foto: Eric Hartline-USA TODAY Sports/Sipa USA/ Vida Press
Ar četriem latviešiem ierindā sākas jaunā NHL sezona: kāda tā rādās mūsu hokejistiem
Teodoram Bļugeram sezonas sākumā varētu būt vēl lielāka loma Pitsburgas "Penguins" panākumos.
Hokejs
2021. gada 12. oktobris, 15:18

Ar četriem latviešiem ierindā sākas jaunā NHL sezona: kāda tā rādās mūsu hokejistiem

Jauns.lv / LETA

Otrdien Tampā un Lasvegasā sāksies Nacionālās hokeja līgas (NHL) 2021./2022. gada sezona, kuras sākumā laukumos dosies četri Latvijas hokejisti.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Trešdienas naktī plkst.2.30 pēc Latvijas laika sezonu uzsāks uzbrucēja Teodora Bļugera pārstāvētā Pitsburgas "Penguins" vienība, kas izbraukuma spēlē spēkosies ar Stenlija kausa čempioni Tampabejas "Lightning". Savukārt piektdien pēc Latvijas laika sezonu sāks vārtsarga Elvja Merzļikina pārstāvētā Kolumbusas "Blue Jackets" un uzbrucēja Zemgus Girgensona pārstāvētā Bufalo "Sabres", bet uzbrucējs Rūdolfs Balcers un Sanhosē "Sharks" sezonas pirmo spēli aizvadīs tikai sestdien.

Sezonas turpinājumā debiju NHL, iespējams, piedzīvos aizsargs Kristiāns Rubīns, kuram ir līgums ar Toronto "Maple Leafs". Savukārt Vankūveras "Canucks" paspārnē ir vārtsargs Artūrs Šilovs, kuram šajā sezonā uz NHL ledus kāpt iespēja būs tikai lielas apstākļu sakritības rezultātā.

Latvijas pārstāvniecība NHL šosezon būtu lielāka, ja vien vasarā nebūtu noticis traģisks negadījums, kurā dzīvību zaudēja tobrīd 24 gadus vecais vārtsargs Matīss Kivlenieks, kurš spēlēja vienā komandā ar Merzļikinu.

Bļugeram šī būs trešā pilnvērtīgā sezona NHL un arī trešā sezona kopā ar Pitsburgas vienību.

Pagājušajās sezonā viņš devās laukumā 43 regulārā čempionāta spēlēs, kurās guva septiņus vārtus, atdeva 15 rezultatīvas piespēles, kā arī sakrāja pozitīvu lietderības koeficientu +10 un uzvarēja vidēji 48,67% iemetienu. Tāpat viņš aizvadīja sešas "play-off" spēles, kurās neizcēlās ar rezultativitātes punktiem un sakrāja negatīvu lietderības koeficientu -2.

Pagājušajā sezonā Bļugers atkārtoja labāko rezultātu rezultativitātes punktos, taču sakrāja labāku lietderības koeficientu nekā tas bija iepriekšējās sezonās.

"Penguins" aizvadītajā sezonā apstājās Stenlija kausa izcīņas pirmajā kārtā, kurā sērijā ar 2-4 piekāpās Ņujorkas "Islanders".

Bļugers piedalījās arī olimpiskās kvalifikācijas spēles, trīs mačos gūstot divus vārtus un atdodot divas rezultatīvas piespēles. Šajā kvalifikācijas turnīrā viņš bija arī izlases kapteinis, lai gan pasaules čempionātā hokejā, kas norisinājās Rīgā, nepiedalījās izslēgšanas spēļu dēļ.

Šajā vasarā Latvijas centra uzbrucējs noslēdza divu gadu vienvirziena līgumu līdz 2022./2023. gada sezonas beigām. Līgums paredz, ka vienā sezonā viņš saņems vidēji 2,2 miljonus ASV dolāru, kas ir aptuveni trīsreiz vairāk nekā bija iepriekšējā līgumā.

Pitsburgas vienība aizvadīja sešas pārbaudes spēles, kurās izcīnīja četras uzvaras. Bļugers tika iekļauts sastāvā trīs pārbaudes spēlēs, kurās guva vienus vārtus un atdeva vienu rezultatīvu piespēli. Pārbaudes spēles viņš noslēdza ar negatīvu lietderības koeficientu -1.

"Penguins" sezonas ievadā nepalīdzēs līderi Jevģēnijs Malkins un Sidnijs Krosbijs. Septembra sākumā Krosbijam tika veikta kreisās plaukstas locītavas operācija un īsi pirms sezonas sākuma viņš jau atsāka treniņus ar komandu, taču arī nav garantijas, ka kapteinis varēs piedalīties jau pirmajā sezonas spēlē. Pirmajos divos mēnešos nevarēs palīdzēt Malkins, jo joprojām veic rehabilitāciju pēc jūnijā veiktās ceļgala operācijas.

Vasarā tika parakstīts četru gadu līgums ar uzbrucēju Broku Makginu, kurš iepriekšējo sezonu aizvadīja Karolīnas "Hurricanes" un aizpildīs iztrūkstošo Brendona Taneva vietu uzbrukumā, jo Sietlas "Kraken" paplašinātajā draftā izvēlējās Bļugera virknējuma uzbrucēju. Savukārt uz Edmontonas "Oilers" devās aizsargs Kodijs Sīsī, kurš komandā aizvadīja tikai vienu sezonu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tikmēr Girgensons iepriekšējo sezonu izlaida traumas dēļ, kuru guva 4. janvārī treniņspēlē. Pāris dienas vēlāk viņam tika veikta augšstilba muskuļa operācija, pēc kuras uzbrucējs devās laukumā tikai olimpiskās kvalifikācijas spēlēs.

Girgensons augustā palīdzēja Latvijas izlasei izcīnīt ceļazīmi uz Pekinas olimpiskajām spēlēm, piedaloties visās trīs kvalifikācijas spēlēs, kurās viņš izcēlās ar vienu rezultatīvu piespēli.

2020. gada oktobrī spēlētājs pagarināja līgumu ar Bufalo komandu, kas ir spēkā līdz 2022./2023. gada sezonas beigām un tā kopēja summa ir 6,6 miljoni ASV dolāru.

Pagājušajā sezonā Grigensons neaizvadīja nevienu spēli, bet 2019./2020. gada sezonā viņš 69 spēlēs guva 12 vārtus, veica septiņas rezultatīvas piespēles un tika pie negatīva lietderības koeficienta -1, aizvadot savu rezultatīvāko sezonu pēdējo piecu gadu laikā.

2021. gada draftā Bufalo ar pirmo numuru izraudzījās kanādieti Ouenu Paueru. Aizsargs Kanādas izlases sastāvā Rīgā kļuva par pasaules čempionu, aizvadītās desmit spēlēs atdodot trīs rezultatīvas piespēles. Pauers izvēlējās vēl vienu sezonu pavadīt Nacionālajā koledžu sporta asociācijā (NCAA), spēlējot Mičiganas Universitātē un tikai pēc tam pievienoties NHL komandai.

Uzbrucējs Džeks Aikels, kurš izpildīja komandas kapteiņa pienākumus pēdējos gados, pavasarī priekšlaicīgi pārtrauca sezonu, jo viņam tika konstatēta diska trūces kaklā. Viņa spēlēšana šajā sezonā joprojām ir zem jautājuma zīmes, jo hokejists atsakās veikt operāciju, kas būtu labākais risinājums šajā situācijā, un klaji pauž vēlēšanos tikt aizmainītam.

Vasarā uz Filadelfijas "Flyers" aizmainīts tika aizsargs Rasmuss Ristolainens, bet pretī Bufalo vienība saņēma aizsargu Robertu Hegu un arī divas drafta izvēles. Savukārt uz Floridas "Panthers" aizmainīts tika uzbrucējs Sems Reinhārts, "Sabres" pretī saņemot NCAA spēlējošo vārtsargu Devonu Leviju.

Uz Bostonas "Bruins" devās vārtsargs Līnuss Ulmarks, bet Kārters Hatons pievienojās Arizonas "Coyotes". Starpsezonā Bufalo piesaistīja 40 gadus veco Kreigu Andersonu, kurš pagājušā sezonā NHL aizvadīja četras spēles Vašingtonas "Capitals" rindās. Bufalo sistēmā atrodas arī vēl trīs citi vārtsargi: Ārons Dels, Dastins Tokarskis un Uko Peka Lukonens, kurš, atšķirībā no pārējiem diviem, NHL ir aizvadījis tikai četrus mačus.

Viena gada līgumu ar komandu ir parakstījies Vinsents Hinostroza, kurš pagājušo sezonu sāka Floridas "Panthers" vienībā, bet noslēdza Čīkāgas "Blackhawks" rindās.

"Sabres" vienībā ir palikuši tikai divi centra uzbrucēji Keisijs Mitelštats un Dilans Kozens, kuri ir galvenie pretendenti uz pirmās maiņas centra uzbrucēja vietu, ja Aikels nevarēs spēlēt ilgāku laiku vai tiks aizmainīts uz citu komandu.

Septembra beigās aizsargs Rasmuss Dalīns noslēdza līgumu uz trīs gadiem, kura kopējā summa ir 18 miljoni ASV dolāru. Aizsargu līniju papildina arī Vils Bačers, kurš "Sabres" vienībā nonāca maiņas darījuma ietvaros no Ņūdžersijas "Devils".

Vasarā par komandas galveno treneri kļuva Dons Granato, kurš vienībā kopš 2019.gada strādāja kā galvenā trenera asistents.

Pagājušo sezonu Bufalo vienība noslēdza astotajā vietā Austrumu divīzijā un nekvalificējās "play-off". Komanda nav spēlējusi izslēgšanas spēlēs kopš 2011. gada.

Pirmssezonā Bufalo vienība aizvadīja sešas pārbaudes spēles, kurās izcīnīja divas uzvaras, vienu no tām pret Kolubusas ""Blue Jackets" un otru pret Detroitas "Red Wings". Girgensons piedalījās četrās pārbaudes spēlēs, kurās guva vienus vārtus.

Merzļikinam šī būs trešā sezona NHL. Līdzšinējā karjerā vārtsargs 61 mačā izcīnījis 21 uzvaru, vidēji ielaidis 2,54 vārtus, atvairījis 92,0% metienu un septiņas reizes nostāvējis "sausā". Pagājušajā sezonā viņš "Blue Jackets" vārtus sargāja 28 spēlēs, kurās vidēji ielaida 2,77 ripas un atvairīja 91,6% metienu.

Septembrī vārtsargs pagarināja līgumu ar Kolumbusas vienību uz vēl pieciem gadiem. Jaunais līgums būs spēka no 2022./2023. gada sezonas līdz 2026./2027. gada sezonas beigām, šajā laikā Merzļikinam saņemot 27 miljonus ASV dolāru. Patlaban viņam ar komandu ir pērn noslēgtais divu gadu līgums par astoņiem miljoniem dolāru.

Tāpat kā pagājušajā sezonā, arī šogad Merzļikina galvenais konkurents ir somu vārtsargs Jonass Korpisalo, kurš pagājušajā sezonā aizvadīja par piecām spēlēm vairāk nekā latvietis, taču viņš ir vidēji ielaidis vairāk ripas - 2,9. Somu vārtsarga pašreizējais līgums ilgs līdz šīs sezonas beigām.

Merzļikins nepiedalījās ne pasaules čempionātā Rīgā, ne olimpiskajā kvalifikācijā, jo viņa ģimenē bija gaidāms pieaugums.

Pagājušo sezonu "Blue Jackets" noslēdza septītajā vietā Centrālajā divīzijā un nekvalificējās izslēgšanas spēlēm.

Jūnija sākumā par komandas jauno galveno treneri kļuva Breds Larsens, kurš galvenā trenera asistenta amatā aizvadīja septiņus gadus, no tiem vienu sezonu asistējot Todam Ričardsam, bet pārējos sešus bija asistents Džonam Tortorellam. Larsens kā galvenais treneris iepriekš ir strādājis tikai Amerikas hokeja līgas vienībā Springfīldas "Falcons" no 2012. līdz 2014. gadam.

Jūlijā vienība pagarināja līgumu ar aizsargu Zaku Verenski uz sešiem gadiem, bet uz Čikāgas "Blackhawks" tika aizmainīts aizsargs Sets Džounss. Starpsezonā tika parakstīts četru gadu līgums ar uzbrucēju Šonu Kuraliju, kurš iepriekš aizvadīja piecas sezonas Bostonas "Bruins" vienībā. Kolumbusas vienība uz Filadelfijas "Flyers" aizmainīja arī Kameronu Atkinsonu, pretī saņemot pieredzējušo čehu uzbrucēju Jakubu Vorāčeku.

"Blue Jackets" aizvadīja astoņas pārbaudes spēles, kurās izcīnīja četras uzvaras un arī zaudēja četras reizes. Latviešu vārtsargs piedalījās četrās pārbaudes spēlēs, kurās vidēji ielaida 3,29 ripas un atvairīja 86,4%.

Vasarā traģiski bojā gāja Kivlenieks, kurš arī bija "Blue Jackets" sistēmas vārtsargs. Viņš mūžībā devās 4. jūlijā 24 gadu vecumā, Mičiganas štatā Detroitas tuvumā esošajā pilsētā Novajā ciešot nelaimes gadījumā, ko izraisīja nomaldījies pirotehnikas lādiņš.

Pēc šī notikuma "Blue Jackets" izveidoja fondu Kivlenieka piemiņa. Tas atbalstīs jaunatnes hokeja projektus Kolumbusā un Latvijā. Amerikas Savienoto Valstu spēcīgākās junioru līgas (USHL) komanda Sūsitijas "Musketeers" paziņoja, ka 22.oktobrī aizvadīs ceremoniju, kurā pie griestiem iemūžinās latviešu spēlētāja 35.numuru. Kopā NHL Kivlenieks paspēja aizvadīt astoņas spēles.

Tikmēr Balcers iepriekšējo sezonu sāka Norvēģijas augstākās līgas vienībā Stavangeras "Oilers", kurai spēlētāju izīrēja Otavas "Sentaors". Latvijas spēlētājs aizvadīja desmit spēles Stavangeras komandā, kurās guva septiņus vārtus un atdeva astoņas rezultatīvas piespēles, kā arī sakrāja pozitīvu lietderības koeficientu +10.

Latvietis pievienojās atgriezās "Sharks" paspārnē janvāra sākumā, kad Otavas vienība ievietoja Balceru neaizsargāto spēlētāju sarakstā, kas ļāva Sanhosē pārņemt viņa līgumu bez citu spēlētāju aizmainīšanas vai jebkādām citām saistībām.

Sanhosē komandā Balcers aizvadīja 41 spēli, kurā guva astoņus vārtus un atdeva deviņas rezultatīvas piespēles, kā arī sakrāja negatīvu lietderības koeficientu -6. Balcers NHL debitēja 2018./2019. gada sezonā, kad 36 mačos guva piecus vārtus, deviņas reizes rezultatīvi piespēlēja un iekrāja negatīvu +/- rādītāju -7.

Jūlijā latviešu spēlētājs noslēdza divu gadu līgumu ar "Sharks", kura kopēja summa ir 3,1 miljons ASV dolāru.

Balcers nepiedalījās pasaules čempionātā Rīgā, jo tad vēl nebija skaidrības par nākamo sezonu un pats spēlētājs atzina, ka piedalīšanās čempionātā ir pārāk liels risks gūt traumu un palikt sezonas sākumā bez darba. Olimpiskās kvalifikācijas turnīrā, kas risinājās Rīgā, uzbrucējs piedalījās, jo uz to brīdi jau bija noslēdzis līgumu ar "Sharks" vienību. Olimpiskajā kvalifikācijā spēlētājs trīs spēlēs sakrāja sešus rezultativitātes punktus (3+3).

"Sharks" vienībā joprojām spēlēs pieredzējušie spēlētāji Brents Bērnss, Ēriks Kārlsons un Logans Kuturjē. Vārtsargu līnijā Martinu Džounsu nomainīja Adins Hils, kurš iepriekš spēlēja Arizonas "Coyotes" vienībā, bet kā otrais vārtsargs būs Džeimss Reimers.

Nav skaidrības par to kā un vai vispār sezonu aizvadīs Evanders Keins, kurš "Sharks" rindās ir aizvadījis pilnas trīs pagājušās sezonas, bet 2017./2018.gada sezonā pievienojās komandai 2018.gada februārī. Keins nepiedalījās pirmssezonas nometnē, kā arī tika apsūdzēts par vairākiem pārkāpumiem, tai skaitā likmju likšanu uz savām spēlēm.

Starpsezonā Sanhosē vienība parakstīja arī līgumus ar centra uzbrucējiem Endrjū Kogliano, Niku Bonino, kurš NHL ir aizvadījis 12 sezonas un divas reizes izcīnījis Stenlija kausu, bet ceturtās maiņas centra spēlētāja vietu, iespējams, aizpildīs Dilans Gambrels.

Pagājušo sezonu "Sharks" noslēdza septītajā vietā Rietumu divīzijā, kas neļāva kvalificēties izslēgšanas spēlēm.

Par 2021. gada NHL čempioniem 7.jūlijā kļuva Tampabejas "Lightning", kas sērijā ar rezultātu 4-1 uzvarēja Monreālas "Canadiens".

Pagājušo sezonu NHL aizvadīja saīsinātā formātā, regulārajā čempionātā katrai komandai aizvadot vien 56 spēles. Tāpat, lai izvairītos no biežas ceļošanas un nešķērsotu ASV-Kanādas robežu, tika izveidotas četras divīzijas pēc reģionālā principa. Regulārajā čempionātā komandas mačus aizvadīja tika savu divīziju ietvaros. Pamatturnīrs notika Centrālajā, Austrumu, Ziemeļu un Rietumu divīzijās.

Šogad NHL atgriezīsies pie ierastajām 82 spēlēm regulārajā čempionātā un arī iepriekšējo gadu sadalījuma konferencēs un divīzijās. Komandu sadalījums divīzijās ir gandrīz tāds, kāds tas bija pirms pandēmijas. Vienīgās izmaiņas skar Arizonas "Coyotes", kura šosezon spēlēs Centrālajā divīzijā, bet Arizonas vienības vietu Klusā okeāna divīzijā ieņēma līgas jaunpienācēja - Sietlas "Kraken".

Pirmo reizi kopš 2014. gada NHL atļaus savas līgas spēlētājiem piedalīties olimpiskajās spēlēs, tādējādi Latvijai talkā varēs doties pašā augstākajā līmenī spēlējošie hokejisti.

Stenlija kausa izcīņai kvalificēsies katras konferences trīs labākās vienības, bet par vēl divām vietām izslēgšanas spēlēs jeb "wild card" varēs cīnīties pārējās komandas.

Austrumu konferences Atlantijas divīzijā "Sabres" vienībai pretī stāsies Bostonas "Bruins", Detroitas "Red Wings", Floridas "Panthers", Monreālas "Canadiens", Otavas "Senators", Tampabejas "Lightning", Toronto "Maple Leafs". Metropolitēna divīzijā "Penguins" un "Blue Jackets" cīnīsies ar Karolīnas "Hurricanes", Ņūdžersijas "Devils", Ņujorkas "Islanders", Ņujorkas "Rangers", Filadelfijas "Flyers" un Vašingtonas "Capitals".

Rietumu konferences Klusā okeāna divīzijā "Sharks" sezonas gaitā tiksies ar Anaheimas "Ducks", Kalgari "Flames", Edmontonas "Oilers", Losandželosas "Kings", Sietlas "Kraken", Vankūveras "Canucks", Lasvegasas "Golden Knights". Centrālajā divīzijā spēkiem mērosies Arizonas "Coyotes", Čikāgas "Blackhawks", Kolorādo "Avalanche", Dalasas "Stars", Minesotas "Wild", Nešvilas "Predators", Sentluisas "Blues", Vinipegas "Jets".

NHL tiks ierobežotas iespējas tiem spēlētājiem, kuri nav vakcinēti pret Covid-19, lielākoties tas attieksies uz izbraukuma spēlēm. Piemēram, izbraukuma spēlēs nevakcinētie varēs atrasties tikai viesnīcas istabiņās un arēnā vai treniņu vietā, tāpat arī nevakcinētie spēlētāji savās istabiņās nevarēs ielaist citus spēlētājus vai ciemiņus. Līgas noteikumi arī paredz, ka par katru izlaisto dienu spēlētājs pazaudēs no algas attiecīgo summu, taču tiks pieļauti izņēmumi, ja spēlētājs nevar vakcinēties reliģisku vai medicīnisku iemeslu dēļ.

ESPN dati liecina, ka lielākā daļa spēlētāju ir vakcinējusies un ierobežojumi skars tikai dažus.