foto: LETA
Vējonis: esam gatavi uzņemt U-19 pasaules kausu basketbolā
Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece Linda Ozola un Latvijas Basketbola savienības prezidents Raimonds Vējonis piedalās preses konferencē, kurā informē par FIBA U19 Pasaules kausa izcīņas norisi.
Basketbols
2021. gada 29. jūnijs, 17:00

Vējonis: esam gatavi uzņemt U-19 pasaules kausu basketbolā

Jauns.lv / LETA

Lai sagatavotos Pasaules U-19 kausa basketbolā norisei Latvijā organizatoru rīcībā bija aptuveni pieci mēneši, taču tas nav liedzis pilnvērtīgi sagatavoties turnīram, otrdien preses konferencē izteicās Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidents Raimonds Vējonis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

16 komandu turnīrs no 3. jūlija līdz 11. jūlijam norisināsies trīs hallēs Rīgā un Daugavpilī. Spēles tiks aizvadītas "Arēnā Rīga", Olimpiskajā sporta centrā un Daugavpils Olimpiskajā centrā.

"LBS ir liels gods uzņemt šādas raudzes sacensības. Pieredzi augsta līmeņa sacensību rīkošanā krājam no 2007. gada. Kopš tā laika esam sarīkojuši 12 dažāda veida augsta līmeņa sacensības. Savukārt Pasaules kauss U-19 vecuma grupā Latvijā notiks jau otro reizi," preses konferencē teica LBS prezidents Vējonis, kurš norādīja, ka turnīrs Rīgā un Daugavpilī tika noorganizēts aptuveni piecu mēnešu laikā.

"Šis kauss būs īpašs, jo tas noris Covid-19 pandēmijas apstākļos, kā rezultātā turnīrs noritēs īpaši pielāgotos apstākļos. Tāpat jāuzsver neilgais sagatavošanās posms, domāju, ka esam pierādījuši savu gatavību uzņemt turnīru," pārliecināts bija Vējonis.

LBS prezidents neslēpa gandarījumu, ka Pasaules kausu izdevies aizvest arī uz Daugavpili, kur iepriekš šādas raudzes sacensības nav notikušas. Par to jāpateicas gan Daugavpils, gan Rīgas pašvaldībām, kā arī Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM), Finanšu ministrijai (FM) un valdībai.

Vējonis norādīja, ka turnīram būs arī virsuzdevums - vākt ziedojumus maznodrošinātu bērnu atbalstam. Visa turnīra laikā un līdz pat brīdim, kad tiks savākta nepieciešamā summa, lai sniegtu atbalstu 12 bērniem, LBS aktīvi iesaistīsies labdarības akcijā "Stiprs kā ozols". Viens no tās patroniem ir Latvijā labi zināmais mūziķis Gatis Irbe jeb Messa.

"Ņemot vērā, ka daudziem bērniem nepieciešams atbalsts, lai varētu uzsākt aktīvāku dzīvesveidu, aicinu ikvienu atsaukties un sniegt atbalstu, lai kopā ar rehabilitācijas centru "Poga" mēs varētu palīdzēt šiem jauniešiem," par labdarības akciju stāstīja Vējonis.

"Rīgas domes vārdā varu teikt, ka mums ir liels gods uzņemt šo pasākumu Latvijas galvaspilsētā. Tāpat priecājos, ka spēles notiks arī Daugavpilī," pauda Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece Linda Ozola (JKP). "Visas 16 dalībnieces pārstāv visus uz zemes lodes apdzīvotos kontinentus, tā kā tas noteikti ir īpašs notikums Latvijai."

Ozola uzsvēra, ka Pasaules kausu uz Latviju daļēji palīdzējis atvilināt Rīgas domes piešķirtais finansējums, taču vēl nozīmīgāk ir attīstīt lielus sporta projektus, lai šāda mēroga pasākumi valstī nebūtu retums.

"Turnīrs Rīgas pašvaldībā ir ļoti gaidīts... Domājot tieši par komandu sporta spēlēm, kā apliecinājums tam ir Rīgas domes kopā ar LBS un IZM šobrīd ļoti mērķtiecīgi uz priekšu virzītais projekts par komandas sporta spēļu halles būvniecību. Patiesi ceru, ka šis projekts tiks īstenots pārredzamā nākotnē," preses konferencē teica Ozola.

"Tāpat ceram, ka šāda līmeņa infrastruktūra LBS nākotnes sarunās ar Starptautisko Basketbola federāciju (FIBA) ļaus uz Latviju atvest vēl vairākas augsta līmeņa sacensības," piebilda Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece. "No savas puses darīsim visu, lai tas notiku, un Rīgas vārds tiktu daudzināts ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē." 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tikmēr Latvijas U-19 izlases galvenais treneris Nikolajs Mazurs savos izteikumos bija īss un lakonisks, norādot, ka komandas galvenie pienākumi ir laukumā, kur tā arī centīsies demonstrēt savu labāko sniegumu. Arī valstsvienības kapteinis Kristiāns Šulcs un Krišs Helmanis piekrita trenera teiktajam, vienbalsīgi paužot gatavību ar saviem komandas biedriem cīnīties par katru laukuma centimetru.

Zīmīgi, ka Šulca dzimtā pilsēta ir Gulbene, kas ir salīdzinoši netālu no Daugavpils, taču basketbolists vēl ne reizi karjerā nav spēlējis Latgales pilsētā. Arī Helmanis nav spēlējis Daugavpilī, arī ne jauniešu vecumā.

Skatītājiem būs iespēja klātienē apmeklēt spēles, ievērojot Latvijā spēkā esošos noteikumus un FIBA izstrādāto sanitāro reglamentu. Spēles klātienē varēs apmeklēt tikai skatītāji ar Latvijā atzītu sadarbspējīgu vakcinācijas pret Covid-19 vai Covid-19 pārslimošanas sertifikātu (attiecas uz visiem vecumiem).

Biļetes uz spēlēm no 1. jūlija varēs iegādāties "basket.lv" vai "fiba.basketball/world/u19/2021". Sacensību norises vietā biļetes iegādāties nebūs iespējams. Biļetes varēs iegādāties uz katru spēli atsevišķi, jo starp spēlēm sacensību arēnas būs jāatbrīvo, lai varētu veikt uzkopi un dezinfekciju. Biļetes būs personalizētas un to skaits ir ierobežots, ņemot vērā spēļu zāļu ietilpību.

Ieejot sacensību arēnā, jāuzrāda biļete, sadarbspējīgs vakcinācijas sertifikāts un personu apliecinošs dokuments. Sacensību rīkotājam ir tiesības personām ar elpceļu infekcijas slimības pazīmēm liegt ieeju sacensību arēnā.

FIBA prasība ir, lai, atrodoties sacensību arēnā, obligāti būtu jālieto sejas maskas.

Par Latvijā gaidāmā U-19 Pasaules kausa logo pamata elementu izvēlēts ozols. Ozola izvēle tiek pamatota ar to, ka tas kā spēka un varenības simbols redzams Latvijas ģerbonī.

FIBA U-19 Pasaules kausa izcīņas logo centrā redzama Pasaules kausa čempionu trofeja, kas atgādina ozola stumbru. Zaros redzamas gan ozolam raksturīgās formas lapas, gan stilizēti Latvijas rakstu elementi. Iekļauts arī basketbola grozs, spēlētājs un bumba.

Logo pamata krāsa ir Latvijas karmīnsarkanā. Papildus elementu zaļā krāsa simbolizē Latvijas mežus, zeltainā krāsa norāda gan uz trofejas un čempionu zelta medaļu vērtību, gan dzintaru.

Latvija Pasaules U-19 kausa sacensības uzņēma arī 2011. gadā, kad turnīrs norisinājās Rīgā, Valmierā un Liepājā.

Latvijas valstsvienība apakšgrupu turnīra spēles aizvadīs 3., 4. un 6. jūnijā Daugavpilī, kur tiksies ar vienaudžiem no Puertoriko, Irānas un Serbijas.

2011. gadā Latvijā uzvarēja Lietuvas jaunie basketbolisti, bet par turnīra vērtīgāko spēlētāju tika atzīts Jons Valančūns. Turnīrā piedalījās tādi pazīstami spēlētāji kā Dāvis Bertāns, Mateušs Ponitka, Rauls Netu, Kevins Pangoss, Dario Šaričs, Dags Makdermots, Tims Hārdevejs juniors, Džeremijs Lembs, Jānis Timma un citi.

Kā ierasts, viena no 16 turnīra dalībniecēm būs mājiniece, šajā gadījumā - Latvija. Iepriekš Latvija bijusi pārstāvēta trijos turnīros. 1999. gadā tika izcīnīta devītā vieta, 2011. gadā - desmitā vieta, 2019. gadā - 12. vieta.