foto: REUTERS/SCANPIX
“Dīvaini un negodīgi,” - Useins Bolts kritizē jaunākās sprinta apavu tehnoloģijas
Astoņkārtējais olimpiskais čempions Useins Bolts ir pasaules rekordists 100 un 200 metru sprinta disciplīnās. Viņš karjeras laikā 11 reizes kļuvis par pasaules čempionu, astoņas reizes labojis pasaules rekordus un pamatoti tiek uzskatīts par visu laiku ātrāko cilvēku.
Sporta zvaigznes
2021. gada 21. jūlijs, 06:32

“Dīvaini un negodīgi,” - Useins Bolts kritizē jaunākās sprinta apavu tehnoloģijas

Jauns.lv

“Dīvaini šo zināt,” par jaunumiem, ka sprinteri sacensībās drīkstētu vilkt apavus ar īpaši specializētām naglām, kas, iespējams, ļautu pārspēt līdzšinējos pasaules rekordus, izteicies par visu laiku ātrāko cilvēku dēvētais Useins Bolts.

Rekordists komentējis, ka naglu tehnoloģiskie jauninājumi, kas citiem dotu priekšrocības pārspēt viņa rekordus, ir smieklīgi. Tas esot negodīgi pret sportistiem, kam šādu privilēģiju nav.

Pats Bolts domā, ka, skrienot ar īpašajām naglenēm, viņam izdotos pārspēt savu 9,58 sekunžu pasaules rekordu 100 metru distancē. "Es noteikti varētu finišēt zem 9,5 sekundēm. Bez šaubām," Bolts teicis medijiam "The Guardian". 

Bolts ir vienīgais cilvēks, kurš jebkad pieveicis 100 metrus mazāk nekā 9,6 sekundēs. Viņš 2009. gadā sasniedza rekordu 9,58 sekundēs, un tas līdz šim vēl nav pārspēts. Taču tas varētu mainīties, ņemot vērā jauno apavu tehnoloģiju attīstību.  

Līdz šim rekordi skriešanā sasniegti ar apaviem, kam ir biezas oglekļa šķiedru zoles, taču tagad ir radītas jaunas sprintam paredzētas naglas, kas varētu uzlabot sportistu sniegumus.

Šādas naglenes ļauj skrējējiem izmantot mazāk enerģijas ātruma sasniegšanai. Šādas tehnoloģijas sāka izmantot dažādu līmeņu sacensībās 2019. gadā, un "Nike" atlēti aizvien biežāk sasniedza jaunus rekordus. Tā, piemēram, visu trīs medaļu ieguvēji maratonā 2016. gada Olimpiskajās spēlēs piedalījās ar "Nike Vaporfly 4%" prototipiem. 

Pirmie Latvijas olimpieši izlido uz Tokiju

Piektdien lidojuma reisā uz Tokiju sēdās Latvijas delegācijā iekļautā 3x3 basketbola komanda, pludmales volejbolisti, kā arī vienīgā šaušanas sporta pārstāve ...

gallery icon

“Kad man šos jaunumus pateica, es nevarēju noticēt, ka esam līdz šim nonākuši,” teicis Bolts, kurš sprintera karjeru jau noslēdzis. “Vai mēs tiešām tagad uzlabosim naglas līdz tādam līmenim, ka sportisti varēs skriet vēl ātrāk?”

Pats Bolts, kurš uzstādījis pasaules rekordus 100 un 200 metru distancēs, kā arī ir astoņkārtējs olimpiskais čempions, savas karjeras laikā skrējis ar “Puma” apaviem.

“Tas ir jocīgi un negodīgi pret daudziem profesionāliem sportistiem, jo es zinu, ka jau iepriekš apavu ražotāji ir centušies ieviest šādus tehnoloģiskos jauninājumus, bet viņiem tas ticis aizliegts. Tāpēc zināt, ka tagad tomēr tas notiks – tā ir ņirgāšanās,” komentē Bolts. 

Jādomā, ka vislabākās izredzes pārspēt Bolta 100 metru rekordu šī gada olimpiskajās spēlēs Tokijā ir amerikāņu sprinterim Treivonam Bromelam. Viņš, 100 metru distanci noskrienot 9,77 sekundēs, šogad ir ātrākais no visiem aktīvajiem sprinteriem. Taču pats Bromels nav tik drošs, ka jaunās naglas viņam sniegs priekšrocību.

“Es uzskatu, ka nav pietiekoši daudz pierādījumu tam, ka šīs naglas sniedz ievērojumus uzlabojumus rezultātos,” stāsta Bromels, kurš sacenšas ar “New Balance” apaviem. “Es zinu, ka mēs ar “New Balance” nepārtraukti strādājam, lai izgatavotu perfektas naglenes, taču es personīgi nedomāju, ka ir pietiekoši daudz datu, kas rādītu, ka tās dod skrējējiem kādas priekšrocības.”

foto: ZUMAPRESS.com
Treivons Bromels tiek uzskatīts par 7. visātrāko cilvēku pasaulē, pieveicot 100 metrus 9,77 sekundēs.

Vairākas apavu kompānijas patlaban ir izgatavojušas savas līdzīgas nagliņu tehnoloģijas, taču “Nike” plāno kļūt par līderi šajā aspektā. “Mēs vienkārši esam gudrāki, konstruējot un saliekot tās,” komentējis “Nike”.

Kompānija informējusi, ka tai ir svarīgi, lai viņu atlētiem būtu vislielākās priekšrocības, tai pat laikā ievērojot visus profesionālā sporta noteikumus.

Šogad olimpisko spēļu regulējumi ir pārdomāti tā, lai olimpieši, kas gatavojušies piedalīties spēlēs jau pērn, kad tās sākotnēji bija paredzētas, varētu būt droši, ka tiks saglabāts elitāro sacensību godīgums, un ka tehnoloģiskie jauninājumi tiks atļauti tikai pēc Tokijas Olimpisko spēļu noslēguma ikvienā sporta veidā, par jaunajām nagleņu tehnoloģijām teikuši starptautiskā pārvaldes institūcija “World Athletics”.

“Jūs varētu šīs nagliņas iedot kādam citam, bet es šaubos, ka viņi varētu sasniegt tādus pašus rezultātus, kā esmu uzstādījusi es,” teikusi Jamaikas divkārtējā olimpiskā zelta ieguvēja Šellija Anna Freizere-Praisa. “Tāpēc es negribu diskreditēt darbu, ko es un mans treneris esam ieguldījuši.”

“Iespējams, apvienojot labu produktu un labu skrējēju, izdodas vislabākais rezultāts. Bet es nevaru teikt, ka tikai nagliņas sniedz labus rezultātus,” komentējusi Freizere-Praisa. 

foto: REUTERS/SCANPIX
Šellija Anna Freizere-Praisa ir viena no visu laiku vistitulētākajiem vieglatlētiem.

Jamaikas sprinta treneris Stefans Francis atzinis, ka ar jaunajām “Nike” tehnoloģijām ir novērojis uzlabojumus sportistu rezultātos. “Skatoties uz anekdotiskiem pierādījumiem un faktu, ka cilvēki, kas līdz šim nav skrējuši tik ātri, kā šobrīd, es nojaušu, ka šīs nagliņas sniedz uzlabojumus. Tomēr nav nekādu zinātnisku pierādījumu, kas to varētu apstiprināt.”