foto: Zane Bitere/LETA
FOTO: Valmierā atjaunots Jāņa Daliņa stadions; vēl nepieciešami uzlabojumi augsta ranga futbola spēļu norisei
Jāņa Daliņa atjaunotais stadions Valmierā.
2021. gada 9. augusts, 19:15

FOTO: Valmierā atjaunots Jāņa Daliņa stadions; vēl nepieciešami uzlabojumi augsta ranga futbola spēļu norisei

Jauns.lv / LETA

Atjaunotajā Jāņa Daliņa stadionā Valmierā nepieciešami uzlabojumi, lai tajā varētu notikt augsta ranga futbola spēles, atzina Latvijas Futbola federācijas (LFF) un Valmieras novada pašvaldības pārstāvji.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jāņa Daliņa atjaunotais stadions un vieglatlētikas manēža Valmierā

Valmierā atjaunots Jāņa Daliņa stadions. Tā pārbūves kopējās izmaksas ir 21,1 miljons eiro. Izmaksās iekļauta gan stadiona pārbūve, gan manēžas ...

gallery icon
27

Komentējot sociālajos tīklos izskanējušās bažas par atjaunotā stadiona futbola laukuma neatbilstību augsta līmeņa sacensībām, Valmieras novada domes priekšsēdētājs Jānis Baiks ("Valmierai un Vidzemei") pirmdien preses konferencē stāstīja, ka jūnijā Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA) speciālisti veikuši pirmssertifikācijas pārbaudi, apsekojot visu infrastruktūru.

"Ar viņiem pārrunājot lietas, mēs sapratām, kas jāizdara nedaudz savādāk, nekā iepriekš bija plānots. Tās ir pavisam sīkas lietas, tai skaitā inventārs, kas mums vēl nav piegādāts," sacīja domes priekšsēdētājs.

Kā piemēru viņš minēja tablo, kas nepieciešams sertifikācijai, taču tas pašlaik vēl nav piegādāts.

Viņš uzskata, ka rudens laikā stadionu izdosies sertificēt atbilstoši starptautiskajām prasībām, un tajā varēs aizvadīt arī starptautiskus mačus. 

"Ja mēs runājam par Latvijas mēroga čempionātiem, tad tos var rīkot kaut rīt," teica Baiks.

LFF Infrastruktūras nodaļas vadītājs Haralds Gudermanis atzina, ka LFF "tur roku uz pulsa", seko līdzi stadiona celtniecībā notiekošajam.

LFF stadiona tapšanā iesaistījās, 2017.gadā, kad federācijas pārstāvji viesojās Valmierā kopā ar Latvijas Vieglatlētikas savienības pārstāvjiem. 

"Daudz ko no mūsu teiktā toreiz uzklausīja un ņēma vērā, bet sākumā bija pat neatbilstoši futbola laukuma izmēri," sadarbības vēsturi atgādināja Gudermanis.

"Otrdien, [10.augustā] brauksim uz Valmieru, skatīsimies vēlreiz. Rekomendēsim, kas jāmaina, lai stadionā, piemēram, varētu aizvadīt Latvijas kausa finālspēli," atklāj Gudermanis.

Pēc viņa teiktā, arī UEFA pārstāvji ir bijuši uz sarunām ar Valmieras novada pašvaldību, un stadiona vadība ir informēta par to, kādām jābūt izmaiņām, lai tajā varētu notikt UEFA ranga spēles, līdz kurām šosezon pirmoreiz ir ticis futbola klubs "Valmiera", spēlējot UEFA Konferences līgā.

Gudermanis gan norādīja, ka labāk būtu bijis jau uzreiz projektā paredzēt optimālus standartus visiem iesaistītajiem sporta veidiem.

Pašlaik Latvijas čempionāta spēles "Valmiera" aizvada Vidzemes Olimpiskā centra (VOC) laukumā uz mākslīgā seguma.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Gudermanis apstiprināja, ka LFF savas finanses stadiona celtniecībā nav ieguldījusi, bet ir palīdzējusi VOC futbola laukuma tapšanā.

"Arī tur ir nepieciešami uzlabojumi, par ko ir informēta pašvaldība," sacīja Gudermanis, uzsverot, ka laukuma kvalitāte ir laba, taču nepieciešami daudzi uzlabojumi.

Viņš atzina, ka bez kvalitatīva laukuma sacensību rīkošanai ir arī citi papildu nosacījumi. Jābūt attiecīgām telpām, tai skaitā sportistu ģērbtuvēm, tribīnēm, labierīcībām, vietām invalīdiem un masu medijiem, lai futbola prieku padarītu baudāmu visiem spēles dalībniekiem.

"Jābūt pienācīgam apgaismojumam, videi medijiem, vieglai piekļuvei gan skatītājiem, gan medijiem, kā arī jāievēro drošības noteikumi," dažus no parametriem uzskaitīja Gudermanis.

Viņš uzskata, ka otrdien, visticamāk, sarunas Valmierā būs auglīgas, taču bez pārbūves varējis iztikt, ja nianses būtu paredzētas jau sākotnējā projektā.

Kā vēstīts, šā gada 1.jūnijā Ministru kabineta sēdē tika lemts par valsts budžeta finansējuma piešķiršanu 27 miljonu eiro apmērā 21 augstas gatavības projekta īstenošanai valstī. Valdība lēma no minētās summas 2,673 miljonus eiro piešķirt arī Jāņa Daliņa stadiona un vieglatlētikas manēžas pārbūves projektam. Projektu būtiskākie kritēriji bija to augstā gatavība un īstenošanas uzsākšana vai pabeigšana šogad. Tāpat vērā tika ņemta projekta īstenošanas rezultātu ilgtspējas nodrošināšana pēc administratīvi teritoriālās reformas.

Tādējādi valsts finansējuma daļa Daliņa stadiona pārbūvē palielinājusies no 6,1 miljona eiro līdz 8,773 miljoniem eiro.

Ņemot vērā, ka objekts ir nacionālas nozīmes sporta būve ar valsts finansējumu, no projektēšanas sākuma procesā aktīvi piedalījās Latvijas Vieglatlētikas savienība. No 42 vieglatlētikas disciplīnām, stadionā un manēžā Valmierā būs iespēja trenēties un sacensības organizēt 24 vieglatlētikas disciplīnās. Turklāt stadions un stadiona labiekārtotā teritorija būs brīvi pieejama ikvienam aktīvās atpūtas cienītājam.

Vieglatlētikas manēžas platība kopā ar ēku zem tribīnēm un sportistu viesnīcu ir 12 367 kvadrātmetri (m2). Vieglatlētikas manēža atbilst 2.klases būves V kategorijai, kas ļaus starptautisku komercsacensību organizēšanu. Vieglatlētikas manēža spēs nodrošināt gan treniņu procesu, gan sacensību rīkošanu, tā projektēta atbilstoši "World Athletics" (WA) prasībām. Manēža saņēmusi WA sertifikātu, kas apliecina tās atbilstību tehniskajām prasībām. Sertifikāts izsniegts pieciem gadiem.

Vieglatlētikas manēžā ietilpst augstlēkšanas sektors, tāllēkšanas un trīssoļlēkšanas sektors, kārtslēkšanas sektors, lodes grūšanas sektors, diska un vesera mešanas treniņiem paredzēts sektors, astoņi celiņu 60 metru (m) skrejceļš, četru skrejceļu 200 m aplis, iesildīšanās zona ap skrejceļiem; zona ar nolaižamu tīklu šķēpmešanas treniņiem. Manēžā ir ierīkota speciāla stiklota telpa sacensību komentētājiem un sacensību tiešraižu nodrošināšanai. Skatītājiem būs 470 sēdvietas un līdz 100 stāvvietām.

Telpās zem āra tribīnēm izvietotas ģērbtuves ar ietilpību līdz 230 vietām, treneru, mediķu un tiesnešu kabineti, dopinga kontroles telpas, preses telpas, noliktavas telpas, trenažieru zāle, kabineti sportistu rehabilitācijai.

Manēžas ēkā atradīsies arī sportistu viesnīca līdz 100 vietām ar desmit divvietīgiem un 20 četrvietīgiem numuriem. Katram numuriņam privāts sanitārais mezgls. Sportistu viesnīcas nodrošināšana ir svarīga kompleksa piedāvājuma priekšrocība, kas ļaus uzņemt lielus sporta pasākumus, ar lielu dalībnieku skaitu.

Vieglatlētikas stadions būs otrās klases II kategorijas būve, kas pieļauj Eiropas līmeņa junioru līdz U23 vai veterānu sacensību rīkošanu, kā arī Eiropas komandu čempionāta uzņemšanu. Tas atbildīs WA II kategorijas prasībām, LFF futbola stadionu un infrastruktūras noteikumu II kategorijas stadiona nosacījumiem, dabīgā zāliena laukums izveidots atbilstoši Starptautiskās Futbola federācijas asociācijas (FIFA) un Latvijas Regbija federācijas prasībām.

Vieglatlētikas stadions paredzēts treniņu procesam un sacensību nodrošināšanai. Tas projektēts atbilstoši WA klases sertifikātam un pirms nodošanas ekspluatācijā arī tiks sertificēts atbilstoši WA procedūrai, kas kalpos kā kvalitātes zīme un sniegs iespēju Latviju un Valmieru izcelt uz vieglatlētikas starptautiskās skatuves.

Vieglatlētikas stadionā ietilpst astoņu skrejceļu aplis 400 m garumā, deviņi skrejceļi taisnē, divi paralēli tāllēkšanas un trīssoļlēkšanas sektori ar bedrēm abos galos, lai būtu iespējams rīkot sacensības divās plūsmās un pie dažādiem vēja virzieniem, papildus tāllēkšanas un trīssoļlēkšanas sektors sporta spēļu laukuma galā, divi augstlēkšanas un kārtslēkšanas sektori, vesera un diska mešanas sektors, divi šķēpmešanas sektori pretējos virzienos, divi lodes grūšanas sektori. Skatītājiem paredzētas ar jumtu segtas tribīnes ar 1250 sēdvietām.

Pēc pašvaldībā paustā, stadiona vidū esošais futbola laukums veidots atbilstoši starptautisku sacensību tehniskajām prasībām. Futbola laukums veidots atbilstoši LFF prasībām - bija nepieciešams izmainīt tā ģeometriju, auglīgās augsnes granulometrisko sastāvu dabīgā zāliena standartam futbola vajadzībām. Par zāliena sēšanu, kopšanu, mēslošanu un uzturēšanu noslēgts līgums ar uzņēmumu, kas specializējas zālienu veidošanā un apsaimniekošanā. Tāpat zem laukuma uzstādīta drenāžas un laistīšanas sistēma. Jau pagājušā gada rudenī veikta futbola un regbija vārtu pamatnes betonēšana.

Apkārt Jāņa Daliņa stadionam ir aptuveni 730 metru garš asfaltēts celiņš skrējējiem un skrituļslidotājiem. Teritorijā būs brīvi pieejami trīs brīvdabas sporta laukumi, proti, 3x3 basketbola laukums un universāls laukums volejbola, mini-futbola spēlēm, kā arī Dāvja Bertāna basketbola laukums, kas veltīts leģendārā basketbolista Kobes Braienta piemiņai. Teritorijā atradīsies arī Eiropas Savienības standartiem un Latvijas normatīvajiem aktiem atbilstošs bērnu rotaļu laukums ar gumijas segumu - smilšu kaste, dažādi kāpšļi, dažāda veida šūpoles, karuseļi un citas rotaļu iekārtas, ielu vingrošanas komplekss, stabi līdzsvara vingrinājumiem.

Jāņa Daliņa stadiona pārbūves kopējās izmaksas ir 21,1 miljons eiro. Izmaksās iekļauta gan stadiona pārbūve, gan manēžas būvniecība, āra sporta laukumu un rotaļlaukuma izveide, apkārtnes labiekārtošana, telpu aprīkojums, sporta inventārs, mēbeles.

Būvdarbus veica pilnsabiedrība "Lemminkainen Latvija".