foto: Mikus Kļaviņš/Izdevniecība "Rīgas Viļņi"
Igaune par olimpisko debiju: "Nezinu, kas notika. Visticamāk, nervi un arī saule"
Laura Igaune nav apmierināta ar savu rezultātu Tokijā.
Citi sporta veidi
2021. gada 1. augusts, 08:45

Igaune par olimpisko debiju: "Nezinu, kas notika. Visticamāk, nervi un arī saule"

Jauns.lv / LETA

Pirms debijas Tokijas olimpiskajās spēlēs iekšēji bija labas sajūtas un pārliecība, ka fināls ir sasniedzams, bet sacensību laikā neizdevās sajust ritmu rokās un kājās, sarunā ar žurnālistiem no Latvijas teica vesera metēja Laura Igaune.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jau ziņots, ka Latvijas vesera metēja Laura Igaune svētdien nekvalificējās Tokijas olimpisko spēļu finālam, kvalifikācijas sacensībās ieņemot 20.vietu.

Igaunei neizdevās izpildīt kvalifikācijas normu 73,50 metri vai iekļūt starp 12 labākajām sportistēm.

Latvijas sportiste kvalifikācijā veseri raidīja 68,35, 68,53 un 66,89 metru tālumā. Kvalifikācijas B grupā viņa ieņēma devīto vietu starp 15 sportistēm, bet summā ierindojās 20.pozīcijā 31 atlētes konkurencē.

"Neesmu apmierināta ar savu startu, jo likās, ka esmu sagatavojusies labāk," pēc kvalifikācijas sacensībām saka Igaune. "Izejot ārā lielajā stadionā, jutos labi, bet nesajutu ritmu kājās un rokās. Trešajā un ceturtajā pagriezienā ar acīm nespēju saredzēt veseri."

Atlases normu pārsniedza tikai piecas vesera metējas, bet kā pēdējā ar rezultātu pārliecinoši kvalificējās itāliete Sāra Fantīni. Lai pārspētu itālieti (71,68 metri), Igaunei bija jāuzrāda karjerā otrs labākais rezultāts. Igaune ir pārliecināta, ka varēja kvalificēties finālam, jo īsi pirms sacensībām iesildīšanās stadionā bija labas sajūtas.

"Nezinu, kas notika. Visticamāk, nervi un arī saule, kas mazliet patraucēja," pieļauj vesera metēja. "Domāju, ka varēju aizmest 71 metru ar "lielām kapeikām"."

Igaune norāda, ka viņai patīk siltie laika apstākļi, kas valda Tokijā. Lielākas problēmas sagādā spilgtā saule, kuras stari mēdz atspīdēt mešanas sektora aplī.

"Siltums ir ļoti labs, jo nav ilgi jāiesildās, bet nepatīk tiešie saules stari, kas apžilbina," sev vēlamos apstākļus sacensībās uzskaita sportiste.

Vieglatlēte pieļauj, ka labāku rezultātu, iespējams, patraucēja sasniegt lielais sacensību skaits šosezon. Igaune ikdienā dzīvo ASV, kur arī piedalās dažādas raudzes sacensībās, kas gan lielākoties nav iekļautas Starptautiskās Vieglatlētikas savienības ("World Athletics") kalendārā. Līdz ar to šajās sacensībās nav iespējams iekrāt ranga punktus.

"ASV bieži piedalos universitāšu sacensībās. Priecājos, ka jau iepriekš biju izpildījusi olimpisko normatīvu, bet tas, iespējams, šosezon uzsita pa nerviem, tāpēc, ka olimpiskajās spēlēs sevi gribas pierādīt labāk," sajūtās dalās Igaune. "Gribas uzmest labāk."

Pirms pēdējā mēģinājuma Igaune rezultātu tabulā neieskatījās, jo koncentrējās uz savu sniegumu.

"Laikam mazliet satrakojos, tāpēc arī veseris trešajā apgriezienā piesitās pie zemes," atminas Igaune.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

No pirmajām olimpiskajām spēlēm Igaune visvairāk atcerēsies sejas maskas, karantīnu un arī japāņu akcentu angļu valodā.

"Tribīnes bija tukšas, bet mums vesera metējiem tas nav pārsteigums. ASV nekad neesmu redzējusi pilnas tribīnes. Zinu, ka nākamgad pasaules čempionātā Oregonā vesera mešanas sektors būs blakus stadionam, nevis iekšā," šāda atmosfēra Igaunei nav jaunums. "Esmu pieradusi, bet, šķita, ka varēja būt vismaz daži skatītāji, lai būtu labāka atmosfēra."

Sportiste pieļauj iespēju, ka Tokijā viņai šosezon bija pēdējais starts. Igaune ir informēta par Latvijā gaidāmo Prezidenta balvas izcīņu, bet pagaidām vēl nav skaidrības, vai šogad sanāks atgriezties dzimtenē.

"Ja nekur nestartēšu, paņemšu nelielu atpūtu. Šī sezona bijusi diezgan gara, jo ierasti ASV tā beidzas ap jūniju vai jūliju," plānus atklāj vesera metēja.

Kvalifikācijā vistālāk veseri raidīja pasaules rekordiste un iepriekšējo divu olimpisko spēļu čempione Anita Vlodarčika no Polijas, kuras raidītais rīks piezemējās 76,99 metru tālumā.

Šosezon no savas grupas 15 dalībniecēm Latvijas sportistei bija 14. labākais rezultāts - 70,64 metri. Otrā grupā divas no 16 vesera metējām šosezon metušas tuvāk par Igauni.

Igaune jau 2019.gada maija vidū izpildīja olimpisko spēļu normatīvu, veseri raidot 73,56 metru tālumā un kļūstot par pirmo Latvijas sportisti, kas ieguvusi ceļazīmi uz Tokiju. Šis rezultāts ir Latvijas rekords, kas kopš tā laika nav pārspēts.

Šajā pavasarī Latvijas vieglatlēte aizvadīja vairākas veiksmīgas sacensības, sasniedzot vai pietuvojoties 70 metru robežai. 33 gadus vecā Igaune ir olimpisko spēļu debitante.

Tokijas olimpiskās spēles norisināsies līdz 8.augustam.