Futbols
2021. gada 3. septembris, 12:32

Neadekvāti ungāru līdzjutēji spēles laikā nomētā angļu futbolistus ar atkritumiem

Jauns.lv

Ungāru fani ceturtdienas Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra spēlē Budapeštā izrādījuši ārkārtīgu necieņu pret Anglijas futbola izlasi, nomētājot viņus ar plastmasas glāzēm un citiem atkritumiem. Anglija ir nosodījusi šo nepieņemamo rasistisko vardarbību, norāda BBC.

Eiropas Futbola asociāciju savienība (UEFA) jau iepriekš aicināja Ungāriju trīs mājas spēles aizvadīt bez skatītājiem, jo līdzīgi incidenti tika novēroti arī 2020. gada Eiropas čempionātā futbolā.

Ungāru līdzjutēju nepieņemamā rīcība futbola spēles laikā

Ungāru fani ceturtdienas Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra spēlē Budapeštā izrādījuši ārkārtīgu necieņu pret Anglijas futbola izlasi, nomētājot viņus ar plastmasas ...

gallery icon

Toreiz pret līdzjutējiem tika izvirzītas apsūdzības saistībā ar rasismu un citu diskriminējošu rīcību. Toreiz Ungārijas fani "izcēlušies" grupu turnīra laikā Budapeštā un Minhenē. Līdzjutēji spēļu laikā izkāruši plakātus, kas diskriminē LGBTQ kopienas pārstāvjus, kā arī mēģinājuši skaļi attēlot mērkaķu kliedzienus, tādējādi paužot savu nostāju pret citu rasu pārstāvjiem.

Tomēr Ungārija neņēma vērā UEFA aicinājumu un lēma ceturtdien ielaist 67 000 cilvēku Budapeštas arēnā spēlē pret Angliju, jo par šo spēli atbildīga FIFA, nevis UEFA.

Ungārijas līdzjutēji sāka demonstrēt nepieņemamu uzvedību jau pirms spēles sākuma, kad Anglijas spēlētāji, notupjoties uz viena ceļgala, protestēja pret rasismu.

Zināms, ka Ungārijas futbolisti un viņu galvenais treneris Marko Rossi pirms mača bija lūguši atbalstītājus ar cieņu izturēties pret šo angļu žestu, taču aicinājums netika ņemts vērā.

Pirmais puslaiks spēlē aizritēja bez incidentiem, tomēr otrajā spēles daļā viss mainījās pēc tam, kad Anglija atklāja spēles rezultātu. Angļu labā vārtus guva Rahīms Stērlings, par to saņemot savā virzienā raidītas plastmasas glāzes un pudeles. Milzu atkritumu gūzma uz laukuma sabira arī pēc tam, kad Anglija izvirzījās vadībā ar 3:0 pēc Harija Magvaira tiešā trāpījuma.

Viens no angļu spēlētājiem nofotografēts, izsmejot uz laukuma notiekošo un šķietami padzeroties no vienas atmestās glāzītes.

foto: REUTERS/SCANPIX
Ungāru fani ceturtdienas Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra spēlē Budapeštā izrādījuši ārkārtīgu necieņu pret Anglijas futbola izlasi

Kādā brīdī uz laukuma pat uzmesta dūmu bumba.

"Visi zina, par ko mēs kā komanda iestājamies, un tas ir pilnīgi nepieņemami. Par šo ir ziņots. Mūsu drošības vadītājs ir runājis ar spēlētājiem un pieņēmis viņu iesniegumu," pēc spēles pastāstīja Anglijas izlases galvenais treneris Gerets Sautgeits.

"Pasaule modernizējas, un, lai gan daži cilvēki ir iestrēguši savos domāšanas veidos un aizspriedumos, viņi galu galā kļūs par dinozauriem, jo pasaule mainās."

Arī Anglijas futbola izlases kapteinis Harijs Keins, kurš pats guva vienus no četriem angļu gūtajiem vārtiem, norādīja, ka apspriedīsies ar citiem spēlētājiem par notikušo: "Mums par to būs jāziņo. Ja tiks uzsākta lieta, tad cerams, ka varas iestādes būst spēcīgas."

Komandas līdzjutēju uzvedību pēc spēles nosodīja arī Ungārijas futbola izlases galvenais treneris Marko Rossi.

Lielbritānijas Futbola asociācijas paziņojumā teikts: "Ir ļoti nepatīkami dzirdēt ziņas par diskriminējošām darbībām pret dažiem mūsu Anglijas spēlētājiem. Mēs lūgsim FIFA izmeklēt šo lietu. Mēs turpinām atbalstīt spēlētājus un pārējo komandu mūsu kolektīvajā apņēmībā izcelt un novērst diskrimināciju visās tās izpausmēs."

Anglija I apakšgrupā Ungāriju ceturtdien uzvarēja ar rezultātu 4:0.