēm, kopā sakrājot četrus rezultativitātes punktus.

Visbeidzot Bļugera vienība Pitsburgas "Penguins" izbraukuma spēlē ar rezultātu 4:5 (0:1, 2:1, 2:2, 0:1) papildlaikā piekāpās Floridas "Panthers" komandai.

Latvijas uzbrucējs laukumā pavadīja 15 minūtes un 25 sekundes, aizvadot arī četras minūtes un 31 sekundi mazākumā. Viņš izdarīja divus metienus pa vārtiem, bloķēja vienu metienu, izdarīja vienu spēka paņēmienu, pieļāva divas kļūdas, kā arī atņēma vienu ripu. Bļugers arī uzvarēja deviņos no 13 iemetieniem, beidzot spēli ar negatīvu lietderības koeficientu -2.

"Penguins" labā vārtus guva Evans Rodrigess, Dantons Heinens, Džeiks Gencels un Džefs Kārters, bet Floridas vienībā katrs ar diviem precīziem metieniem izcēlās Kārters Verhege un Ārons Ekblads.

Šogad NHL komandas aizvadīs 82 spēles regulārajā čempionātā, kā arī atgriezīsies pie iepriekšējo gadu sadalījuma konferencēs un divīzijās.