foto: AFP/Scanpix
10 gadi kopš traģēdijas: atceramies "Dzelzs vīru" Kārli Skrastiņu un "Lokomotiv" komandu
NHL komanda Dalasas "Stars" godina Latvijas hokeja leģendu Kārli Skrastiņu.
Sporta zvaigznes
2021. gada 7. septembris, 13:35

10 gadi kopš traģēdijas: atceramies "Dzelzs vīru" Kārli Skrastiņu un "Lokomotiv" komandu

Jauns.lv

Pagājuši 10 gadi kopš sažņaudzās sirdis visiem Latvijas sporta līdzjutējiem un ne tikai, jo, dodoties uz spēli, traģiskā aviokatastrofā gāja bojā vesela hokeja komanda – Jaroslavļas "Lokomotiv", kurā gatavojās spēlēt arī Latvijas hokeja leģenda Kārlis Skrastiņš.

Latvija atvadās no Kārļa Skrastiņa

gallery icon
85

2011. gada 7. septembra pēcpusdienā neilgi pēc pacelšanās no Tunošnas lidostas avarēja Kontinentālās hokeja līgas (KHL) komandas Jaroslavļas "Lokomotiv" lidmašīna, kura devās uz regulārās sezonas pirmo spēli izbraukumā pret Minskas "Dinamo". Lidmašīna pēc pacelšanās paspēja uzlidot līdz aptuveni 500 metru augstumam un pēc tam nogāzās divu kilometru attālumā no skrejceļa. Pēc aculiecinieku stāstītā, "Jak-42" markas lidmašīna, nogāžoties izjukusi pa gabaliem un uzliesmojusi. Daļa purngala atlūzu iegāzušās Volgas upē.

Kārlis Skrastiņš guldīts zemes klēpī

gallery icon
41

Zīmīgi, ka dažus mēnešus vēlāk KHL paziņoja, ka komandas uz spēlēm turpmāko lidos tikai "Airbus" un "Boeing" lidaparātos.
44 no 45 lidmašīnā bijušajiem cilvēkiem gāja bojā. Izdzīvoja vienīgi borta inženieris Aleksandrs Sizovs un Krievijas izlases uzbrucējs Aleksandrs Gaļimovs, kurš gan pēc piecas dienas ilgas cīņas par dzīvību slimnīcā mira. Dzīvības izdzisa tādām hokeja zvaigznēm kā Kārlim Skrastiņam, Pavolam Demitram, Karelam Rahūnekam, Jozefam Vasīčekam, Ruslanam Salejam, Janam Marekam, Robertam Dītriham, Stefanam Līvam un daudziem citiem.

No Jaroslavļas „Lokomotiv” hokejistiem atvadās aptuveni 100 tūkstoši cilvēku.

gallery icon
35

"Lokomotiv" komanda pirms sezonas bija pulcējusi zvaigžņotu sastāvu un tika uzskatīta par vienu no galvenajām pretendentēm Gagarina kausa izcīnīšanu, jo trīs iepriekšējās sezonās komanda bija aizkļuvusi vismaz līdz Rietumu konferences finālam (vienreiz arī līdz līgas finālam), bet uz 2011./12. gada sezonu sastāvs tika vēl ievērojami pastiprināts. Aizsardzības balsta loma tika atvēlēta 12 sezonas Nacionālajā hokeja līgā (NHL) nospēlējušajam latvietim Kārlim Skrastiņam, kurš sava rakstura, nepiekāpības un pašaizliedzības dēļ tika pie iesaukas “Dzelzs vīrs”. Kārlis, neraugoties uz milzīgu bloķēto metienu skaitu ik sezonas, spēja sasniegt tā laika NHL aizsargu rekordu, aizvadot 495 spēles pēc kārtas.

Kārļa Skrastiņa dzīves mirkļi

Skrastiņš (dzimis 1974. gada 9. jūlijā Rīgā) profesionālā hokejista karjeru sāka 1991. gadā Rīgas "Pārdaugava" komandas sastāvā, kuras rindās aizvadīja trīs sezonas, bet pēc tam viņš vēl trīs sezonas pavadīja Somijas augstākās līgas klubā Turku TPS, ar kuru 1997. gadā izcīnīja Somijas čempionāta sudraba medaļu.

1998. gada Nacionālās hokeja līgas (NHL) jauno spēlētāju drafta ceremonijā Skrastiņu ar kopējo 230. numuru izvēlējās Nešvilas "Predators" komanda, kuras sastāvā aizsargs vēlāk nospēlēja piecas sezonas. 2003. gadā Skrastiņš tika aizmainīts uz Kolorādo "Avalanche", bet NHL lokauta laikā 2004./2005. gada sezonā viņš spēlēja Latvijas klubā "Rīga 2000", tiekot atzīts par Baltkrievijas atklātā čempionāta sezonas labāko aizsargu.  

Kārļa Skrastiņa atdusas vieta Pirmajos Meža kapos

gallery icon
27

Pēc divām ar pusi "Avalanche" komandā pavadītām sezonām Skrastiņš 2008. gada 26. februārī tika aizmainīts uz Floridas "Panthers" vienību. Šī paša gada 16. oktobrī viņš aizvadīja savu 600. spēli NHL karjerā, bet 1. novembrī guva savu 100. rezultativitātes punktu NHL.  

2009. gada jūlija sākumā Skrastiņš parakstīja divu gadu līgumu ar NHL klubu Dalasas "Stars", kurā spēlēja līdz aizvadītās sezonas beigām. Savukārt oficiāli vienošanos ar "Lokomotiv" latviešu aizsargs noslēdza šī gada 28. jūnijā.  

Vienas no pēdējām Kārļa Skrastiņa bildēm dzimtajā Rīgā

gallery icon
17

Laika posmā no 2000. gada 21.februāra līdz 2007.gada 8. februārim Skrastiņš aizvadīja 487 NHL spēles pēc kārtas, labojot Tima Hortona aizsargu rekordu. Latvieša pēc kārtas aizvadīto spēļu sērija ilga līdz tā paša gada 25. februārim, sasniedzot 495 spēļu robežu, tomēr pēc tam jau par "Dzelzs vīru" iesauktajam latvietim nācās izlaist vairāk nekā desmit spēles.  

Līdz tam 2000. gada 18. februāra spēle pret Sentluisas "Blues" bija vienīgā, kuru Skrastiņš bija izlaidis visā NHL karjerā. NHL rekords pēc kārtas aizvadītajās spēlēs ar 964 mačiem pieder Dagam Džārvisam.  

Hokeja leģendas Kārļa Skrastiņa piemiņas gājiens

gallery icon
46

Pateicoties savai izturībai, Skrastiņš ieguva iesauku "Dzelzs vīrs" ("Iron Man"). 2007. gada martā "Avalanche" vadība Skrastiņu nominēja Bila Mastertona piemiņas balvai, kas pēc katras sezonas tiek piešķirta līgas neatlaidīgākajam spēlētājam, taču viņš to neieguva.  

Bila Mastertona piemiņas balvu pēc NHL sezonas tradicionāli piešķir hokejistam, kas ir bijis neatlaidīgs un veltījis sevi hokejam. Kandidātus šai balvai izvirza Profesionālo hokeja žurnālistu asociācijas (PHWA) nodaļas un katrai nodaļai ir tiesības izvirzīt vienu kandidātu. "Avalanche" nodaļa toreiz nolēma šai balvai nominēt Skrastiņu.  

Piemiņas spēle bojāgājušajiem Jaroslavļas „Lokomotiv” hokejistiem

gallery icon
24

Savas NHL karjeras laikā Skrastiņš aizvadīja 832 regulārā čempionāta spēles, kurās guva 32 vārtus, izdarīja 104 rezultatīvas piespēles un nopelnīja 375 soda minūtes. Savukārt 20 Stenlija kausa izcīņas mačos Skrastiņš izcēlās ar trim rezultatīvām piespēlēm un 12 soda minūtēm.  

Latvijas izlases sastāvā Skrastiņš piedalījās 12 pasaules čempionātos, kā arī trijās olimpiskajās spēlēs. 2000. gada pasaules čempionāta mačā pret Baltkrieviju Skrastiņš guva trīs vārtus un tādējādi kļuva par pirmo aizsargu, kas vienā pasaules čempionāta spēlē spējis gūt trīs vārtus.  

Godinot bojāgājušo Lokomotiv hokejistu piemiņu, pie Krievijas vēstniecības Latvijā gulst ziedi

gallery icon
12

Latvijas izlases rindās Skrastiņš kopumā aizvadīja 151 spēli, gūstot 28 vārtus un izpildot 38 rezultatīvas piespēles, kā arī nopelnot 89 soda minūtes.  

Latvijas valstsvienībā Skrastiņš debitēja 1992. gadā, bet pēdējo reizi viņš pasaules čempionātā spēlēja 2009. gadā. Savukārt pēdējo reizi Latvijas izlasē "Dzelzs vīrs" spēlēja 2010. gada Vankūveras olimpiskajās spēlēs, kad bija valstsvienības kapteinis.